Kawan-Kawan

Archive for October 2011

hijau mata memandang


posted by ceklala

2 comments

morning!

monday blues? ntah. aku pun tak faham ape itu monday blues. yang pasti sabtu ahad baru ni aku kat opis menyiapkan kerja2 last minit.

malas nak cakap dah. memang feveret dorang bagi keje last minit. bagi jumaat senin nak. macam dorang je layak dapat cuti sabtu ahad. aku tak kan.


sejuk je mata tengok pic nih..


abaikan muka aku yg buruk itu hehe


k bai.
hahahahahah.

siyes tak percaya


posted by ceklala

3 comments

sebenarnye tengah tak percaya lagi nih.

tadi lapa sangat so kuar jap gi medan selera bdr tun razak ni tapau pa pe yang patut. tak tau nak makan ape pun sebenarnye. 

tetibe nampak lauk perut masak lemak cili api dengan rebung! fuhhh..terus terkam hehe. tambah pulak dengan sayur peria goreng ngn sambal belacan skit. very da kampung kan hehe

aku belaja makan perut msk lemak cili api dengan rebung ni sebab housematela. memang rajin die makan kalo jumpa. aku pun terikut2 dah hehe

yang buat tak percaya sebab sume sekali rm2!

yes! 1st time okeh aku beli nasi harga rm2 siap dengan lauk. time study dulu pun tak pernah jumpa lagi. ni memang 1st time!

k lah. nak sambung buat keje.

bertimbun2 berlambak2! confirm sabtu ahad kene keje. mengong dorang ni. bg keje last minit. jumaat tghari kasi senin pepagi nak. ngek kan??


dugaan datang..


posted by ceklala

No comments

salam jumaat.

harap korang sume sihat hendaknye. 

semalam aku dapat 3 berita sedih serentak. tengah malam housemate aku msg kate adik die makin teruk. kes langgar lari. dah seminggu die cuti balik kg jaga adik die. mak ayah ke mekah tunaikan haji. katenye lemak dari luka kat kaki yang terbelah dah block salur darah and block jugak paru2. ya allah..berat dugaannya.

tengahari semalam pcik aku bgtau yang die kat ampang putri mayb kene warded sebab minggu lepas jatuh and ligamen kat kaki kanan terkoyak. ingatkan makin ok rupenye makin teruk. isnin kene operate.

setengah jam lepas tu mak aku pulak call bgtau atuk aku sekali lagi  dikejarkn ke emergency sebab sesak nafas. sejam lepas tu bgtau dah kene warded.  tak sampai 2 minggu keluar hospital dah masuk balik. sian.

malam tadi ayah aku msg bgtau yg mak aku pun tak bape sihat.

dugaan bertimpa. aku di tengah2 tak tau nak cakap ape. ditambah keje opis yang menimbun.



ya allah..berilah aku kekuatan.

korang2 doakan mereka ni sume cepat sembuh ye. insyaallah.

jaga diri bebaik. kite tak kan tau bila kite akan kehilangan. sentiasalah bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan. hari ini nampak baik esok lusa kita tak tau.

beraya deepavali di puncak bukit


posted by ceklala

1 comment

tak aci tol tau kengkawan aku nih. ade ke jawab kat henpon. tapi aku terima la jugak sebab die tgh meeting kan..tapi kire sempatla jgk kan dok usha blog aku ni walaupun tgh meeting hehe

2 pemenang dah dipilih. sorang dapat sekotak stoberi sorang dapat fridge magnet. jawapannye adelah cameron highlands!

ye..ye..aku semalam beraya deepavali kat atas puncak. bukan puncak genting tapi kali ni jauh skit. kite ke puncak cameron highlands pulak! memang takde langsung maruku kat sini. bayang maruku pun takde. adik murugu je ade hiks

tak caya???

nyum2! sesambil menaip entry nih sesambil makan stoberi!sedapppp!!


