Kawan-Kawan

Archive for April 2011

Cuti 3 hari


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..salam hari jumaat!

ade yang dah bercuti ke arini? semalam pun jalan dah cukup sesak dengan orang balik kampung. yela, hujung minggu ni cuti sampai 3 hari kan? rugi la kalo mase yang ade ni tak amik kesempatan jenguk ke kampung. yang takde kampung tu gi la tumpang kampung sesape yek hehe. nak datang kampung sy pun bole! sangat dialu2kan =)

arini half day! yeayyy! tghari kang terus cabot balik kg!

kalo tunggu petang baru nak balik memang nangis dalam kete la jawabnye. confirm jem! siapkan keje awal2 so takdela nanti balik hati resah gelisah dok pikir keje je kan hehe. leh berjalan2 dengan senang hati. oh takleh jalan sangat pun. sebab hujung minggu ni balik kg sebab kawan2 sekola nak kawen. yang nak kawen lain nak bertunang lain. jadual penuh! so far minggu depan takde lagi jemputan. kalo nak jemput silela ye..insyaallah sy datang! hehe

kepada yang nak balik kampung ke nak gi rombongan kawen ke ape silela berhati2 di jalan raya ye. ingatlah orang yang menyayangi anda kalo anda tak sayang diri sendiri yek. 

nak sangat berlumba jom gi trek!hehe

kepada yang nak g bercuti tu selamat bercuti diucapkan..ole2 jangan lupa yek =) taking care..

Menanti Menantu


posted by ceklala

No comments

harini agak lambat jugak mengupdate..selalunye pagi2 masuk opis terus membuat kerja2 rutin harian iaitu bukak blog, update and blogwalking tapi harini tukar skit. buat keje opis dulu sampai siap! barula tenang skit hati ni nak update or nak buat pa pe kan hehe.

selalunye kat opis ni memang camni. time nak cuti time tu la banyak giler keje. tapi time taknak cuti tu takde plak keje tu datang! hahaha..pelik kan?

ok pagi tadi lepas siap sume keje umah sempatla tengok tv, astro prima. tengok cite 'menanti menantu' lakonan nora danish. cite ni pasal die mintak ayah die belikan laptop tapi syarat bapak die adelah kene cari calon suami dalam masa 2 minggu! eh giler hape!! hahaha nasibla mak ayah aku tak macam tu hehe

macam2 laki die jumpa, ade macam tu ade macam ni hehe. last2 calon yang die jumpa adelah yang die rase memang bukan calon yang sesuai sebab die pernah gado dengan sorang mamat ni pasal mamat ni ingat die nak curik laptop. sedangkan die datang tengok2 je. itulah orang cakap jodoh depan mata hehe. dok sibuk cari yang jauh2 padahal yang gado selalu tu la jodohnye! hahaha

kepada yang single tu tp mak ayah dok sibuk suh kawen korang buat ape yek? pekak kan telinga? tak balik kg? ish tak kanla sampai tak blk kg kan? aku memang buat tak tau jek. bile orang tanye aku ckp je tahun depan! hahaha padahal dah bape kali punye tahun depan dah aku cakap. lantakla kan janji aku bole lari dr soalan cepumas nih hehe.

ingat senang ke nak cari calon suami nih? tak kan nak main tangkap muat jek kot? aku bukanla memilih sangat pun. cuma yang ikut agama jela cam beragama, keturunan yang baik2, berharta (yang ni pada aku cukupla kalo dah stabil dan bole tanggung anak orang kan hehe) yang last ni aku lupa. ape die ek?? itu kire memilih ke? kalo lelaki bole pilih nak cari pompuan yang cantik, berharta, beragama dan dari keturunan yang baik2 pada aku tak salah jugak kalo pompuan jugak nak cari yang ade kriteria macam laki cari tol tak?? hmm ke aku salah nih??

alhamdulillah mak ayah aku takdela nak bising2 sangat pasal jodoh. cuma adela tanye2 aku kawan dengan sape sume. aku pulak jenis akan bagtau atleast mak aku. yela tanye pendapat orang tua kan ok ke tak. dorang nak desak2 pun buat ape? kang kalo baru kawen pastu cerai ha cane??! dan alhamdulillah jugak aku dapat mak ayah yang sporting, yang tak memilih sape bakal menantu die. cukup pada dorang yang bakal menantu dorang bole jaga anak die dengan baik, stabil dan kukuh serta bukan kaki pukul! hahaha

so far aku happy dengan life aku skang. memang seronok tengok kawan2 kawen, ade anak sume tapi aku tetap yakin jodoh tu ade cuma lambat skit je =) sabar ye...

tahniah untuk kawan aku cik annas araby yang akan bernikah dengan pasangannye anis kalo tak silap aku esok, eh perasan tak name dorang? annas dan anis? hmm serasi nih! moga kekal bahagia hingga akhir hayat. tak lupa buat kawan sekolah aku rabiatul adawiyah yang akan bernikah hari sabtu. dan yg terakhir selamat bertunang buat bff aku cik sabrina dengan pasangannya. moga jodoh mereka ini sume diberkati dan kekal bahagia hingga akhir hayat

akk nasi lemak dan MLM


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..

arini agak lambat mengupdate. kebizian menyiapkan kerja sebelum bercuti jumaat nih. siyes aku tak sabar nak cuti! hahaha. takdela ape sangat pun yang buat aku nak cuti ni. cuma saje je nak rilex2..selalu balik kg kejap sangat, so kali ni lama la skit balik. lepak2, borak2 dengan mak aku.

bapak aku bz manjang. kadang tu terasa nak jumpa bapak sendiri kene buat appointment! hahaha. tapi takpela. nak buat cane dah keje die camtu kan. :)

oh pagi tadi aku singgah beli nasi lemak kat akk biase. aritu aku ade ckp die cite pasal ubat kurus kan? ok kali ni lain pulak. die jual bedak! katenye 1 dalam 10! mak oiii! dasat sungguh kan? selalunye yang aku tau bedak ni tak nak bagi muka berminyak la kulit kusam la. tapi bedak akk ni jual ade 10 kebaikan! die kasi aku pamplet suh baca. mak aihh! bedak ni harga die 90hengget tu!!

untuk tak menghampakan die aku amik jela pamplet tu. sian die dah kuar air liur cakap dgn aku kan. kenela hormati die jgk kan. hehe. 

sebelum balik aku cakap ngan akk tu..'kak, sy gi keje guna bedak baby johnsson je kak hehe'

gigih jugakla akk ni. arini aku tengok kat table nasi lemak die dah makin bertambah produk die. tak taula sama ada die jual sume produk tu atau ade kawan2 yang tumpang. tapi aku salute jugakla die sebab berusaha nak cari duit okeh. tak mengharapkan duit suami pun. pompuan zaman skang ni kenela pandai2 berdikari. jangan nak harapkan duit suami jek nanti gigit jari hehe

lepas ni produk ape lg la die nk jual kat aku ek??

Lagi Budak Terjun Bangunan


posted by ceklala

No comments

sekarang ni memang macam2 hal kan. lepas satu-satu jadi. dah jadi macam trend. dulu kes buang bayi. tiap2 hari kite dengar pasal kes buang bayi. bile trend bunuh lak pun sama jugak, hari2 kite dengar ade kes bunuh merata tempat. eii takutnye!

ni pulak skang trend remaja terjun bangunan. aduhai adik sayang..tak payahla nak terjun bangunan bagai. tak sayang nyawa ke? rase-rase dah cukup ke amal ibadat tuh? setiap masalah tu ade jalan penyelesaian. bunuh diri or terjun bangunan bukan bole selesaikan masalah tapi lagi menyusahkan orang lain tau tak.

sempat selak paper pagi ni tertarik dengan kes 'pelajar terlanjur cuba terjun bangunan sekolah'. kejadian berlaku di hulu selangor. remaja perempuan yang berusia 16 tahun ni mengalami gangguan emosi akibat dosa silam sanggup terjun dari bangunan sekolahnye. alhamdulillah sempat dihalang guru2 yang perasan. kalo tidak arwah dah ko dik oii.

sebab rasa bersalah terhadap diri sendiri dan keluarga disebabkan pernah terlanjur seks dengan teman lelakinye 2 minggu lepas. die jugak sanggup ponteng sekolah dan larikan diri dari rumah. ianya bermula selepas pelajar terbabit keluar bersama teman lelakinya berusia awal 20an terjerat dengan pujuk rayu lelaki durjana itu untuk melakukan seks. yang lelaki pun sengal itik jugak, ko tau main je lepas tu tinggal! nasibla dak pompuan ni tak mati. kalo tidak dengan ko sekali masuk jel tau dak.

sebenarnye nak salahkan sebelah pihak pun tak bole jugak. dua2 la salah. yang satu mengajak yang satu mengikut! sebab tu la ibu bapa kene jugak tau kemana anak2 keluar dan dengan sapa die berkawan. ini sangat penting ye sebab skang ni macam2 hal jadi. taula korang bz dok cari duit tapi anak tu jangan dibiarkan jek. bebudak skang tak macam kita dulu.

aduhai takutnye dengan bebudak zaman skang ek. kalo aku ade anak nanti mau aku kurung anak aku. takpun pasang cctv kt badan die senyap2!hahaha

Kerja Sekola Kerja Ofis


posted by ceklala

2 comments

morning! :)

masuk senin je sume cam blur2 ek? awat? sebab da cuti 2 hari..kalo bole nak cuti 3 hari, bile dapat 3 hari nak 5 hari pulak! eh? tak2 hehe nak cuti lelame tunggu benti keje la kan. dok uma dendiam hehe

cuti weekend baru ni best! nanti later i update cite yek cuma now nak tunaikan janji. aritu ade cite pasal buat keje sekola anak bos kan? ha ni la die. magazine 3 muka surat. macam2 ade. so inila die...


sebenarnye ni adalah contest dari THE STAR. cikgu sekola suh sume budak buat. contest ni untuk satu malaysia. skang ni kire aku la yang join contest kan? bukan anak bos aku kan? hahaha. tajuk yang dipilih adalah safety. so untuk sub topic aku amik road safety.

