Kawan-Kawan

Archive for 2014

Photoshoot baby comel


posted by ceklala

No comments

aku sebenarnye teringinnnnnnn sangat nak amik gambo anak aku cenggini tauu

comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

ini gambar pinjam..aku tak ingat aku amik kat mana..kepada blogger berkenaan saya pinjam yek gambo comel anak awak ni yek hihi mintak halal..tapi siyes comelnyeeeeeee dak kecik nih!

aku bukan taknak buat gambo anak aku cenggini..tapi tu la takdak masaaaaaa..tiap minggu ade aje kejenye..kalo tak pasal shawl mesti balik kampung takpun ade la hal kecik2 yang lain tuh

insyaallah ade rezeki nanti mami tangkap gambo awak cenggini ye allya sayang ^_^

yang mami mampu tangkap adalah berupa ini....


inipun dedi tangkap masa raya aritu..otw nak balik dungun...budak kecik ni 25 hari dah berjalan jauh...haish nasibla jenis lasak...die tau tidoooooooo jek! hihi

time ni berat die 4 kilo...skang ni 2 bulan setengah dah nak 6 kilo!! lahir ritu 2.7kg

mau tak sihat...susu ibu semata nih..kekeke nampak tak betapa sihatnya susu aku hahaha...inilah dia pengarang jantung hati mami...

Allya binti Farid Amiro

mami sayang awak sampai hujung nyawa mami ^_^


Anak Sendiri Tak Sama Macam Anak Orang Lain


posted by ceklala

2 comments

monday blues??

lama dah kot tak rasa monday blues bagai nih..almaklumlah 2 bulan bercuti kan..heaven kot dok kat uma melayan anak..walaupun letih tapi seronok! new experience untuk aku :)

kadang tak sangka dah ade anak..dulu aku tak aspect pun yang aku boleh jaga anak sendiri sebab aku tau aku cemana..aku bukan suke sangat budak2..takdela tak suke cemana tapi nak melayan beria2 tu idakla..biasa2 tu ok lagi

tapi bile dah ade anak sendiri sume tu berubah..dulu aku kalo tak cukup tido or memalam tgh tido terjaga confirm esok paginye mood kelaut! nak marah je..memang satu hari la moody tapi tidak lagi skang hihi alhamdulillah sumenye aku boleh handle sendiri

tak cukup tido memalam? penat tu memang tapi bile tengok senyum manis si kecik tu alahaiiii cair!

nak2 plak skang ni rajin ajak berborak. ntah ape2 je nak dicerita..mulut riuh! hihi ikut mami ke dedi ntah...tapi most perangai anak aku adalah ikut dedi die

semalam 2 beranak tu lepas lunch tido tak bangun2 sampai petang! selalu 2 jam skali menyusu...semalam dibantainye tido 4 jam tak bangun! aku kejut baru bangun tu pun buat muka moody..hehh yang tu ikut perangai mami hihi

time pantang ritu bile si kecik buat hal memalam aku nangis jugak kekadang hihi...yela mood tak stabil..dahla penat, sakit lagi so sumenye jadi bercelaru..alhamdulillah lelama sume ok

dulu memula laki aku kalo memalam time si kecik nyusu die teman aku..tau aku ngantuk..kadang die sandar badan die kat aku sebab tau kadang aku tertido sambil nyusu..aku nyusu memang sambil duduk..tak reti berbaring...tapi skangggggg? hmmm lagi sedap tido die cakap! hahahaha

yang boleh aku cakap life aku happy sangat...alhamdulillah..terima kasih ya allah...sebab aku tak pernah terduga aku akan ade anak sendiri one day...nak pulak si kecik tu comel giler sampai aku rasa nak tampo anak sendiri! hahahaha

cuti 3 bulan


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum

halluuuuuu..amboiii kemaen punye pemalas naaamati aku nih nak update. maap ler kebizian melanda. hoihhh ini bz yang bukan dibuat2 weh tapi bizi yang betul-betul punyeeee hihi ehh walaupun lepas 3 bulan baru nak update atleast aku update okayyyy kekeke

alhamdulillah..