ni sume plan last minit. janganla pulak ade yang asyik cakap nape tak ajak?? dah name pun LAST MINIT kan..faham2 la yek. tak kan aku nak tepon ajak g kul 6.30 pagi. mulala orang pikir ade kematian ke ape ke kan hehe

sebenarnye memasing stress ngn keje opis. kebetulan cuti. so ape lagi..mari berjalan!hehe

aku ni memang on je 24 jam. kalo tak kene stayback or siapkan keje memang aku free sentiasala kalo cuti. jarang aku tolak kalo orang ajak jalan hehe.

kebetulan dulu mase dok ipoh aku memang dah biase gi cameron. time tu simpang pulai punye jalan baru je bukak. kawan aku yang ajak ni last pegi mase kecik sekolah rendah. so bayangkanla skang umur dah 27 bape tahun dah die tak pegi?? nasib ade aku penyelamat jalan.


macam kanak2 riang dah aku kt self pluck strawberry nih..
sume aku rase nak telan!


siyes. yang paling interesting kalo ko datang cameron confirmla pegi self pluck stoberi. kalo datang sini takat beli stoberi siap pack 4 kotak 10hengget sangat rugi! berbaloi tau dak petik sambil telan sebiji secara sorok2! eh?kantoi plak heheheh

before pegi sempatla aku wat research dulu. ye aku memang camtu. tak sukela kalo nk pegi tmpt tu membuta tuli main belasah je. at least ko tau mane tempat patut pegi mane tak patut kan. takdela buang masa camtu jek hehe




bersambung....

bai.

cer teka di pagi hari..


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum..gud morning!

puas dapat pecah kelapa semalam? hahahaha..eh tak2..ini tidak lawak ye. maafkan saya penunggu gua. eh?hehehehe

kemana korang semalam di hari cuti? 

aku dikejutkan dengan call dr member aku jam 6.30 pagi. ya allah...ape jadahla call orang pepagi buta time-time cuti ni weiii???! nak tido pun tak senang! ceh. nampak sangat tak bangun solat subuh. opsss..sudah kantoi di situ hehehehe

kalo korang terer..cer teka aku kat mane semalam??

pat2..sape cepat die dapat hadiah! ini betul. bukan omongan kosong. kalo betul sile amik hadiah kat aku hari ni jugak. tidak akan dipos yek.

senang je kan???

sile isi jawapan di ruangan komen. letak kat fb atau twitter tidak akan dilayan sama sekali!hehehe. penyertaan terbuka pada semua orang. selamat mencuba!


pesanan raya diwali


posted by ceklala

2 comments

dah pasang pelita?? sebab besok kan deepavali..hehe

tak2..bukan ade kene mengena dengan aku nak pi batu caves pi pecah kelapa ke ape. tidak sama sekali!hahaha. tapi sok kan cuti. sok blog ni tak berupdate.

arini kite marathon terus k hiks.

korang2 yang nak jenjalan sok jalan leklok yek. jangan nakal2 tau. behave!

yang driving tu pun same. jangan ingat jalan tu korang punye. sesedap je nak merempit!!

kalo dok uma tak gi memana tu pun bagus jugak. spend time dgn family kan. masak2..makan2..lepak2 hehe

happy Deepavali rakyat Malaysia!

taking care yek korang sume. 
babai.

jalan jauh sambil cuci mata?


posted by ceklala

2 comments

tajuk sangat tak sesuai. ntah pa pe hahaha

jauh perjalanan luas pemandangan :)

Naksan Park, Daehakno, Seoul Korea

pic ni kawan aku send tadi mase chatting. kebetulan boring dok uma pg tadi so die pegila jogging amik mood hehe. kawan aku ni study kat sane kat KDI School of Public Policy and Management course Human Resource and Social Policy.

sronok kan?! dahla dpt belajar kt negara orang siap disponsor lak lagi tu! scholarship by NIIED (national institute of international education - korean govt scolarshipla senang cite hehe)

tahun depan adelah last year die study. aku and die tengah dalam perancangan untuk ke osaka japan next year. weiiihuuuu!insyaallah panjang umur murah rezeki aku sampaila sane hehe

nami island

kalo dapat ke korea tmpt plg aku nak g ialah tmpt atas ni. iaitu di Nami Island

ape yang menarik?? semestinye pemandangan kt situ yg best! korang pernah tgk cte Winter Sonata? ha kt sinilah pengambaran dibuat. best kan? feeling2 romantik la konon hehe

focus utama skang adalah simpanan. kalo nk g europe tu mcm ntah zaman bilela dpt g kan hehe. xpe..kite round asia dulu yek. simpan sikit2 lama2 jadi bukit. janganla ko dok bukitkan je kain baju shopping berlambak2 dalam almari tu udah yek hehe.