3 mende yang wajib ada is text more than 500 words, poem, illustration, jokes n aku jugak ade letak tambahan etc. yela harap2 menang la konon hehe. aku confirm cikgu sekola die tau yang ni bukan die buat hehe. 

selamat berhari isni untuk sume =)

Kasih Kekal Abadi


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum dan salam jumaat :)

adakah korang dah menemui cinta sejati korang? korang percaya perhubungan yang korang bina atas dasar cinta bole membawa kepada alam perkahwinan seterusnye ke akhir hayat? dan adakah korang pernah bersyukur dengan apa yang korang da dapat tu??

alhamdulillah..walaupun aku belum jumpa lagi cinta abadi aku tu tapi aku sentiasa bersyukur dapat kenal dengan mereka2 yang bagi aku kegembiraan dan kebahagiaan walaupun sekejap. takde jodoh. tak berkekalan tapi takpela. allah tau ape yang terbaik untuk kita kan? jangan menyesal dengan apa yang jadi  :)

sebenarnye nak cite pasal kisah cinta atuk dan arwah nenek aku. sampi skang aku still teringat2 senda gurau dorang. bile balik kampung biasela uma penuh. aku tido depan pintu bilik atuk aku. dorang kalo tido anak cucu balik jarang tutup pintu. so before tido tu bolela dgr dorang gelak2 borak. sronok dgr! kadang2 sampai jerit2 arwah nenek aku sbb kene sakat ngan atuk aku hehe. dok lepak tengok tv pun same. ade jela yang atuk aku nak nyakat arwah nenek. jalan siap pegang tangan kekadang. =)

agak2 kalo kite dapat lagi ke jmp cinta sejati camtu? walaupun perkahwinan dorang diaturkan oleh orang tua, tak pernah kenal tapi tetap bahagia ke akhir hayat. yang memisahkan mereka adalah ajal.

arwah atuk aku dulu polis, sarjan. nak sara anak 6 orang. gaji berapa la sangat kan. arwah nenek aku tukang masak so die tolong2 la dengan jual2 makanan. itu jela cara nak besarkan anak2 sampai masuk u. kadang2 arwah nenek aku masak untuk orang kenduri kawen. macam2la. demi nak besarkan anak2 sampai pandai kan. atuk aku yang polis tu garang, tapi arwah nenek aku lagi garang! hahaha tapi sronok tengok bile dorang gado2 manja hehe..main cubit2.

nenek aku meninggal sebab strok. hampir 2 tahun terlantar. seingat aku last dapat cakap dengan die masa raya. time tu aku diploma kt perak. nasib time cuti. tapi time tu die macam tak bape sedar. makan pun cam tak sedar and tak kunyah betul. sian la. tapi alhamdulillah mase die pergi tu aku dengan mak aku ade kat sebelah arwah. sempatla bisikkan kalimah syahadah untuk arwah. jam 8.50pm arwah menghembuskan nafas terakhir.

aku rindu sangat arwah nenek aku. tiba2 rase rindu yang amat sangat. sampai skang aku stil teringat sume pesan2 die. anak dara jangn buat itu jangan buet begini. macam2la. sronok! skang aku hanya tinggal atuk aku je. yang aku sayang sangat2. dah takde atuk yang lain. sorang je :) bile pergi kubur arwah setiap kali tu jugakla aku tengok atuk aku nangis. mungkin terlalu rindu. bulan lepas arwah atuk aku mimpi, die cakap arwah nenek aku ajak die pergi jalan2. mungkin masing2 terlalu rindu.

kan seronok kalo jadi macam dorang. kekal bahagia ke akhir hayat. walaupun jarak yang jauh tapi bila dah jodoh mereka tetap bersama. atuk aku orang penang sedangkan arwah nenek aku selatan. dari hujung ke hujung. bak kata orang kutub utara kutub selatan hehe. tapi orang kate kalo dah jodoh tolak la cane sekalipun tetap jugak datang kan.

insyaallah one day aku jgk akan jumpa jodoh yang baik untuk aku. bile tu aku hanya serahkan pada allah. itu urusan allah. aku hanya berusaha dan berdoa yang terbaik. berharap dpt yang bole jaga dan sayang aku sampai akhir hayat aku. beriman dan bertanggungjawab. kasih yang kekal abadi hingga akhir bak kata orang. doakan aku yek :)


Wanita Menjadi Mangsa


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum..;)

arini kene bersopan skit. tak leh nak maki2 cakap tak elok. sebab aku pose arini. hehe. alasan kan? hahahah. bukan pose ganti yek. tapi pose sunat isnin dan khamis. yela ni jela cara kalo nak maintain badan cara paling berkesan! tak yah la sampai tak makan sampai rase nak mati kan. takyah susah2. nak senang? puasa! hahah paling bagus yek ;)

terbangun pagi tadi kul 4.45am. terus buat air horlicks. nak makan? malas nak masak. cukupla tu kan horlicks, air suam 2 gelas and kurma. tak leh tahan? haishh. ko ingat budak kecik ke hape kan hahaha

semalam date aku cancel. why? ntahla. manusia ni memang pandai berjanji tapi nak tunaikan sangat susah! sebab tu aku selalu cakap insyaallah. sebab maksud insyaallah tu sendiri is 'dengan izin allah'..yela kalo ckp janji kang wajib tunai kan? tak tunai nanti kat akhirat dituntut ye jangan tak tau tu. kalo agak2 tak bole cakap awal2. ni suke sangat janji bukan2 lepas tu ilang! haish

kalo kene tgu 10 min takpela lagi. ni smpi 2 jam! ingat aku takde keje lain? nasib la aku buang masa dekat mph midvalley tu. dapat la gak buku 2 buah. 1 buku motivasi 'jangan bersedih lagi wanita' dan jugak novel dari aisya sofea tajuk 'yang sebenarnye'. siyes aku bukan spesies suke menunggu. sangat jarang kalo ko nak tengok aku datang lambat bile dah janji. yela itu dikira komitment kan?

pagi ni sambil blogwalking sempat dengar riuh pagi era. topik pasal wanita yang menjadi mangsa. name pun wanita kan. aku ni cam dah cukup redha dah dengan ape yang jadi kat aku. kene tipu? hahah dah selalu sangat kot. 

mungkin sebab aku ni spesies tak suke menghampakan orang dan tak suke nak main2kan orang kot. hidup mesti diteruskan. ape yang jadi sumenye sebagai pengajaran untuk kite lebih tabah menghadapi kehidupan. pengalaman itu penting. memang tak semuanya indah tapi sekurang2nya kite belajar dari kesilapan.

jangan menyesal. sebab semuanya tu telah pun ditentukan sejak azali lagi. buat jela ape yang ko nak buat selagi bole. asal tak malukan mak ayah sudah. memang takde manusia sempurna dalam dunia ni. ;)

cantik kan mata die! cane ek nk make up mata camni??

Penyamar atau Penipu?


posted by ceklala

No comments

lunch time tadi aku sempat balik uma. biasela bosan takde ape nak buat. nasibla uma dengan opis dekat. takdela dekat macam sebelah2 tapi kire agak dekat jugakla. balik makan pa pe yang patut, tgk tv then solat terus.

oh tadi aku sempat tgk hbo cite 'who is rockerfeller??' korang bole imagine tak bile korang dah kawen dengan suami korang ni selama 12 tahun dan selepas bercerai baru korang tau yang die seorang penipu! oh my..memang tak tergambar dengan kata2 la kan. yela sebab selama ni ko ingat diela suami yang paling baik dalam dunia. tapi, itulah kenyataan hidup ni. memang kite kene berprasangka baik dengan sume orang. tapi bukan sume! kalo da isteri sendiri pun sanggup tipu inikan pulak orang lain kan??

berkawan biar seribu dan berkasih biar satu. memang itu yang aku buat. dah macam2 orang aku jumpa. macam2 ragam la jugak. seronok! tapi tu la die, tak sumenye indah. pasti ade pahitnye jugak kan. ditipu dan menipu adelah resam hidup bagi sesetengah orang. ade orang suke menipu sebab iaanya memberi kepuasan pada dirinye. ade orang suke menipu untuk mendapatkan sesuatu.

macam kes 'rockerfeller' ni jugakla. die menipu untuk hidup. mempunyai beberapa character untuk menipu mangsa2nya. tak kire laki atau perempuan. janji die dapat ape yang die nak. kadang2 takut jugak dengan orang macam ni kan. agak psyco jugakla.

tapi mereka2 yang macam ini memang agak bijak. agak tricky. mengaburi pandangan mata orang lain dengan helah tertentu. dan selalunye mereka ini sangat pandai mengambil hati orang sekeliling. BEWARE!!

yela, kite bukan penyiasat, bukan fbi ke polis kan. bukan kite bole check satu persatu kisah hidup die. yang bole kite buat adelah kenal dulu die betul2. kalo ade kawan2 or family die yang kite kenal tanye la dulu pada dorang. kalo terasa sesuatu yang tak elok ape kate siasat dulu latar belakang die ok jangan terus percaya. ye sume orang ade buat silap. aku pun pernah buat silap. tapi kene ingat kesilapan yang kite pernah buat tu jadikan ianya sebagai pengajaran dorongan untuk terus bangkit!

jaga diri ok =)

Ko ingat ko CANTIK??


posted by ceklala

No comments

Cantik..

ko rase ko cantik ke? aku? kalo tanye aku jawapan aku mestilah tak! hahaha. sebenarnye definisi cantik itu sangatlah meluas. ade orang kata cantik tu bile mempunyai rupa dan tubuh badan yang sempurna. ade jugak yang kata cantik itu adalah keyakinan yang ditunjukkan. aku memilih pendapat yang kedua semestinye iaitu keyakinan. sebab bile kite berkeyakinan ko pakai lah ape juga pun ko tetap nampak cantik

nak nampak cantik kene pakai barang branded? sape cakap? ko ingat kalo ko pakai sume barang branded orang tau? tak okeh. skang ni dah bape banyak barang tiruan? semestinye ke barang yang ko beli dkt kedai mahal tu confirm tulen? pernah dengar dulu ade kes barang kat klcc tiruan?? hahahah. ni la die. pada kite bile masuk kedai mahal2 tu confirm tulen. tak semestinye ye. tag harga bole dibuat. tampal jek. settle!hehe and aku takdela kate sume barang tu tiruan. tidak sama sekali!

aku ade jgk beberapa barang branded. tapi aku tak obses. janji cantik dan selesa pakai sudah =)

pernah dengar pepatah 'biar papa, asal bergaya'?? semestinye pernah kan. aku bukan spesies macam tu. pada aku cukup asal tak membawa mudarat pada aku dan aku tengok cantik cukup!hahaha. ade orang suke orang nampak die mewah. baju branded, makeup branded tak main cikai2 nanti kulit muka jadi cam tar jalan, makan pun nak tempat mewah tak mainla warung tikus kt kg baru. kirenye sumenye die lebih la dari orang lain! memang tak bole kalah.

agaknye kalo orang lain lebih dari die nanti die jadi cane yek? allergic gatal2 satu badan ke ape??hahaha

sebahagian barang2 yang wajib ade untuk aku pakai seharian ;)

aku pakai je barang pa pe asalkan pada aku sesuai dengan aku. macam produk2 yang aku pakai atas ni la. bukanla bile tak pakai aku tak cantik. tapi lebih kepada penjagaan je sebenarnye. aku ni manusia yang paling malas nak kelebek muka depan cermin haha. aku pakai yang penting pastu dah! cam make up pun same. takdenye nak touch up sampai 10 kali hehe. bukan ade orang nak tengok pun kan? takat muka je nak nampak cantik tapi lain cam hape buat ape kan??

dulu time study aku sangat malas! aku hanya cuci muka and pakai moisturiser then pakai bedak baby. cukup! utk bibir pun pakai vaseline jek tau hahaha. punyela malas kan. cuma skang ni je barula nak make up skit2. sebab kawan2 aku sume dah bising! tukar skit2 dress up and style. cukup!hehe dan aku adelah pengguna loreal paling setia selama 8 tahun! pasni aku nak tukar pakai lens pulak. before ni pernah pakai tapi biasela, aku kan malas!hahahah

mase besday party kawan aku sabtu lepas kt ampang =)

hidup ni biarla seadanya. sebab sumenye hanya pinjaman sementara. bile tengah senang kite kene sentiasa ingat time susah jugak. sebab allah bole tarik semuanya sekelip mata! sentiasa bersyukur dengan apa yang kite ade.

alhamdulillah...