4 hb 7 jam 8.10 pagi selamat sudah aku melahirkan seorang baby gurl yang comel namatii. ehh sukatila cakap anak sendiri comel kan kann hiks


haaaa nampak! gamba taknak kalah awal dengan scha punye anak tau kekeke yela die tunjuk jari tangan tapi aku up lebih skitla..aku bagi jari kaki terusss apeadehal ye dak hiks

insyaallah kalo aku terlebih rajin nanti aku update la pengalaman aku bersalin yang bole tahan ngeri jugakla yek, tu kalo terlebih rajinla..mau tidak aku skang ni dah macam robot, sume mende nak buat..keje sume dah bertambah bile ade anak ni..kene pandai arrange

aku rasa aku update blog ni dah macam aku cuti pantang plak. tp aku cuti pantang 2 bulan je..tp xupdate 3 bulan ni kire cuti pantang gomen la 3 bulan..aci dak hihi



30 tahun, Anak & Bisnes..


posted by ceklala

No comments

Assalamualaikum

hye..berkurun betul la haish nak mengupdate...nak wat cemana bz sesangat. bz dengan macam2 hal lah. dengan suami, dengan keje, dengan anak, dengan bisnes lagi

ehh? haaa ade 2 mende baru kat situ kan ekekekek

iye...sebenarnye aku tengah dok menunggu masa jek ni nak bersalin. arini genap 35 minggu 3 hari. arini jugak genap la usia aku 30 tahun. tua dah hoiiiiii. bukan taknak bgtau tengah mengandung tapi macam segan hihi. doa2kan ye semua selamat nanti :)

pasal pregnancy nanti aku update lain yek..insyaallah..

di usia 30 tahun ni jugak sebenarnye kesemua impian aku dah tercapai!

antaranya...nak kawen sebelum 30 tahun done! nak ade anak masa 30 tahun done walaupun tak keluar lagi! nak ade bisnes sendiri masa 30 tahun also done! ALHAMDULILLAHHHHHHHHHHHH ya Allah terima kasih atas segala nikmat mu, aku bersyukur sangat2!

nak jugak share dengan korang bisnes aku bersama suami, kami masih baru lagi, di harap dapatla sokongan dari kawan2 semua insyaallah



boleh jenguk2 ke page kami iaitu https://www.facebook.com/farafaridscarves

mungkin ade yang bertanya kenapa shawl kan? ramai dah kot orang jual shawl skang ni kan. tapi yang pastinye shawl kami tak sama dengan orang lain, orang lain buat halfmoon, square dan segi tapi kami ade potongan dan curves kami sendiri, takde tiru mane2 pun dan yang penting tailored made, bukan beli dah siap kat kedai dan jual balik

tak percaya? bole try beli satu dan tengok sendiri :)

aku dengan perut membuyung ni laki bini turun naik kedai pilih kain yang cantik2 untuk buat shawl, penat la jugak tapi demi impian ku harung jua! ececeh

semoga di usia 30 tahun ni di harap dapatla korang mendoakan kesejahteraan, kebahagiaan, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan aku bersalin nanti yek

babai.







3 bulan seminggu...kalo dah jodoh..


posted by ceklala

No comments

alhamdulillah...

harini genap lah setahun pertemuan antara aku dan suami. meh nak cerita sikit kronologi pertemuan kami..kalo nyampah sile main jauh2 yek hihi macamkan ade orang kisah ye dak

tahun lepas kalo masih ada yang ingat 5/5/2013 adalah tarikh mengundi bagi seluruh rakyat malaysia. dan memang aku balik kampungla untuk mengundi kan...jalankan kewajipan...eecehceh..tempat mengundi adelah di sekolah rendah tempat aku bersekolah kecik2 dulu...4 tahun bersekolah kat situ start dari darjah 2 sampai darjah 6

time mengundi tu ade la terserempak dengan beberapa kawan sekolah yang lain..tp yela memasing sume dah berkeluarga..aku jek yang single time tu...datang ngundi pun ngn mak hihi