swing?


posted by ceklala

No comments

tadi beria dah aku bukak window ni..lame gakla..dkt sejam lebih

tapi tak jugak aku taip pa pe. sebab dok pikir nk cte ape kt sini. bukan takde ape tapi cam macam2 la pulak nak cite. camne nih?hahaha

lepas tu pulak perut ni cam memulas semacam. 3-4 kali dok ulang alik meeting. tak tau pesal. salah makan ke nak datang bulan ke ape. siyes tak suke. rimas weh!

mane ade pompuan kt dunia ni suke bile pms datang tak dijemput. seronok aku tengok mak aku. die xpernah lngsg rase pms2 ni sume. best ek. aku ni tiap bulan aduhaii...sehari tu confirmla tensen. sume mende tak kene je rase.

normally a week before. time tu mmg mood dah mcm hape ntah. time tu la rase stressla,nk kecik hati la. padahal takde pa pe pun. mende kecik pun bole jadi besar. cuma tu la. mood swing dtg tetibe hehe. maafla kepada yang berkenaan yek. silela memahamai diri ini. ecececeh ehhe

bukan ku pinta tapi tetibe je die nk muncul. mane leh tahan hahaha

ntah pa pe merepek. bai.

budak lelaki hensem?


posted by ceklala

No comments


nampak tak tu?yang atas sekali tu yek. hahahahah. terkedu aku jap.

canela plak bleh ade orang search pasal 'budak lelaki hensem' kat blog aku nih weh. memang takde ye adik2. blog ni jangan ko harap ade lelaki hensem. pompuan cantik jauh sekali!hahahaha

kepada yang nak balik keje dah tu..sile berhati2..ujan lebat kat luar tuh.
taking care okeh =)

babai.

sesal pun tak guna


posted by ceklala

No comments

bergenang air mata aku..menakung tapi sempat aku tahan.

kalo nampak dek budak opis mahu aku digelakkannya.

aku terbaca kisah mengenai seorang suami yang insaf setelah kematian isterinya. memang manusia selalu begitu. bila kehilangan baru terasa, baru nampak kebaikan yang dibuat. tapi bile depan mata tak pernah hargai langsung ape yang telah dibuat. nape macam tu??

aku kalo bole sentiasa nak berbuat baik kat semua orang sebab pernah baca hadis yang mengatakan jika kita selalu berbuat baik insyaallah kebaikan itu sentiasa di sekeliling kita. walaupun aku tak mengharap akan dibalas juga dengan kebaikan tapi aku cuma harap aku dihargai atas kebaikan itu. cukuplah.
aku dapat cerita ni di facebook kawan aku. aku sudah pun share link ni di fb. jangan pulak nanti kate aku ni dah desperate nak kawen bile post cite2 macam ni kat fb. sebab utama aku deactivate fb ni sebab inilah. 

sakit telinga dan hati dgr umpatan orang yang tak berpelajaran nih. cakap ikut sedap mulut tak pernah pikir orang lain.


so baca lah..untuk peringatan kita bersama. hidup mati kita di tangan allah. hargailah orang yang sayang kita. jangan kite menyesal kemudia hari.

kepagian


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum n gud morning!

tajuk ntah pa pe.

sihat korang? breakfast dah? makan ape tu? orang kate makan pagi seperti raja, makan tengahari seperti orang biasa dan makan malam seperti penggemis. eh betul ke?? cam ingat2 lupe lak hiks

tapi kalo aku terbalik la pulak. makan malam tu adalah wajib untuk aku. bukan sikit2 ye. makan salad? oh my! siyes tak pernah masuk dalam carta pemakanan yek hehe. malam harus makan banyak sebab setelah penat seharian bekerja di kantor, perut haruslah dimanja dan dibelai2 hehe

perut buncit?? semestinye takde. tak caye? meh tengok meh. hahahaha

makan tu makan jugak tapi badan kene jaga. jaga la pemakanan. jangan sentiasa nak makan makanan bergoreng dan berminyak selalu. tak elok untuk kesihatan.