Menikmati hari


posted by ceklala

No comments

gud morning!!

senyum skit :)

happynye hari ni! why? hmm cos semalam bos bagi balik awal. sebab keje sekolah anak die dah siap! hehe. so sampai uma awal terus solat asar dulu then keluarkan barang2 nak masak. mandi dulu jap then baru masak! menu dinner semalam adalah pari bakar cicah air asam, tomyam campur and tak lupa jugak sedikit cencaluk!heheh

siap masak pun awal. then sempat lagi tengok pokok2 bunga yang ade kat umah. tengok budak2 main kat bawah. almaklum lah rumah tinggi tingkat 6. bawah rumah tu ade court yang bole main bola sepak and badminton. tapi bebudak buat main kejar2 jek hehe. rase happy je tengok. tak tau nape. mayb sebab selalunye bile balik lambat tak dapat nak menikmati sumenye tu. asyik terkejar2 dengan nak masak dengan nak kemas umah lagi.

lepas maghrib terus makan. then tengok tv. kemas uma skit2 then tido! oh bahagia sungguh rase hidup hehe. bosan? tak jugak, sebab dah biase. kalo ade something baru aku keluar. selalunye kalo weekdays aku lebih suke balik keje terus balik uma. :)

aku jenis manusia bile dah balik keje sampai je rumah memang agak susah untuk keluar balik. so selalunye kawan2 aku dah tau kalo nak ajak aku keluar lepas keje terus kuar tak yah balik uma dulu. kalo da balik alamatnye memang malas! yela dah tengok tilam dgn bantal empuk kan, yang lain sume tolak tepi!hahahha


tetibe teringin nak makan ni lagi! sedapnye la hai....
(strawberry marshmallow cheesecake)

Ceritera


posted by ceklala

No comments

aku berhutang cerita hujung minggu aku sebenarnye hehe. sabtu dan ahad lepas macam2 aktiviti aku buat! biaselah..nak tenangkan diri memang kene sibukkan diri dengan mende2 tak berfaedah hehe

nantila yek aku post. tengah dok bz membuat dan mencari idea untuk keje sekolah ank bos aku. dah 50% siap dah. tinggal skit2 jek lagi, masuk color skit then masuk illustration skit siap! nanti aku tunjuk kat korang keje skolah tu yek =)

oh btw, aku nak mintak maaf pada post aku semalam. ade yang terasa. padahal aku memang takde niat nak cakap sesiape. aku cakap yang betul. tak caye sudah! hehe

hantaran aku dah siap 80%. tinggal skit je lagi xsiap. mesti ramai yang pelik kan? tetibe cite psal hantaran nih. tunggu yek. sampai mase aku cte! =) siap upload pic skali tau! skang ni tiap2 minggu aku dengar good news! good news dari kawan2 dan ahli keluarga la. bukan dari aku yek hehe. ade yang baru pregnant, ade yang baru tunang, ade yang nak kawen and ade yang baru pas bersalin semalam! congrats korang utk sume good news tu. moga menjadi keluarga yang bahagia hingga akhir hayat. :)

nak bawak limit camni kat kawasan kg xpe,
tapi jangan sesekali buat kat tengah highway! ;)

Kerja Sekolah


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum :)

sihat? da breakfast? sile breakfast okeh, nanti takdela lemah lesu je sepanjang hari. dahla satu malam kite berpuasa kan? eh yela, time tido tu kan tak makan dan minum. ke ade org tengah tido pun bole makan and minum??hahahah

kerja sekolah. dah 10 tahun aku tinggal buat keje sekolah. tetibe semalam aku kene buat keje sekolah anak bos aku! oh memang nampak sangat aku pekerja berdedikasi sampaikan kerja sekolah anak die pun aku kene buat! mak pak die buat ape ek??hahaha, ni mesti mak pak malas nak layan keje sekolah anak 2 kan

kerja sekolah ape? anak die suh aku buat mini magazine! dasat kan bebudak sekolah zaman skang! time aku skolah dulu takde pun kene buat cenggini. abis2 pun cikgu suh buat penanda buku! hehe

takla susah mane pun kerja ni. cuma aku nak buat limit budak sekolah punye taraf. yela kang buat gempak confirm cikgu die tak caye die buat kan? tema adelah safety dan aku mengambil tajuk 'Road & Highways : Road Safety'..isi sume dah ade, draf pun dah buat, so tinggal nak siapkan jek. illustration dengan jokes aku suh dak opis lain je buat. aku buat layout sudah! hahaha

selamat membuat kerja sekolah untuk aku hehe

facebook dan macam2


posted by ceklala

No comments

sebenarnye nak wish thank u so much untuk new followers! tima kasih bebanyak! seperti biase nanti i banje uols air suam okeh! kat mane ikut suke uols la, kat rumah pun bole ekekek

arini dok opis agak kebosanan sebab kene jadi secretary yek. lari bidang dah ni. penat blaja grafik tinggi2 pastu tetibe kene jadik secretary plak. takpela. i redha hehe. bos takde, dak lain cuti so ape lagi kan. sape nak buat kalo tak aku jugak hehe

thanks jugak pada yang bagi komen tak kisahla kat fb mahupun kat blog ni, sgt terima kasih! and pada yang baru berjinak2 dengan blog ceklala ni teruskan membaca! macam2 ada!hehe

skang ni ade trend baru ke kat fb ek? i cam biasela jap on jap off. kalo sakit otak memang akan off la. trend terbaru itu adelah add org tanpa kenal. lepas tu terus senyap or hilang terus! kat fb aku je dah almost 1778 frens yang rasenye tak sampai 300 pun betul2 kawan aku. dah tu yang lain tu sape ek??

die add..pastu bile kite msg ke ape die buat cam tak kenal. siap bole tanye eh sape yang add sape? perlu ke? dah namenye pun jaringan sosial. kalo tak bole nak bersosial dengan orang ramai sile dok kampung tanam sawi. eh tak best la sawi. tanam tomato sedap gak!hehe

ade jugak yang jenis die add pastu tak kasi tengok wall or block komen n etc. eh? dah tu watpe ko add gedik? hahaha
memang macam2 spesies..tapi redha jela yek hehe


aku blur


posted by ceklala

No comments

morning!!
arini minah saleh ar skit yek hehe

aku nak bercerita sesuatu, tadi aku rase cam banyak sangat mende nak cite. tapi bile dah bukak blog ni tetibe tak tau nak cite ape!


oh siyes! aku blur di pagi senin nih
ape la tak kene ngan aku nih ek?hmm


arggghhhhh..menci! :(



Afgan (live) Layan...


posted by ceklala

No comments


dah2..jangan emo jangan stress..jom layan ni plak! fav nih!! =)

Hidup Aku bukan Ko


posted by ceklala

2 comments

dah petang ni tak yah bagi salam pun takpe kan?

ok macam yang aku tulis kat status ym aku.."i'm not ok.."

why?sebab ade satu mahkluk allah ni dengan selamba badak dan tanpa ade rasa antara manusia die delete aku. yes! delete. 

sebenarnye aku nak tanye die la, ape masalah die sebenarnye? aku yang bawak masalah atau die? aku kaco idup die ke? aku rase memang tak pun. aku dah tukar no, aku xmsg, xcall or xym pun die. tapi apesal die delete aku? die takutkah or die malu kah dengan perbuatan die? kesian? memang takla.

manusia ni memang kan. nampak je baik tapi..masyaallah..tuhan je yang tau. ko main2kan orang sesedap rase ko jek. ko ingat orang ni tunggul kayu ke ape? takde perasaan? ko jangan nak berlagak dengan ape yang ko ade bole tak? ko kene ingat hukum karma. what goes around comes around. sume ni allah bagi pinjam sementara je. bila2 masa allah bole tarik balik.

fine! skang ko buat aku. takpe. aku ni teraniaya. tp ko kene ingat yang doa orang teraniaya ni makbul!

mayb ko bole kate aku ni macam2 kan, takpe. aku tak kisah. kurang2 aku tak main2kan orang. aku tak main2 dengan janji. tapi ko? cakap ikut sedap mulut but at the end??

aku hormat ko. sebab aku rase ko ni macam abang. aku bukan tak percaya qada dan qadar allah. aku percaya dan aku redha. sebab tu aku diam. aku bahagia tengok ko. tapi kalo macam ni la layanan ko, takpela. skit pun aku taknak. tima kasih banyak2 untuk sumenye. mintak halal ape yang aku makan dan minum dari duit ko ye. aku jgk mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. anggap jela aku ni tak pernah wujud kat dunia ni k.


selamat berhujung minggu buat sume =)



Michael Bublé - Save The Last Dance For Me (Video)


posted by ceklala

No comments



comel kan lagu nih!! suke!!

Lagi pemandu Malaysia


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum n good morning!