petang camtu ade member msg ajak convoi balik kl sesama..so aku folo jela sebab aku pun drive sorang..memang sukahati la tema die nak balik pukul berapa pun kan..so tmpt jumpa untuk convoi adalah shell sebelum tol gambang..aku lupe dah ape nama kawasan..biasela akukan pelupa hihi

mase berhenti tu aku turun jap nak isi angin tayar, yang member aku ni turun la jgk teman borak2..turun sekali adelah husband aku..hihi ohh btw kitorg ni sume adelah member satu sekolah rendah tau

so tetibe mase dah nak gerak tu member aku ni tanyela husband kot2 kalo husband nak teman aku, sebab kitorg sume ade 4 kereta, aku sorang pompuan, husband je xbwk kete die tumpang member, so husband aku ni ckp boleh je memana..so die tumpangla aku pulak..

maka bermulalah episod baru dalam hidup kitorg berdua!

macam2 borak dalam kete..yela perjalanan 3 jam kan..dipendekkan cerita..2 hari lepas tu kitorg jumpa dekat curve..ini bukan terjumpa tapi memang set ajak jumpa la hihi..jumpa kejap je pun..3 hari lepas tu die jumpa family..time ni memang cuak okayyyyy...yela 1st time ade lelaki berani jumpa family!

alhamdulillah family ok...2 minggu lepas tu family die datang merisik...genap sebulan lepas tu kitorg bertunang!

dannnnn....lepas je raya..hari ke 30 raya iaitu pada 6/9/2013...aku sah menjadi isteri si dia..

kitorang tak bercinta macam orang lain..takde jumpa selalu pun..sebelum tunang tu pun rasenye jumpa 3 kali je...tapi alhamdulillah jodoh kitorg kuat..selamat jadi suami isteri dalam masa 3 bulan seminggu je! bercinta selepas nikah..

gila? kitorang tak gila..tapi itulah rahsia allah..jodoh yang ditetapkan allah :)

doakan kami kekal bahagia ke akhir hayat dan perkahwinan yang dibina diberkati allah insyaallah..


Dugaan di pagi isnin


posted by ceklala

2 comments

selamat pagiiiiii!

haaa tetibe kan rajin pulak nak update, selalu tu sebulan skali hihi, biasela ikut mood kann, short update je nih

dahla harini isnin pastu tetibe pepagi dapat plak call yang membuatkan bertambah badmood, hmm bertabah jela. tapi yela kadang tak puas hati jugak dengan customer ni, kadang die ingat die bayar tu dah cukup besar untuk kite buat semua mende. actually kenela jugak pikir pasal orang

kadang dorang ingat kite ni amik untung sangat bile provide service or jual barang tu. orang berniaga kot, mestila nak untung, tak banyak sikit pun jadi la ye dak, tapi kalo dah takde untung langsung cemana? yela memang la kire sedekah tu lagi bagus tapi tak pulak pikir modal yang kite dah keluarkan tu

die pun amik untung atas angin jugak, so tak boleh la nak cakap kite itu ini. stress okehhhh

doakan la aku bertabah dengan semua dugaan ini T_T


Janda Baik short trip


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum...halieeewwwwww!

salam jumaat semua ^_^

rindu i tak? kekekekek gediknye kauuuu! takpela sesekali je gedik pun kan ape salahnya ye dak. kang kalo selalu muntah pulak orang. silap2 terus block taknak langsung jengah blog sepi ni kannn hihi

weekend baru ni kami laki bini berserta beberapa orang kawan husband buat short trip ke janda baik. sebenarnye kitorg selang seminggu kot skang ni pi sana kekekek. husband jumpa port baru nak main. main ape?? jap tunjuk gambo skit


haaaa husband main mende alah ni lah. longboard namenye. skateboard dengan longboard sebenarnte lain, dulu aku ingat sama jek, tapi lepas dah diberi penerangan oleh cik husband barula ku tau perbezaannye.