lebihkan sayur dan buah dalam pemakanan. aku lebihkan sup dalam makanan. kate nak cantik kan? cantik ke tidak uols??! hehe

eh dahla. ntah pa pe je merepek. nak sambung buat keje. 
babai =)

customer is always right!


posted by ceklala

6 comments

yes! ade mase ayat tu memang betul. tapi bukan untuk sume ye.

keje kuli macam aku yang deal ngn customer ni memang ayat tu betul. tapi tengokla jugak pada pihak lagi satu.

tak semestinye customer tu betul walaupun die sebenarnye salah. eh? faham tak?

aku tak kisah kalo die kasi job tu kul 4.30 petang lepas tu nak suh siap malam tu jugak siap print sume sebab sok paginye kul 10 nak tunjuk kat pak menteri. aku mmg takde masalah.

tp nak tanye pagi tu korang buat ape yek? mengopi ke bergosip?? 

lepas tu bile ade salah ko salahkan kitorg. kitorg dah buat yang terbaek. bertahun dah buat keje ni. tetap ko cakap kitorg yang salah bukan ko. lenkali bagi la lagi keje last minit.

salah sendiri tak nampak. salah orang je ko nampak. bile orang tegur ko salah nak marah. ni bidang aku, so aku lagi tau dari ko yek.


tak paham la jenis manusia yang tak pikir orang lain nih. kene ingat kita ni sume same je. manusia ye.

bukan robot.

solat jumaat di hari jumaat


posted by ceklala

No comments

harini hari jumaat.

kaum2 adam yang hensem lagi macho silelah ke masjid2 berdekatan untuk menunaikan tanggungjawab anda yek. 

anda pasti menjadi pilihan bakal ibu-ibu mertua di luar sana untuk menjadi menantu pilihan mereka semestinye!auuuwww hiks

dapat pulak yang dihari jumaat ni memakai baju melayu. tidak perlu bersamping pun sudah cukup membuatkan gadis2 trauma seketika hiks. kang kalo pakai samping segala mulala orang pikir ko macam nak pergi bersanding atau menikah!hahahah

teringat mase menunaikan umrah last year. kebetulan 2 hari terakhir di mekah adalah hari jumaat. ikutkan teringin jugak menunaikan solat jumaat. sekali seumur hidup mungkin kate org. tapi bapak aku tak kasi pulak sebab katenye tak wajib untuk orang perempuan. lagi pulak tempat itu seharusnye diutamakan untuk kaum adam.

tapi disana ramai jugak perempuan yang pegi solat jumaat. nak2 negara lain. mazhab lain2 kan.


teringin mendegar khutbah jumaat itu sendiri sebenarnye. kalo tgk di tv tu feelnye lain. :)

makanan pagi yang best!


posted by ceklala

2 comments

salam pagi jumaat!

selain roti canai dan teh tarik adelah makanan pagi rakyat malaysia yang sangat lah da best..oh tak lupe jugak nasi lemak yek hehe..sarapan pagi di mc donalds jugak adelah sarapan terbaek!!

paling aku suke adelah air kopinye yang..hmpp...ape yek name yg sesuai?...gorjes ok tak hehe? memangla sedap! kadang sampai boleh termengidam air kopi mcd nih. kalo minum malam or lunch time macam kurang kick tp kalo breakfast..mmg da best!

arini bangun2..perut rasa lapar. disebabkan perjalanan aku jauh arini..so sempatla singgah mdc maluri sebelum ke opis. sausage mc muffin with egg + coffee..hmmm..heaven!heheh

korang2 jangan lupa breakfast okeh. sarapan pagi penting untuk tubuh badan yang cergas dan otak yang cerdas! :)

jumpa lagi. taking care!