TGIF! sukenyeeeee!hehe
aku sebenarnye tak bape nak faham jugakla dengan sikap sesetengah pemandu kat malaysia nih. kekadang ikut negeri dorang duduk gakla. sebab kang bile aku pegi negeri ni die punye style ghupe gini. kang pegi negeri nun style gaya lain pulak. ke memang camtu ek?

takdela, aku kekadang pelik gak. bile orang dah kasi ko laluan untuk jalan, susah sangat ke untuk ko angkat tangan? 

angkat tangan tu menunjukkan kata terima kasih sbb bagi laluan. ni ko bole buat muka sombong berlagak ko! haish aku memang tak bole tol la orang camni. memang terasa nak langgar jek balik. takpun dapat calar skit pun ok dah.

selamat berhari jumaat sume ye ;)


agak2 dapat tak??


posted by ceklala

2 comments

aku tertipu rupenye ngan budak opis aku. tadi die gtau bos g fama ade job. memang lame bos aku kuar. dari pagi. ni baru balik. tapi yang aku pelik nape die balik lenggang kangkung jek?? mane jobnye?!

sah takde lagi job nih. hmm. best? bosan adela weh. otak bole jadi beku tau dak.

sesambil takde keje ni aku dok membaca la. semalam seharian baca blog syahirul.com so arini aku baca novel lak. penulis aisya sofea yang memang penulis feveret aku selain norhayati berahim dan jugak fauziah ashaari.

oh tajuk novel ni  selagi ada dia.

tengah baca aku tertarik dengan ayat dalam buku ni. "kalo nak rasa mandi air perigi, jomlah balik kampung i. nak tengok sawah padi, air sungai..semuanya ada."

omg. memang inilah ayat yang aku cakap ngan mak aku beberapa tahun dulu. sebijik aku cakap kalo bole nak carik calon suami yang kampung die ade sawah padi, air sungai, rumah kampung and ade dusun! 

aku memang pelik. orang sume nak cari yang kaya raya, yang ade umah kat bandar tapi aku tak. hehe. yela aku takde kampung, balik kampung pun tak macam kampung. still bandar kan. so nak jugak la feel tu lain skit.

cam akk aku dapatla yang die nak. pun nak orang kampung gak. laki die org nogori, org kuala pilah. yang stok umah kampung giler dengan dusun keliling umah and pokok durian atas umah! oh giler best!

kalo nak cari calon suami yang camtu kene pi kedah la kan? tapi paling aku suke kalo dapat rumah kampung yang tepi sawah! oh giler damai! bangun2 tido bukak tingkap tengok sawah terbentang luas. then petang2 pi jenjalan kat sungai ke dusun ke. oh my! aku suke!! =) memang release tension ah.


hmm..agak2 dapat tak?hehe

ku menunggu..


posted by ceklala

No comments

pernah dengar tak lagu rossa tajuk ku menunggu? oh my feveret song la skang nih. rase cam tenang jek dengar. memang lagu tu adalah lagu asal nyanyian ella tapi telah direkod lain.

tapi..

aku bukan menunggu si dia masuk minang ke hape. tidak sama sekali yek!

aku tengah tunggu bos aku ni ha. kuar dari pagi tak balik2. tadi dah terasa macam ade job masuk jek arini. sekali betul pun bos msg gtau jap lagi die bwk balik job. 

banyak katenye!

terimala pembalasannya nanti.

tak dapatla nak update belog besok kan. :(

Amaran


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum korang :)
ni ade lagi yang aku nak share dengan korang. dalam beberapa hari ni aku dok membaca bacaan berunsur ilmiah. semalam seharian aku membaca dari blog syahirul.com (blog yang sangat bagus) so nak share jugakla dengan korang ape yang aku baca. mende baik kan? elok kite same2 sebarkan k. some of yang aku dah baca ade aku post kat facebook aku. so pada yang nak baca bole cari either ke blog syahirul.com terus or bole pegi ke facebook aku shukrin farahdiba ok. aku dapat ni dari facebook kawan aku. dulu pernah terbaca cuma tak pernah berkongsi lagi.
 

AMARAN dari ALLAH ...DIDALAM MULUT BAYI AMARAN dari ALLAH ...
DIDALAM MULUT BAYI.... - please read!!!.. TRUE STORY   

Message: Begini ceritanya.... Sahabat saya tu seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia. Sahabat saya tu mempunyai seorang kawan Cin...a yang sama mengajar macam dia. Kawan Cinanye kata , dia telah terbaca berita di akhbar Cina baru-baru ini yang mengatakan ada seorang bayi cina baru saja lahir dalam keadaan mulutnye seperti berjahit tapi takdelah kesan jahit. Cuma mulutnye tertutup rapat. Jadi doktor bersepakat untuk membedah bayi Cina tersebut.   Ketika dalam pembedahan, mulutnye berjaya dibedah tapi ada sesuatu yang amat memeranjat yang berada di dalam mulut bayi tersebut.......
Nak tahu ape dia???????? Doktor yang membedah bayi tersebut telah menemui sehelai kertas kecil yang didalam kandungannye bertulis dalam tulisan cina..nak tahu tak ape kandungannye???    Didalam kertas tersebut telah menyebut dalam tulisan cina yang berbunyi "Ingatlah wahai manusia, sesungguhnye Hari Kiamat akan menjelma tidak lama lagi"   Maka terperanjat lah doktor cina tersebut sebab bayi tersebut memang sejak dilahirkan memang mulutnye tertutup. Jadi tiada bukti mengatakan ada orang yang meletakkan kertas kecil tersebut. Jadi memanglah terbukti bahawa kuasa Allah Yang Maha Besar menciptakan bayi tersebut sedemikian rupa untuk memberi maklumat kepada manusia tentang ketibaan hari kiamat.. Sesungguhnye Allah Maha Berkuasa untuk memberikan agar bertaubat. Jadi sesungguhnye Allah sebenarnye masih sayangkan kita kerana telah memberi maklumat tersebut...   
Adakah anda percaya ?   Dalam keadaan ini , cuba kita renungkan pada zaman Rasullulah s.a.w Allah telah memberikan petunjuk kecil tentang tanda-tanda hari kiamat sejak zaman nabi-nabi dulu lagi.Contonhye lelaki kawin sama lelaki begitulah sebaliknye. Dan didalam Al-Qur'an sendiri telah mengatakan bahawa tanda tanda hari kiamat ialah apabila orang Islam sendiri yang membenci Islam dan menentangnye. Ini telah terbukti pada zaman sekarang di negara kita. Jadi secara amnya... sebenarnye hari kiamat akan menjelma tidak lama lagi tapi kita tak tahu bila. Cuma rasullullah ada menyebut hari kiamat akan datang pada hari Jumaat tapi tak tahu bila.....
Tapi kita hairan kenapa akhbar melayu tiada berita ini.Ini adalah disebabkan pemerintah tak mahu akan menjadi kecoh di negara ini. Jadi sama-samalah kita renungkan bersama sesungguhnye berita itu adalah merupakan satu bonus daripada Allah terhadap manusia agar bersiap sedia.....untuk menanti ketibaan hari kiamat.........
Seperkara lagi ialah berkenaan salah satu tanda kiamat iaitu akan berlaku gempa bumi di tiga tempat ....timur tengah, barat dan timur. Waktu itu baru Turki dan Taiwan.Tup..tup..Mexico di landa gempabumi yang dasyhat juga seminggu. Dan Allahyarham Ustaz Taha pernah berkata sekitar lima tahun lepas salah satu tanda kiamat akan berlaku kekecohan di Indonesia dan Turki. Sama sama kita renungkan...buktinya jelas makin nyata dari hari ke hari....sabarlah menanti.....sekian   

Ini adalah keratan email yang dihantar oleh seorang rakan kepada saya..oleh itu menjadi tanggungjawab saya untuk edarkan pada semua.. sekian..     Notis dlm Mulut Bayi (pernah disiarkan disebuah akhbar berbahasa Cina)   "Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)   "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan- amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71)   Wallahulam..

Musim


posted by ceklala

No comments

skang musim ape?

ha? musim orang kawen? salah.

musim orang beranak? pun salah.


skang ni musim ape lagi kalo tak....hujan.

kat luar opis aku skang tengah hujan lebat giler nih.

jap lagi, guruh, ribut petir pun turut sama menyusul.



ape yang best time2 camni? ape lagi kalo bukan TIDO! hehe



 sediakan payung sebelum hujan =)

Nikah Khitbah


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum.

nak share skit dengan korang dengan ape yang aku baca tadi dari syahirul.com

renung2kan =)


Dalam adat Melayu perkahwinan dimulai dengan pertunangan sedangkan mengikut cara yang diamalkan dalam masyarakat dulu iaitu nikah gantung adalah lebih menepati maksud khitbah dalam Islam bukannya bertunang. Ada orang yang menyamakan khitbah dalam Islam sebagai pertunangan adalah tidak tepat. Akibat dari cara khitbah yang salah telah menjadikan pertunangan sebagai asas untuk menghalalkan “coupling” (dulu disebut berdua-duaan atau merendek) antara lelaki dan wanita.

Ada yang memberi alasan untuk ber’couple’ dulu atau bertunang dulu untuk kenal mengenali satu sama lain sedangkan hubungan perkahwinan bukan isu hukum “cuba-cuba” atau “trial and error”. Ia adalah satu amanah dalam Islam. Ramai di kalangan remaja pernah mengatakan, “Alah, takkan tak boleh couple ustaz, kita ni bukan hidup zaman dulu lagi. Lagipun bukan buat apa-apa, untuk suka-suka aje!”. Ada yang berkata, “Bertunang boleh kenal hati budi, kalau tak sesuai boleh putuskan tapi kalau dah kahwin susahlah, nak bercerai malu!”

Isunya: Siapa kata tak boleh coupling? Nak bercouple, couplelah, tapi kena dengan cara yang halal, iaitu bernikah!.

Apabila persoalan nikah ini diutarakan, ramai yang akan memberikan respon yang skeptik. “Saya belum bekerja!”, “Saya masih belajar!”, “Mana nak cari duit buat belanja kahwin?”, “Ni bukan main-main, nak bagi anak orang makan apa?”, “Mak Ayah tak bagi!”, “Nak tinggal kat mana? Sapa yang nak bayar sewa rumah” dan 1001 alasan lagi. Kenapa mereka boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Jawapan saya bagi segala persoalan tersebut, mudah sahaja, “Kamu wajib berkhitbah!”.