'downhill skateboarding' namenye ni bile main kat jalan raya yang macam ni. bengkang bengkok turun naik. sebenarnye ade je kete yang lalu lalang tp tak la sebanyak jalan utama sebab ini adalah jalan lama.

pukul 10 dah sampai janda baik, padahal 4.30 pagi baru tido. aku sibuk menjait tudung baru hihi gigih okayyyy...nak order? bolehhhhhhh

tapi trip kali ni kitorg tido sane. sana ade banyak chalet. tapi make sure la book awal yek, sebab selalunye penuh. aku pun book sebulan sebelum walaupun dah biasa ke sini. malam buat bbq tepi sungai. bestttttttt!

pada aku bagus jugak die main mende ni, hilangla skit stress kt opis tuh. kadang kalo lama sangat die xmain sampai 2 minggu aku pulak yang bersuara tanye tak gi main ke. yela mende ni laju, so atleast bolehla die rase feel free skit, tapi kalo jatuh aku bebel jugak! hahahah

sebelum tutup cerita tuan tanah nak tempek jugak pic..sesekali selfie kan ape salahnye kekekek


tengokla husband ku stress keje punye pasal sampai jerawat pun naik kat pipi! so inilah shawl yang aku jait sampai 4.30 pagi baru tido! cantik ke idakkkkk? hehehehe






Online Shopping - The Klozert


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..salam jumaat semuaaaaaa

aah bz sangat. memang angan-angan taik kucing betul bile terasa nak update je time tu la banyak keje. cube time takde keje tak boleh nak update pulak sebab idea takde  T_T

ini pun short update jek sebab nak kuar pi jumpa client pulak

teringin nak share satu biznes online dari sorang member yang baru berjinak2 dalam dunia online shopping. mehla bagi support ye korang :)

just click je link yang dah diberi. masehhhhh






ni antara yang sempat aku cilok kat instagram theklozert. agak rare jugak kain yang dijual. harga pun boleh tahan murah. aku pun jenis pakai kain camni, selalu beli pun dalam rm60. kat theklozert baru rm40! murah oiiii




Berubahlah...


posted by ceklala

4 comments

Assalamualaikum...Salam Jumaat..

lama aku biarkan page ni kosong. memula bersemangat nak menaip, tetibe nafsu menaip putus dek sms yang masuk. hmmm takpelah..cerita nanti bukak aib pulak..so kita simpan jela dalam hati

cuma pada aku..berubahlah..sampai bila nak ditakuk lama?

aku pun kekadang suami selalu jugak tegur itu ini, memangla perit bila ditegur, tapi kene ingat kalo takde orang tegur memang ko akan kat situ je sampai bila-bila...

ko taknak berubah ke?

aku rasa aku banyak jugak berubah selepas kawen ni, berubah dari seorang yang cepat melenting kepada yang sabar. sebelum ni pantang orang buat silap mesti aku nak laser jek, tapi alhamdulillah lepas kawen ni aku sendiri yang nampak perubahan pada diri aku. aku lebih banyak bersabar dengan sesuatu.

aku tak mintak pun orang lain nampak perubahan tu, cukuplah aku sendiri sedar dan allah sedar, paling utama suami sendiri sedar. mungkin aku jadi macam sekarang sebab suami aku macam perangai aku dulu. dulu aku cerewet, tapi suami lagi cerewet, aku dulu pemarah, suami jugak seorang pemarah.

tapi takkan dua-dua nak jadi camtu? panas lah rumahtangga. kite perempuan...tak salah kita beralah. beralah tak semestinya kita ni pengecut, penakut atau apa saja yang terlintas di fikiran korang. tidak sama sekali. 

bila aku sabar dengan sesuatu perkara tu aku tau allah sayang aku, sebab dulu aku selalu doa pada allah agar beri aku kesabaran yang tinggi. alhamdulillah aku masih boleh bersabar dan paling penting aku banyak redha selepas kawen :)

aku tak baik pun, dan aku sentiasa berharap aku dapat jadi yang terbaik satu hari nanti..insyaallah..


bila suami memasak..


posted by ceklala

No comments

amboii berkurun sangat nihhhh!