Mimpi dalam mimpi


posted by ceklala

3 comments

malam tadi tido..

aku mimpi gelang jade yang aku pakai kat tangan kanan ni patah.

dan aku mimpi kejadian tu berlaku kat tempat aku tido semalam. i mean rumah pcik aku. kire macam mimpi dalam mimpi. ko faham tak?

dia macam ni. aku mimpi gelang aku patah. pastu aku terjaga then tetibe terus tgk gelang aku memang patah. lepas tu aku biar je then sambung tido balik. (ini masih lagi termasuk dalam mimpi ye) lepas tu aku terjaga (ini terjaga betul2 dalam dunia sebenar) aku tgk gelang aku..tak patah pun!

mimpi dalam mimpi ke ape nih? musykil aku ingat balik. pasal gelang jade aku patah tu nape ek?hmm..

..........


posted by ceklala

No comments

chakkk!

hehehe...ampun maaf dipinta yek.

eh sebelum tu..assalamualaikum :)

rindu ai x? ape?? tak??!




ok bai.

hahahahah. jangan marah yek. ade masalah skit. dats why blog tak berupdate. dan kebetulan jugak macam2 hal yang jadi beserta kerja-kerja opis yang tersangatla banyak menimbun dan membuat semakin stress!

senyum2 tau. jangan nakal2 okeh. 


selamat hari jadi mama!!muahhhx! :)

salam jumaat..


posted by ceklala

1 comment


takde ape yang aku nak cakap or ceritakan.
terjaga pagi tadi jam 2.40 pagi selepas bermimpi..

termenung memikirkan..
tak tahu ape yang akan terjadi..
ya Allah..berilah aku petunjuk.

kita manusia hanya merancang tapi hanya Allah yang menentukan dan tahu ape yang terbaik buat hamba-Nya.


jaga diri korang bebaik. mintak maaf kalo ade salah dan silap.
doakan aku kalo tak keberatan.



assalamualaikum.

Tiada Akhir Nanti


posted by ceklala

No comments


sedapnye la lagu ni...nape die taknak publish bebetul lagu ni ek

aku sharing ngn korang lagu ni yek.. :)

Rabu dengan sekeping Gambar


posted by ceklala

No comments

si kenit dengan nyang..over tau macam die yg sakit!

'orang lama'


posted by ceklala

No comments

petang semalam mase aku nak balik uma

cam biase tunggu lif. tak naik tangga sebab macam tak larat. semalam demam.

masuk dalam lif tu adela dlm 5 orang termasuk aku. ade 2 pacik, sorang macik, sorang kakak dan aku adik. ececeh perasan tol adik kan?! hahahah

dorang berborak sekadar berbasa basi orang kata. cuma yang menarik mase part dorang ckp 'orang lama'.


pcik : nak gi mane?
mcik: cari ank aku..
pcik: ingat cari laki ko tadi
mcik: laki dah tua tau la balik sendiri. (time ni aku dah senyum2)

pastu blablablalalalalala...hahah giler malas aku nak ingat balik cite dorang kan

pcik: orang dah tua mestila barang pun dah lama..
mcik: ko tengok pcik ni..loyar buruk pulak die.
pcik: dah lama..tua..mestila buruk. (cara cakap dah macam bunyik lain dah)
mcik: gelak2 ajak aku gelak skali.

aku: nasib baik lif dah sampai tingkat umah aku..terus kuar sambil senyum2. kalo uma aku tingkat paling atas agak2nye ape lagila dorang borakkan yek? naik malu plak dah aku dengar.


adekah perbualan dorang ade unsur2 18sx disitu? ke aku je yang terperasan??hahahaha

moga cepat sembuh


posted by ceklala

2 comments

bersambung dari rasa tak sedap hati aku jumaat lepas...




tepat jam 1 pagi 9.10.11 atuk aku kejutkan aku sebab die tak boleh nak bernafas katenye.

terus aku and family kejarkan ke emergency hospital besar tengku ampuan afzan kuantan. dari jam 1.15 till 5am aku sabar menunggu dengan mak, ayah, abang n abg ipar then atuk aku terus kene warded. 