Khitbah
Secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang menurut adat dan pengamalan orang Melayu adalah perjanjian di antara dua orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu. Definisi itu jugalah yang terdapat dalam pengamalan fiqh klasik dan juga di zaman Rasulullah s.a.w. Definisi ini jugalah yang diamalkan oleh orang-orang Melayu di Malaysia. Malangnya, disebabkan kejahilan masyarakat, hubungan pertunangan yang sekadar perjanjian semata-mata ini, akhirnya dianggap sebagai upacara untuk menghalalkan perhubungan di antara dua pihak yang bertunang. Lebih dahsyat lagi, ada di antara ibu bapa yang menyangkakan bahawa bertunang bermaksud “separuh berkahwin”. Ada pasangan yang bertunang, berpelesiran, berpegangan tangan dan juga bermadu asmara akan cuba menjustifikasikan tindakan tersebut dengan ikatan pertunangan serta mendapat restu ibu bapa kedua-dua belah pihak. Lebih menyedihkan ada yang bertunang kemudian ber’coupling’ berakhir dengan keterlanjuran, kemudian putus dengan pelbagai alasan.

Khitbah menurut pengamalan orang Arab moden, terutamanya di Jordan pula amat berbeza dengan pengamalan orang bertunang secara klasikal dan juga pengamalan orang Melayu. Ia merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenar. Akad khitbah di dalam masyarakat arab pada realitinya merupakan akad nikah. Seperkara yang membezakan di antara akad nikah dan khitbah ialah kedua-dua pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan. Pada dasarnya, mereka berdua adalah suami isteri dan halal untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan untuk mereka melakukannya. Di dalam masyarakat kita, pernikahan tersebut diberikan nama “nikah gantung” (bunyinya amat mengerikan?).

Jika ditukarkan nama “nikah gantung” tersebut kepada “nikah khitbah” tentu konotasi terhadap kontrak tersebut tidaklah mengerikan. Bunyinya pun agak “islamik”. Jika ia dapat diamalkan oleh kebanyakan pemuda pemudi kita hatta yang janda, duda atau yang nak berpoligami serta yang dilanda asmara dan cinta serius berkemungkinan ia boleh menyelesaikan banyak perkara yang mereka hadapi.

Nikah adalah untuk menghalalkan perhubungan dan juga membina kematangan. Yang utamanya, kedua-dua pasangan sudah halal dan sudah boleh bersama dan melakukan apa sahaja. Bunyinya agak mudah, namun realitinya tidak demikian. Sudah pasti ada ibu bapa tidak akan bersetuju. Dalam hal ini, anjakan paradigma oleh para ibu bapa amat diperlukan. Ibu bapa perlu sedar zaman anak-anak mereka kini bukanlah seperti zaman mereka dahulu. Zaman kini fitnahnya berleluasa dan kerosakan moral telah menggila. Lihatlah apa yang berlaku di seluruh tanah air, rasanya pendedahan oleh media massa mengenai aktiviti pengguguran cukup merisaukan banyak pihak. Apakah ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi malaikat yang tidak terpengaruh dengan suasana persekitaran, rancangan-rancangan hiburan dan bahan-bahan literasi menjurus ke arah maksiat dan nafsu.

Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka.

Saya sedang berusaha untuk menghidupkan kembali ‘nikah gantung’ ini dengan panggilan baru iaitu ‘nikah khitbah’, walaupun menghadapi sedikit masalah penerimaan. Ia semata-mata bertujuan untuk mengelakkan perkara maksiat yang boleh berlaku seperti berhubungan melalui telefon (melepas rindu dendam melalui telefon, sms, chatting, facebook, dll), bertemu antara pasangan walaupun ada mahram (tetap akan berlaku bertentang mata dan apa sahaja yang boleh menjadi muqaddimah kepada zina mata, tangan, hati dll.) Saya sendiri bernikah gantung (nikah khitbah) pada 7/7/1979 iaitu 6 bulan sebelum majlis kenduri. Dengan tiket nikah saya tiada masalah untuk menemui isteri atau keluar bersama-sama (ber’couple’) kerana dah disahkan sebagai suami isteri (gantung – sebab tidak duduk serumah) yg lebih menepati khitbah secara Islam. Malah dengan tiket nikah itu membuatkan saya merasai beban amanah sebagai suami meskipun kami tidak serumah sementara menunggu majlis kenduri pada bulan Disember 1979. Saya mahu menjadi ibubapa yg awal pada zaman moden yang penuh kecelaruan dengan menjadikan nikah khitbah dipraktikkan oleh anak-anak saya yang belum berkahwin, insyaAllah doakan!!


Artikel oleh: Ustaz Hashim Al-Maranji

Sumber: http://syahirul.com

water 'broke'


posted by ceklala

No comments

aku pun tak taulah ngape tetibe perkataan 'water broke' ni muncul dalam kepala otak aku. 

sebenarnye aku tengah minum soya then terpandang botol air masak aku. nak cite pasal air then tetibe muncul perkataan water + broke! hahaha. aku bukan nak cite air ketuban aku pecah ke ape yek, takde kene mengena pun sebenarnye hehe


korang rase korang minum air dengan secukupnye tak? dalam sehari bape gelas air korang minum? ye sume orang tau wajib minum 8 gelas air sehari kan tapi memang confirm2 tak kan dapat cukupkan 8 gelas tu kan. ye korang memang kan. mentang-mentang air masak tu takde color, takde rase sedap so korang pun taknak minum kan! tak bagus ye anak2.

kite kene minum air dengan secukupnya bagi mengembalikan bendalir dalam badan kite. bile kite berpeluh maka kurangla air dalam badan. same jugak bile kat opis dok dalam aircond yg 16 darjah celcius macam aku ni sebenrnye sangat2 penting untuk minum air yang cukup! kalo tak cukup?

kalo korang rase badan korang lemah tak bermaya itu pun salah satu tanda kekurangan air dalam badan. sama jugak kalo korang tengok kulit korang kering dan kusam itu pun sebab tak cukup air! nak cantik untuk para gadis? sile minum air suam dengan banyak dan secukupnye! skang ni pun banyak dah produk kat pasaran yang berasaskan air. sebabnye tau kite memang malas minum air. so itu jela cara badan kite cukup dengan air.

same jugak bile kite terasa lapar. kadang-kadang itu bukan sebab lapar tapi dahaga. badan kekurangan air. cuba test bile rasa lapar minum air masak segelas. tunggu 10 minit. kalo rasa lapar itu hilang maksudnye memang anda dahaga bukan lapar. tapi kalo perut berbunyik, tu namenye memang lapar!hehe

bile badan cukup air memang akan nampak kesannye. tak caya? cubalah! =)

Nasi Arab bersama Keluarga


posted by ceklala

4 comments

morning! =)

5 hari tak bukak fb. arini aku bukak! hehe. tapi tak wat pa pe pun. takde yang menarik dah kat fb tuh. kalo bukak pun just nak tau perkembangan kawan2 je pun. yela, nak comment tak bole, nak itu ini tak bole. giler bosan kot!

semalam lebih kurang pukul 4 ptg hujan lebat giler. siap ribut petir bagai. kilat sabung menyabung! eh? dah macam tulis cerpen lak ghase ekekek. nasibla kitorg sempat tutup sume computer. sebab dah banyak kali jadi time tengah hujan ribut kitorg tak tutup computer and internet. bile dah ok bukak je terus tak bole! masalah betul. so skang kalo rase2 kat luar cam gelap amat sangat terus tutup sume! lepas tu semalam blackout la pulak! lame gak tunggu. dekat 2 jam. last2 bos kate, balik jela. hehe. suke!

balik uma terus mandi and basuh baju sume sambil tunggu si nurul balik. sebab mak ayh aku ade meeting kat sini so nak ajak makan nasi arab beramai2! hehe suke! tapi semalam punye jem nauzubillah teruk! tersangat teruk! bayangkan la aku kat maluri tu je stuck sampai sejam untuk tak sampai 1 km. giler! tak tau pesal teruk sangat.

akhirnye sampai jugak kitorg. masing2 gerak sendiri2. 4 buah kete untuk 12 org. so jumpa dekat restoran arab 'wadi hadramawt' jalan ampang. ade yang pernah ke sini?? 

secara keseluruhannye ok la. tak la best sangat. akk aku dok tanye aku je nasi arab kat mekah tu macam ni ke?? aku dok ulang sangat jauh beza! nasi arab kat mekah nun sedap la jugak dari yang kat sini. dengan layanan yang sangat tak memuaskan. siyes rase macam makan kat foodcourt jek! bapak aku la yang beria sangat nak makan nasi arab. rindu nak pi mekah lagi la tuh. takpe bah, tahun depan kite pi lagi yek hehe


dis is my family =) cuma abang and kak ipar aku jela takde

macam2 kitorg order malam tadi. actually satu pinggan bole kongsi untuk 2 org. portion besar yek. aku amik chicken mandy iaitu nasi arab bersama ayam yang di stim bersama honey selama 2 hours. bole tahan la. adela jugak side dish lain mcm chicken khabsa, mix grilled hadramawt, olive salad and lain2. tempat selesa cuma layanan jela agak kurang memuaskan :)

pcik aku siap cakap, takde penari gelek pun?? hahahah. jangankan penari gelek, lagu2 arab pun takde! senyap sunyi jek. riuh suara kitorg jela. lagipun kitorg duduk ni kat atas, takde orang lain selain kitorg hehe. patutnye kenela bawak feel arab tu, barula ade feel lebih skit nak makan kan! hahaha

eh ade yang cakap kedai nasi arab kat seremban tu sedap ek?? kat mane ye?

Weekend


posted by ceklala

No comments

seperti biase tiap hari isnin aku akan cite pasal weekend gateway aku. tu kalo aku merayap ke mana2 la kan. so seperti dalam previous post aku, weekend baru ni aku pulang ke kg halaman ku iaitu johor bahru. atuk aku sakit katenye. tapi mase sampai die ok jek. saje nih tau! hahaha. 

tapi atuk aku memang dah tua pun. umur dah 80an ++ tapi sihat gakla. kalo bole bawak kete tu kire ok la kan? ke cane??hehe

gerak dari kl dlm kul 8pm, selepas sume balik koje. then benti utk dinner jap kt r n r seremban. takde yang menarik pun. aku makan mee kari. siyes tipu! tak same dengan yang dalam gamba! hahaha. sampai jb around 11.30pm. seperti biase tak terus tido tapi layan tengok tv dulu jap. maharaja lawak.

sok pagi, our breakfast was lontong kering n lontong (berkuah)! memang dah jadi menu wajib tiap kali balik jb wajib pi cari! sedapppp! then tengahari tu masak asam pedas ayam, kobis goreng, ikan grg, tempe grg n kicap cili api! barula johorian!hehe..petang lepas lunch kitorg ke jusco tebrau city. buat ape? tengok wayang! cte no entry atau dalam bahasa melayu adalah dilarang masuk! cite ok la..ade unsur pertanyaan di akhir babak. bolela kasi 3 bintang dr 5.hehe. sabtu mlm tu tak gi memane pun cos hujan, so dok uma jela.

then pagi ahad, breakfast mee grg. aku lagi yang masak! then g jenjalan angsana pastu cuci mata. sempat ler aku rembat tudung selai. macamla kat kl ni takde kan. gedik! petang lepas asar dah blk kl blk dah. benti minum petang kt restorang jejantas ayer keroh then terjumpa que haidar n linda jasmine yg hot! pesal que makin kurus? kene control kah? eh mulut!!! hahaha

tu jela weekend aku, okla dari takde ape kan. korang lak cane??