kate doktor lung infection. ditambah jugak dengan paru-paru berair. doc tunjuk scan memang dah banyak sangat air . paru-paru dah mengeras cos my atuk mmg sangat kuat hisap rokok. bile paru-paru dah keras so tak bole nak pam keluar air yang ada dalam paru-paru dats why susah nak bernafas.

sama-sama kita doakan my one and only atuk sembuh dan sihat seperti sediakala. begitu jugak dengan my mum yang jugak tengah sakit. asthma my mum makin teruk. moga mama cepat sembuh. amin.

ade hikmah atas setiap kejadian yang berlaku.

hati yang tak sedap


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..

jumaat dah pun. cepat betul masa berlalu. maaflah ye. aku dilanda kesibukan kerja. balik pagi kerja part time pagi tadi pun kul 5 pagi sampai uma. tido 2 jam lepas tu masuk opis pulak.

itulah dia kehidupan. kene teruskan walau sakit mcmane pun ranjau yang berduri. ececeh

aku happy dengan hidup aku skang. dikelilingi oleh mereka-mereka yang menyayangi aku. terima kasih korang. sayang korang lebih-lebih!hahahah

dahla. merepek je aku ni. idea takde sebenarnye nak menulis. 

perasaan bercampur baur tengahari tadi. tetibe rasa tak sedap hati. pesal ntah. takut jadi mende tak elok.

aku nak balik kg lepas ni. atuk aku makin tak sihat. 


bak kata kawan aku... FAMILY FIRST!


taking care korang sume. doakan aku sentiasa. kenang daku dalam doa mu. chewahhh! bai.


:: bajet 2012 - kat opis ni bukak tv tp hanya untuk dengar tapi nk live update paling cepat kat twitter and fb..lebih faham! hehe

belah beli cara maya


posted by ceklala

No comments

settle sudah pembayaran.

aku skang beli barang kalo boleh sume nak online! pemalas punye perempuan kan. takdelah. aku hanya akan beli online kalo aku rase barang tu betul2 ok yang tak perlu aku nak kelebet luar dalam. aku ni cerewet. ye ngaku nih. hehe

sebab aku pernah beli baju online. gambar dengan hasil yang di pos sangat mendukacitakan. terus dari tu stop beli baju online! 

rela aku pi kedai beli sendiri. dapat kelebet luar dalam baru puas hati. sebab kadang bile beli online nak2 kain baju kite tak tau material tu camne. memang dorang akan bgtau material ape. tp aku still tak rase sendiri dengan jari memang tak puas!haha

ape yang aku beli? kali ni aku beli novel terpakai. 

minah jiwang? lantak la korang nak cakap ape tapi aku memang suke membaca dari kecik sampaila ke tua ni. tak kisahla novel ke ape janji boleh dibaca! blog pun bole dibaca kan? cer korang buat buku blog korang, confirm aku beli!hehe

aku beli 4 buah. murah ye.

ni antara salah satunye. 
2nd hand novel tapi still dlm keadaan baik lg.

zaman skang sume orang kalo bole nak beli secara maya kan. sebab senang tak perlu keluar uma, bazir duit minyak, beratur dengan jem ape sume lagi kan. 

tapi kene ingatla jugak, jangan sume mende nak pakai online. takkan nak bercerai pun secara maya? face to facela. berani hadapi kenyataan ok.

sile berhati-hati jugak bile membeli secara maya ni yek. sebab banyak jugak berlaku kes tipu sejak 2 menjak ni. just beware :)

comel!! makanla benda lain yek


posted by ceklala

No comments

memang skang tengah lunch time, tapi tergamak ke korang nak makan si panda yang comel nih??

apa kata kita ramai2 support campaign yang dianjurkan oleh SAYS ni dan tunjukkan sokongan kita dengan menyertai kempen ni. bumi kita semakin lama semakin terancam. kalo panda yang comel ni pupus tak dapatla generasi muda kita akan datang tengok sendiri kewujudan panda comel ni kan? 

so ape lagi..jom sertai ramai-ramai!!


Standalone10mm


How can you eat that cute panda?