Isnin Lagi..


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum!

bagi salam skit, biar murah rezeki! eh?? ade kene mengena ke? ekekeke.

kite bertemu lagi di pagi isnin yang mulia ini. ececeh dah macam siaran radio lak ghase eh hehe. da breakfast? aku belum. beli dah nasi lemak tapi tak makan lagi. sat lagi la den makan ye :)

haish computer sengal nih! dari tadi dah 2 kali terpadam! ni yang tensen nih! jeles la tuh kan orang nak update belog ni. korang jangan tensen2 lak di pagi senin ni yek. tau ler jalan jem tadi kan. bos lak kalo pepagi isnin ni memang, ade je yang tak kene. macam la malam tadi tak dapat kan! eh??hahahaha

eh..lagu awan nano kat hot skang! k la nanti sambung. nak feeling2 kat tepi pantai sat macam video clip awan nano ni. babai. =) 

Tergoda..


posted by ceklala

No comments

selain dari tergoda bile dengar suara anuar zain..aku jugak akan tergoda bile tengok lelaki berbaju melayu! wow!! sungguh gorjes! eh silap...kacak sekali!! rase macam nak ajak pi nikah dan dan tu gak!hahahah

tadi bosan2 dok opis time lunch hour pi la jenjalan isi minyak kete, beli jambu, pastu melepak jap ler kt taman tasik area opis ni. dulu mase ade opismate pompuan selalu gakla kitorg tapau makan lepak situ, sejak aku sorang pompuan kat opis ni rutin makan tengahari dah kene potong sebab aku memang tak leh makan sorang2! 

idak ler teman tau ngape tapi rase cam kalo nak makan tu bile sorang2 takde feel, tak bole nak masuk dalam tekak ni ha. so keputusan di buat. takyah makan lunch, malam baru kite melantak! weehuuuuu! =)

on da way nak pegi balik dari opis ke tasik tu wajib lalu masjid. abis dah itu je jalan yang ade pun kan hehe. so ape lagi. cuci mata!! aku memang suke bab cuci mata nih. dari mood tak ok terus jadik sejuk je tengok abang-abang hensem berbaju melayu melangkah ke masjid menunaikan solat jumaat! ngeee..gatai jap! hahaha. tapi bang, hensem memang dah abis hensem dah. baju melayu tu memang superb sangat dah walaupun pakai setahun sekali kan..tapi yang tak syoknye ngape kul 1.45pm baru nak gi mesjid?!

confirm! tak dengar khutbah jumaat nih kan kan?? wink2 =)

Jiran dan Kejiranan


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum
hai..hai..haiiiii! salam pagi jumaat uols!! =)

dah macam dj plak rase!ekekeke...for sure ramai yang suke harini kan? aku semestinye la suke yang amat sangat! yela, weekend ni adelah minggu ke empat aku buat weekend gateway. direct sebulan!hahaha. 

bermula dengan last 3 weeks ke melaka bandar bersejarah, kemudian ke utara tanah air iaitu pulau pinang (bandar pe ek??), last week balik kampung pulak di kuantan dan dis week kembali lagi ke selatan tanah air iaitu ke johor bahru pulak! berjalan je keje aku kan!hehe. minggu lepas tengok mak ayah, minggu ni balik jb tengok atuk la pulak. atuk aku tak sihat.

nak cite pasal jiran nih. ade post aku cite pasal pcik gatal yang dok sebelah umah aku. ye. tu jiran sebelah umah aku. tak bole buat ape dah. tak kan nak suh aku pindah pulak kan? baru je 3 bulan aku dok situ. kali ni pasal jiran bawah umah pulak. yela dok umah bertingkat kan. kongsi bumbung dan dinding dengan orang lain hehe.

jiran bawah uma aku ni bela kucing. kucing parsi. memang comel putih melepak giler. kekadang memang comel tapi kekadang aku rase nak sembelih! hahaha. eh? aku takdela sekejam itu yek. aku sayang kucing. dari kecik mak ayah aku dok bela kucing. tapi memang kitorg jaga bebetul la. kalo kucing tu tak nak buang air dalam toilet or kat atas pasir ko ajarla die membuang tempat elok skit. ni tak! gi membuang kat tangga! lepas tu si tuan tak reti pulak nak bersihkan balik! haish..tak paham aku orang macam ni.

masa aku lalu petang semalam si tuan tengah membersihkan depan rumah. jirus air segala bagaila. tapi die bersihkan depan pintu uma die jela. abis tu kat tangga sape nak bersihkan?? dahla sisa2 kat depan pintu ko pi buang kat tangga lepas tu ko biar je tangga tu dah macam puast pelupusan sampah!

ingatla yang kita ni hidup berjiran. janganla ko pikir diri ko sorang jek. aku lalu lalang kat tangga tu hari-hari tau. ko ingat hidung aku ni tahan ke dengan bau-bauan yang wangi sangat tu weh?? aduhai. nak marah tak sampai hati sebab orang tua. so nak tak nak terpaksa jela biarkan. 

asalkan die bahagia dengan hidup die bersama dengan si putih comel berbulu lebat!

Setahun selepas..


posted by ceklala

No comments

tahun lepas..waktu ini, kecuali hari yang berlainan..aku sedang menunaikan umrah buat kali yang pertama bersama-sama dengan mama dan abah aku. ditemani beberapa kawan abah mama ku. hari ini jugak dan setahun lepas kami pergi pada hari jadi abah aku. 

selamat hari jadi abah. moga panjang umur, murah rezeki dan diberkati allah swt selalu =)

tahun ni, pada waktu yang sama ketika ini aku masih lagi aku yang dulu. cuma alhamdulillah amal ibadat ku lebih teratur berbanding dulu. lebih banyak ujian dan dugaan yang mendatang untuk aku selepas pulang. dan itu bukti allah masih sayangkan aku jugak :)

rindunye nak datang sini!sangat tenang...

tahun lepas dikala orang lain sibuk bekerja, aku jugak sibuk. sibuk dengan urusan ibadat ku. perbezaan waktu antara mekah dan malaysia yang berbeza hampir 5 jam. kt sini nak lunch sane baru nak breakfast hehe. alhamdulillah segala urusan berjalan lancar dan dipermudahkan. sedikit kesulitan yang berlaku mengajar aku untuk lebih matang dan bersabar. almaklumlah dari sini lagi sebelum bertolak di KLIA mutawif dah berpesan agak buang sifat yang keji dan tanam sifat terpuji. ape yang terjadi semuanya ade hikmah. dan alhamdulillah jugak allah permudahkan segala urusanku.
ini sume pic sesampainye di airport jeddah 

ye, aku tau aku dah janji nak update pasal umrah dan ziarah ni tapi mintak maaf la yek, gambar bnyk yang tak edit lg. bukan nak edit kasi cantik tapi nak pilih mane yang cantik2. sebab banyak sangat gambar hehe. 

later yek aku update. tak janji tapi insyaallah hehe :) 

oh rindunye nak ke sane lagi....sangat2..


Planning Trip


posted by ceklala

2 comments

seperti yang semua sedia maklum yang aku ni memang kaki jalan. 

tu la, salah mak aku jugak dulu kecik-kecik dok bising kate aku ukur jalan so skang ni memang terkena betul lah. hehe. mama, kata-kata mama itu satu doa yek, lepas ni sile doakan yang baik-baik aje seperti anak mama akan kawen dengan seorang doktor pakar pembedahan plastik! eh?hahaha...

setiap tahun pasti ade perancangan. ape nak buat tahun tu ape nak capai sume kan. same la jugak macam aku. target yang aku nak untuk tahun itu. so tahun ini targetnye adalah pergi berjalan selagi bole! hahah..

so bermula dengan awal tahun aritu sepatutnye sekali lagi menunaikan umrah tapi dibatalkan atas sebab-sebab tertentu. so ditunda ke bulan depan iaitu ke bandung bagi memuaskan nafsu shopping mak aku yang sangat tinggi! terima kasih kepada cik annas yang bersusah payah bagi memastikan trip kami bakal menjadi kenyataan :) (kepada yang nak travel dan dapatkan harga yang best bole try call cik annas ni yek)

so diteruskan pula perancangan hujung bulan 6 atau 7 ini ke hatyai dan bangkok. tema acara adalah backpackers. jadi kami akan berusaha mencari percutian budget yang puas hati! masih lagi dalam perancangan bersama ahli jawatankuasa. hehe.

seterusnya bulan 10 ke bali. ini bole jgk last minit plan sebab orang lain sume dah beli tiket tapi aku sorang yang belum. tempat wajib pegi nih sebab memang tempat idaman dari dulu lagi! :)

dan yang terakhir jangkaan bulan 11 or 12, perancangan untuk ke vietnam or cambodia. mak aku nak ke vietnam tapi aku nk ke cambodia. so cane tuh?? (ma, kalo kite g asing2 bole x?hehe) mak aku nak pegi sume tempat yang die rase die bole shopping!

ape? perancangan kawen?! okeh untuk makluman itu tak termasuk dalam carta yek. terpaksa ditangguh atas sebab-sebab tertentu hehe. so ape planning korang thn ni?

Single..or..Couple?


posted by ceklala

No comments

kekadang terasa cam mak-mak pulak bile dok bagi pesanan la bagi petua la hehe. tapi ape salahnye kan? sekadar berkongsi je pun, bukan aku mintak bayaran ke hape kan??hehe

assalamualaikum!
When you're SINGLE, All u see are happy couple. 
When you're COMMITTED, All u see are happy singles.


memetik kata-kata dari seorang kawan baru di facebook. betul ke dengan kenyataan tu?? kadang-kadang bile tengok dan renung balik ade jugak benarnye. tapi pada aku ini sume adelah komitmen. ade orang yang umur dah 30an pun still tak bole nak bagi komitmen. dirasakan bile ade komitment sumenye tak bole dibuat. nape macam tu ek?


pada aku tak semestinye bile ade komitmen macam tu ko tak bole buat ape yang ko suke. just be urself. berbincang adalah cara terbaik. kalo ko suke travel macam aku ni, dan bakal pasangan aku tak suke kan, jalan terbaik adalah berbincang. bolekah still buat bile dah ade ikatan? kenela bertanya. jangan suke buat spekulasi atau andaian2 awal. ni tak tanye lagi dah tau orang tu tak kasi. mane tau die berminat and bole join sekaki. ha!sape yang untung? anda jugak kan! bukankah membuat segalanya bersama dapat mengeratkan lagi hubungan :)
tapi kene adil! janganla nak ikut kehendak ko sorang jek mek!  kalo die minat bola katekan and ajak anda menonton bersama, apa salahnye anda join! jangan lak ko buat muka! kalo die bole berkorban dengan minat travel anda apa lah salahnye anda pulak sesekali berkorban untuk si dia kan? hehe 
macam la kawan aku baru kawen. mase bercinta tak berapa nak kenal sangat dengan bini. bile dah kawen ni kene pandai-pandaila. die pun giler travel macam aku tapi wife die tak. abis tu tak kan nak tinggal bini die kan?! hahaha...bincangla elok2..confirm sumenye akan ok! :) 

so..nak jadi single sentiasa ke nak bercouple? dah pikir masak-masak??? 
kan best kalo mcm ni selalu! jangan gado2 k =)

Pesanan orang tua


posted by ceklala

1 comment

jambu 916 terbaek! hehe..tengah makan jambu. so feeling2 la kan. eh tapi makan jambu ni bagus ye. penuh dengan zat besi! eh memandai je aku kan?hahah..tapi ade vitamin la yek. 

dulu zaman study diploma kat perak, time makan kat dining jek asal ade jambu confirm aku tak kan amik! why? sebab arwah nenek aku pesan 'anak dara tak elok makan jambu, tak elok' tak elok utk tettt sbnrnye hahaha biasela petua orang tua-tua kan kenela dengar. tapi skang ni aku belasah jugakla tapi takla selalu. kekadang jek. :)

banyak lagi la petua arwah nenek aku yang still aku ingat sampai skang. jangan bukak tingkap memalam, jangan keluar waktu senja, jangan duduk tepi tangga, jangan duduk depan pintu umah, jangan makan mende sejuk cam tembikai and timun and macam-macam lagila. sume tu bersebab. takdela suka-suka die tegah kan. orang tua lagi tau. lagi lama makan garam. 

tapi tula orang skang ni, memang tak jaga. kekdang aku tak faham bile mak yang aku rase belum abis pantang lagi, anak still merah dah bole jalan-jalan kat shopping kompleks! mak aih. giler hebat!

bak kate mak aku 'skang tak rase dik, dah tua nanti rasekan!' hahaha. aku plak yang seram. setiap pesanan tu untuk kebaikan kite bukan keburukkan :)

Orang Tua Ga..l


posted by ceklala

No comments

perut berkeroncong. pagi tadi sempat minum susu dutch lady fresh milk je segelas. nak breakfast tak sempat cos dok membasuh baju dan mengemas bilik. rasenye malam tadi dah makan banyak dah. sambal udang, ikan goreng dgn bendi celur! very da kampung kan hikss...

oh ye, pagi tadi kuar umah awal skit. sebab cam tak rase nak tengok tv. so dah settle sume keluar la. mase nak keluar tu bukak pintu pagar then tetibe pakcik sebelah rumah ade kt luar. ok itu takde masalah. yang masalahnye adelah bile die hanya berseluar pendek! tak pakai baju dan seluar pendek itu memang pendek! eh apesal plak orang tua nih. yela, bukan die tak tau keliling situ yang dok adalah family dan kitorg jela ank dara, so sile bersopan skit. memang aku ternampak pastu terusla pandang tempat lain and kunci umah cepat-cepat dan terus blah!

mase awal-awal pindah lagi aku n nurul dah perasan pasal pcik sebelah umah ni. tapi kitorg buat tak tau jela kan. sebab wife die baik, mase kitorg pindah mcik ni adela datang jenguk. laki die ni asal kitorg bukak pintu pagar umah je mesti die nak keluar! konon-konon nak angkat bajula, betulkan selipar la..macam2! lepas tu kalo pandang tu lain macam! sebab tu la kitorg ni jenis balik keje masuk umah tak keluar-keluar dah sampai sok paginye!


ape nak buat dengan orang macam ni ek??hmm...

Merayap


posted by ceklala

No comments

aku memang suke merayap. tapi depends gakla. kalo tengah tension ke ade banyak masalah ke memang aku suke merayap. tak kisahla gi memane pun. janji aku tak pikir masalah aku. bile buat sesuatu tu confirmla kite takkan ingat mende lain kan. dugaan yang datang ni kite tak tau bile die nak datang. kadang-kadang secara tiba-tiba tanpa dipaksa. so kene sentiasa bersiap sedia dari segi mental dan fizikal. belum sedia pun kene cuba sedia jugak.

kadang-kadang tu terasa putus harapan, tapi kadang-kadang terasa sangat kuat. biaselah. hati kan mudah rapuh. macam kaca. eceeceh hehe...verangan!

kalo ramai orang cakap aku ni kaki merayap, dorang sebenarnye salah! mak aku lagi kuat. kalo kuar ngan mak aku memang confirm aku tak larat. die bole berjalan dari pagi sampai malam tak makan pun takpe! so kalo aku rajin merayap sile salahkan baka ibu mengandung! eh?? hahaha

skang ni aku tengah planning dengan member study dulu nak pi jenjalan. buat 2 trip. 1st trip ni just budget trip jela pun. 2nd trip baru yang jauh skit. sebab kitorg ni pun memang kaki merayap kan. so moral of da story skang ni biar murah tapi janji berjalan!hehe. tempat tujuan kami adalah jeng..jeng..jeng! tungguuuu..

hahaha...tengah perbincangan lagi nih. pa pe nanti aku update la yek. sebab tema kitorg adelah backpackers. so paham-paham jela yek cane ghupenye :)

later aku update lg k




Balik Kampung


posted by ceklala

No comments

sinopsis: perjalanan bermula selepas maghrib. dua orang anak dara bertolak menuju ke pantai timur, kampung yang tak berapa nak kampung buat si driver :)

jem dari maluri cheras ke pandan indah je dah makan masa setengah jam! itulah die panorama biase bagi setiap hari jumaat. sume tempat ke or kl je yang jem bagai nak rak ni ek? lepas dari pandai indah nak masuk ke mrr2 tu jalan dah ok. cam biase. tak jem sangat dan tak lengang sangat. eh? takde oreang nak balik kg cam aku gak ke ek? hehe

tepat 8.30 baru masuk tol gombak. eh details giler nak cte kan?hehe...takla. aku n nurul smpai kampung aku yang tak bape nak kampung tu kul 11. tebiat or tabiat aku bile drive memang aku jarang nak benti. kalo nak benti jugak hanya utk isi minyak. tapi normally aku akan isi minyak n check kete awal2 so takdela nanti buang masa kan. 

aktiviti balik kampung kali ni lebih kepada berziarah. ziarah kawan2 yang dah beranak pinak sedangkan aku masih single solo molo ececeh..begitu juga dengan aktiviti makan2 yang sangat wajib! ikan pari bakar, ketam bercili and sotong goreng tepung kt tanjung lumpur memang da best! pastikan anda ke mail ikan bakar kalo singgah ke kuantan yek. sile cuba! my feveret place ever kalo nk makan ikan bakar. pari bakar die mmg fresh lagi sodap!! sempena jugak sambutan anniversary mak ayah aku yg ke-30! :)

oh blk kali ni jugak aku pergi menggondolkan rambut aku hehe..eh tapi mahal pulak aunty ni charge! potong skit2 pun dah rm11! eh brg2 salon pun naik harga ke?? aunty tu dah potong rambut aku dari aku darjah 3 okeh. rase ringan skit pale. ingat nak potong rambut ala rihanna tapi cam tak sampai hati tengok rambut aku nangis nanti hehe.

sebenarnye aku tak tau nak cite ape. nak merepek je pun sebenarnye ni sebab tak tau nak buat ape. facebook dah close so ape lg nak buat? nak ym pun bosan. twitter cam lembab. so harap maaf kalo baca repekan aku kt sini yek. aku janji lenkali aku buat lagi!hahaha

babai. 



Oats Kasih Sayang


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum :)

tengah makan nasi lemak ek?? ape la salahnye kalo sekali sekala tukar skit menu breakfast tu kepada yang lebih sihat? seperti bijiran nestum atau oats! bagus untuk perut dan jantung dan semestinya bagus untuk tubuh badan kite!


pagi tadi before keluar umah mek dah breakfast siap2. arini tak beli. so dah siap2 sume bole berdiri sambil termenung depan gobok kat dapo pikir nak makan ape pagi nih hehe. so keputusan dah dibuat dan pilihannye adalah OATS! hehe. lame gak dah tak makan oats ni. well, siyesly oats yang mek buat pagi tadi tak sedap! oats yang hanya dicampur dengan fresh milk tanpa gula tambahan. oh my. mek memang kene letak something yang manis atau sedap kalo nak makan oats! sesuatu yang sedap seperti fresh fruits :)

dulu-dulu mase time sekolah kan mama mek selalu jugak buat oats. tapi nape oats yang mama mek masak sedap tapi mek tak sedap?? adekah die letak ayat-ayat pengasih dalam tu sampai mek bole abis semangkuk besar! hehe. jawapannye adalah oats yang dibuat oleh mak-mak adalah oats yang dibuat dengan penuh kasih sayang! itulah yang buat sedap sebenarnye!hahaha

dahla. pasni mek nak makan oats yang dibuat oleh mak mek je! confirm makan abis! taknak dah buat oats yang dimasak sendiri. ngade kan! hehe

Close Acc


posted by ceklala

No comments

rase ape? ntah. kali ni bercampuk aduk.

tepat jam 3.15pm tadi aku dah selamat close acc fb aku. babai. hahaha. ade la banyak sebab aku tutup akaun. ade yang cakap aku tutup sebab patah hati! hahaha...lawak la korang nih. takdela. aku tutup sebab aku tak bole komen kat wall sendiri. menci kan? just bole update status jek!