Millions of people around the globe look into the future hoping for a brighter one with each new day.
But we could lose our natural gifts.
Everyday someone consumes an endangered species.
Everyday someone pollutes the ocean, killing healthy marine life.
Everyday a forest is threatened by deforestation.
Everyday wildlife gets killed for sale.

Without healthy forest and marine ecosystems, our food supply would be adversely affected. Without healthy forests, we could lose our freshwater sources, ultimately depreciating our quality of life.

By helping to protect our environment, we are also protecting our livelihoods, food and water supply; securing our good quality of life and our children's bright future.

Make the right call and pledge to "Live Green".

What does it mean to Live Green?

: A decision to stop consuming endangered wildlife, which helps conserve healthy marine and forest ecosystems, thus protecting our food, freshwater and other ecological services; ultimately safeguarding our quality of life.

Choose to be a conservation hero for the good of all the Earth!
Eat food that you can get from the supermarket and mamak, not exotic animals...Live Green!

Rabu dengan sekeping Gambar


posted by ceklala

No comments

miss u budak kecik!!muahhh xoxo

perbualan dengan seorang doktor


posted by ceklala

4 comments

aku tak taula spesies ape yang dah merasuk aku ni

gile malas nak mati update blog sendiri. padahal takdela keje banyak mane sangat pun. ni kes kekacauan fikiran melanda la nih

tadi sesambil wat keje sesambil borak ngan kawan sekola aku. die doktor. hospital besar. kengkawan sekolah aku dulu keje sume hebat2. doktor la engineerla. memang paling banyak yang ni 2 la. aku? tukang conteng2 jela keje aku hehe

and tetibe dah terlanjur ko ade kawan doktor kan ape kata terus buat consultation. free je okeh!hehe. kalo g klinik ke spital kene bayar. ni takyah. jimat!


aku tanye die pasal 'Stress'. cane nak tau kite ni stress?

doktor... 'bila ko rasa sakit kepala bila banyak keja..tak cukup tido pun bleh stress, sakit kepala..tapi aku rasa org yang stress tu lagi tau time bila dia stress.. semua org lain2 simptom'.


dan aku tanye die pulak cane kite nak tau pasal sume sakit2 yang ade. buat whole medical check up ke? kat mane yang ok? private or kerajaan?

doktor... 'tak kisah mana2 pun ok ko nak wat check up, tapi dekat goverment clinic payah skit lgpun ko muda, kalau ko pi GP ok kot , buat blood test and urine test'

aku.. 'takyah wat medical check up bagai yek? better buat urine test n blood test bole tau sume sakit ke?'

doktor... 'tapi still kena jumpa dr gak, suruh dia cek tekanan, jantung and paru2, pastu minta dia wat blood test, bergantng mana ko nak wat.. nak check darah untuk buah pinggang, hati, jantung and untuk cholesterol, gi private la senang goverment susah skit'.
 
 
so inila sedikit sebanyak conversation aku dengan doktor. member sendiri. sometimes kita rasa kita cukup sihat tapi sebenarnye tidak. better bersiap sedia dari awal ye. 
 
taking care sume :)

ice cream paddle pop


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..

dulu2 time aku belaja kat shah alam, final year tak silap. adela terbaca satu artikel ni, katenye kalo nak lebih kreatif makanlah ice cream. 

selepas baca artikel tu setiap malam time kepala otak rase memang macam dah takde idea bernas sangat memang confirm ajak housemate pegi kedai beli eskem dengan harapan lepas makan tu nanti otak kembali cargas dengan idea yang kreatif lagi kritis!haha

 paddle pop rainbow yang lemak berkrim :)

ni baru lepas makan eksem paddle pop rainbow. bukan sebab nak dapat idea. tapi sebab tetibe teringin plak. dengan cuaca yang panas membahang kat luar tu kan. eh memang harga eskem dah naik ek? dulu paddle pop rainbow ni harga 60 sen je pun. ni dah singgit! sume nak naik harga.

................................................................................


......................................................


...................................


..........


ape motif ntah taip titik2 macam tu hahaha

aku blur sebenarnye. mungkin jugak aku ting tong.


tolongla selamatkan aku nih...