so dari aku sentiasa sakit hati dengan hanya bole membaca tanpan mengkomen so aku tutup ler. hati pun tak sakit kan? hehe. so ape-ape lepas ni sile cari aku selain dari hp aku ade di twitter - shukrinfaradiba atau jugak bole chat dengan aku kat ym - shukrin_farahdiba@yahoo.com. eh blog ni wajibla aku tak tutup! nyawa aku ni tahu!

dengan blog ni je aku happy, tenang, and rasa sgt best!

so untuk sume kawan2 aku, sory yek. pasni korang tau mane nak cari aku kan?? :)

taking care darling. xoxo.

siti nurhaliza vs wondergirls


posted by ceklala

2 comments

tengok ABPBH semlm? tipu la kalo korang tak tengok. korang kan memang feveret mende-mende gitu kan! hehe..semalam separuh dari abpbh aku dengar dkt radio hot fm, separuh lagi br dpt tgk kt tv3. why? sebab semalam aku gerak balik lambat dr kg, so sampai kl mrr2 jem giler! aku pun tak tau la pesal. nak kata ade perarakan kereta berhias ke takde la pulak kan hehe..so sampai umah around 10pm.

nak tengok hujan perform pun tak sempat! ah menci tol. tapi yang suke sangat semalam tengok siti perform! yes. comel okeh! hahaha...dengan ala-ala pin rambut comel atas kepala tu mmg aku suke la tgk. tapi baju die kat red carpet lagi cun dari baju die performla. mase mula-mula lagu tu start aku dah cakap ngn nurul yang nape bunyik lagu ni same cam lagu nobody2 wondergirls ek? siap dengan penari kt belakang tu sumela..sekali betul! die nyanyi! tapi sikit sangatla pulak :( hmm...tapi last song tu bestla! lagu tradisional yang dah dimodenkan! memang terbaekkk!

oh sory ye xdapat nak upload video sebab server ni tgh mengong jap

keputusan abpbh semalam sume aku suke kecuali part fasha sandha menang la. macam tak patut jek. ke menang sebab kontroversi ek?? hmm..tapi rasenye yang menaikkan fasha sandha is drama 'chinta' tu la dan jugak drama 'samson delaila'. dah rezeki die kan. ni pulak kali ke 5 die dah menang award untuk abpbh. tu menunjukkan rakyat malaysia ni dah pandai. menilai dari bakat bukan dari kontoversi. :)

pengacara memang da best! gabungan yg memang lawak. asyik terlebih masa je hehe. tapi nape zizan nampak cam x bermaya ek??sian lak nengok..hmm.. 

btw, tahniah untuk sume pemenang!! 

sam..ur da best!! salute!

Block


posted by ceklala

2 comments

lepas satu, satu jadi hal. haish. aku bukan mengeluh. tapi dah abis pasrah pun. sebab tau tiap yang jadi tu sumenye ade hikmah disebaliknye kan. :)

pepagi isnin ni memang kan, ade je halnye. tadi pepagi dapat msg. terus rase mcm eh? salah aku ke?? hmm..maybla kot. then dok tukar keluar masuk sim card pasal nak buat pembayaran guna maybank 2 u kene ade request tac. tunggu punya tunggu tak sampai2. rupa-rupanya anta kat no lama. eh?? hahahah. cane nak tukar ke no baru yek? bole ajar tak?

lepas tu tukar balik ke sim card baru pastu tekan2 no pin code salah! terus kene block! hahahah memang huru hara betul di pagi isnin ni. terus balik uma jap amik card sebab nak tengok puk no. haishh..memang macam2 kan ari isnin ni hehe :)

oh ya..aku telah bertukar ke rumah baru. oh bukan pindah rumah lagi. tapi sudah berpindah ke rumah telefon yang baru iaitu cik celcom. sile buat baik dengan aku yek. kalo tidak aku tukar ke rumah lain lagi! oh kes yang lepas tu dorang taknak settle kan. dorang suh aku bayar jugak. dorang kate nak tolak rebate rm60 jek! giler hape nk suh gak bayar rm751 yang semestinye aku tak pakai! dah ade report polis pun kate tak bole pakai. lenkali janganla susahkan aku suh pegi buat report! sengal itik tau! haishh...

Jem dan Isnin..Sinonim.


posted by ceklala

No comments

GOOOOD MORNING!! :)

amik ko caps lock terus! hahaha...wake up sume yek! jangan malas2 di pagi hari. hidup mesti diteruskan. tak kira la semalam kete kesayangan kene tarik ke, baru lepas putus cinta ke, gaji tak dapat lagi, ape2 pun keadaan sile teruskan perjuangan! :) life must go on babe!

hari ni hari jem. ye. sebab tu ramai tak suka hari isnin. aku?? mek ok jek. sebab dari umah nak ke opis drive pun 5 minit jek hehe. sile buat macam sy. cari umah dekat dengan opis. time lunch hour pun dah bole balik uma tido!hahahaha. tadi tengok highway tepi rumah - lebuhraya hubungan timur barat jem giler! kesian pada mereka2 yang dalam kesesakan itu. sile bersabar yek kawan-kawan sekalian :)

tapi dah macam menjadi rutin pulak rasenye, bile hari isnin mesti nak jem teruk. nape ek? dan sebab itukah ramai yang menggelar hari isnin sebagai 'monday blues'?? ok aku tak pernah guna pun 'monday blues' ni dalam status or ape2 sebab aku pun tak faham! hahaha

dah2..pegi buat kerja. jangan layan aku. nanti keje tak siap, korang jugak yang kene benti keje kan? aku tak masuk campur tau. eh? hahahah 


Rebah Menyembah Bumi


posted by ceklala

2 comments

takut! yes, sangat takut. why?? skang ni kalo kite dengar terlalu banyak kes kematian mengejut. betul kan? eh korang ni tak baca paper la tuh kalo tak tau hehe. normally kes-kes macam ni sumenye berkaitan dengan jantung. ramai yang tak tau mengenai kepentingan penjagaan jantung yang sihat. dah terlalu banyak kempen kesedaran mengenainya. dan ramai jugak antara kite yang buat endah tak endah. aku pun one of them! hahaha..eh kurang-kurang aku mengaku yek. aku makan oats kalo time teringat. kalo bab bersenam tu memang hari-hari la turun naik tangga. kire bersenam jugaklah kan??hehe

tapi ape-ape pun still kene berjaga-jaga. penyakit skang tak mengira usia. see pagi tadi kite dikejutkan lagi dengan Dato' Malek Noor yang rebah semasa bermain bola malam tadi. hasil pemeriksaan mendapati beliau kene serangan jantung, sedangkan beliau sendiri mengatakan beliau memang takde penyakit tu. penyakit ni memang macam tu. time kite tak sangka die datang tu la die datang. macam tu jugak dengan kes arwah Shamrin Fotograph jugak kene serangan jantung semasa bermain bola.


sedikit info nak berkongsi dengan korang mengenai penyakit jantung ni :

Penyakit yang berkenaan jantung dikenali sebagai penyakit kardiovascular. Antara penyakit jantung adalah sakit koronari jantung atau juga dikenali sebagai penyakit jantung Iskemia (Ischaemic Heart Disease).

Penyakit kardiovascular merupakan punca utama kesakitan dan kematian yang disahkan oleh doktor di Malaysia. Pada tahun 1988, 29.4% dari angka kematian yang disahkan oleh doktor di Semenanjung Malaysia adalah disebabkan oleh penyakit kardiovascular.

Penyakit jantung iskemia (Ischaemic Heart Disease) juga dikenali sebagai penyakit jantung koronari. Penyakit ini adalah disebabkan oleh kekurangan bekalan darah kepada otot jantung. Kekurangan darah yang berterusan kepada jantung akan menyebabkan kematian otot-otot jantung dan jika keadaan bertambah teruk boleh meyebabkan kegagalan jantung untuk berfungsi dan seterusnya kematian mengejut. Antara sindrom penyakit jantung iskemia adalah angina pektoris dan infarksi miokardia.

Epidemiologi 
Dianggarkan bahawa seorang dari lima orang lelaki akan mengidap penyakit jantung iskemia pada umur di antara 60 - 65 tahun. Di Malaysia, kematian disebabkan oleh penyakit ini adalah sebanyak 35 % daripada jumlah keseluruhan kematian yang disebabkan oleh penyakit kardiovaskular dari tahun 1975 - 1989. Kemasukan ke hospital yang disebabkan oleh penyakit jantung iskemia telah meningkat kepada 34,358 kes pada tahun 1997 berbanding dengan 14,754 kes pada tahun 1985. 



Sindrom-Sindrom
Angina Pektoris

Angina pektoris merupakan tanda awal seseorang itu mendapat penyakit jantung iskemia. Tanda-tanda awal angina pektoris adalah rasa sakit di dada sebelah kiri yang disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen. Kadangkala pesakit mengadu sakit di bahagian perut (epigastrik). Serangan angina pektoris boleh berlaku semula apabila pesakit melakukan aktiviti berat atau ketika pesakit mengalami tekanan (stres) kerana pada keadaan tersebut jantung memerlukan oksigen yang tinggi. Bagaimanapun, kesakitan ini akan hilang di dalam masa kurang dari setengah jam apabila pesakit memberhentikan aktiviti berat dan berehat. 

Infarksi Miokardia 

Infarksi miokardia adalah suatu keadaan di mana sebahagian otot jantung menjadi rosak dan mati akibat dari kekurangan bekalan darah yang teruk ke bahagian tersebut. Tanda-tanda infarksi miokardia adalah;
  • Sakit dada: Sakit dada biasanya berlaku di sebelah kiri dada dan akan merebak ke bahagian lengan, leher dan bahu kiri. Pesakit biasanya merasa tidak selesa di dada atau merasa seakan-akan sesuatu benda yang berat sedang menimpa dan menekan ke dada dan kadangkala seolah dada berasa ketat.
  • Sukar bernafas
  • Pening kepala
  • Muntah berterusan
DAPATKAN RAWATAN DENGAN SEGERA JIKA ANDA MENGALAMI 
TANDA-TANDA DI ATAS


normally rawatan yang biasanya dilakukan adalah Pembedahan Pintasan atau lebih dikenali 'Bypass Surgery' yang mana pembedahan ini akan memulihkan pengaliran darah ke bahagian jantung. Ia melibatkan penggantian salur darah jantung yang tersumbat dengan salur darah dari kaki atau lengan.

pelis ye kawan-kawan, sayangilah diri anda sebelum anda menyayangi diri orang lain. :)

sentiasa dapatkan rawatan lanjut jika anda mengalami simptom2 di atas. dan tak lupa jugak untuk buat pemeriksaan berkala. jangan macam aku. culas! hahahah

jaga diri :)