biasala mood lari ke mana ntah, pastu bz lagi ngan keje opis. hari-hari pergi kerja je stress. mau idak kalo dah pepagi dah kene rempuh jem teruk. hoihhh ape pasal la dah lalu tol pun jem teruk jugak haaaaaaaaaa? rumah sebelah tol ldp jek, die punye jem kuar dari pak guard pun dah beratur jem! ko bayangkan...

dah tak bleh bayang sudah, jenuh kang nak membayang pulak hihi. tiap hari sekali pergi kerja aku akan lalu 3 tol, balik 3 tol lagi. tol LDP, penchala link dengan kerinci link. paling stress kalo semua tol jem! hadoii confirm lambat sampai opis  T_T

tapi redha jela. pergi kerja tu pun kalo ikhlas dapat pahala tau!

petang semalam sampai umah awal, alhamdulillah takde jem langsung. clear sesangat! selalunye dekat sejam kalo jem, kalo jem teruk sejam lebih la, semalam setengah jam dah sampai uma weeeeee

sampai2 cik suami cakap macam nak demam. patutla mandi awal, kalo idak die pas makan baru nak mandi..busukkkkk! :0 pastu tetibe cakap ngan die jomla makan kat luar, aku nak belanja. sebab semalam turn die memasak sian plak bile cakap tak sihat. kitorg masak ade turn. harini aku masak besok die masak. tapi tengok mood die la. mestila lebihnye aku yang kene masak kannnn

tapi die masak western jela, macam pasta spageti sume tu jela...kire ok la dari tak nak ke dapo langsung kan. syukurrrrrrrr alhamdulillah hiks

memula die cakap taknak. tetibe aku dah siap mandi, basuh sidai baju sume die bebuat tanye. "eh kedai makan steambot awak cakap tu kat mane? bla bla...bla" dengan muka sesengih. ceh kate tadi taknak, ni tetibe berubah hati pulak


orang demam ni tak kirela demam ke tak demam ke die punye makan memang banyakkkkkk. takde selera konon. die makan ketam je aku rasa adela dekat 10 ekor. die sorang yek. best jugak main masak2 semalam hihi

oh btw ni kat seoul garden ou. dah naik harga. terkejut kejap semalam T_T

yg tau before ni makan dalam rm38++ untuk dinner..skang ni ko tau berapa? rm47++...tu belum campur air unlimited, ngok ngek itu ini makan untuk 2 orang rm105. skang sume pun naik harga sekian.

so kalo dah harga gitu silela penuhkan perut anda sepenuh-penuhnya. rugi okeh kalo makan sikit. tak berbaloi. tapi terperasan skang dah ade sushi. weeeeeeeee suke! walaupun adela 5-6 jenis tapi okla dari takde ye dak. memang semalam makan sampai rasa nak meletup perut! balik rumah terus terbaring depan tibi dah macam dugong kekekeke

sejam lebih jugak la makan semalam. kusyuk makan sampai tak bercakap langsung! hahahahah

#prayforMH370

 


Asam Garam Rumahtangga


posted by ceklala

1 comment

assalamualaikum semuaaaaaaa!

amboi lame betul tak update ye dak. maaflah ye kebizian yang teramat sangat sebenornye. almaklumlah orang dah berkeluarga ni kan. pepagi buta dah bangun nak pegi kerja, balik pun dah maghrib. sampai umah nak masak la, mandi, solat, makan kemas umah bagai sume haaaaaaa nampak tak memang takde mase nak update??

sesejak kawen ni ha kerja opis tak pernah surut! makin bertambah lagi ade. tapi gaji tak bertambah2 pulak ye dak  T_T  pasrahhhhh

so far alhamdulillah rumahtangga ok sahaja. biasela asam garam rumahtangga kan, bergaduh manja tu elok jugak sebenarnye hihi tapi tu la aku sejak kawen ni dah lebih banyak diam la dari sebelum kawen. agaknye sebab dapat suami lagi banyak cakap kannn. ehh banyak cakap ke kuat bebel? opsssss sory sayang! hihi

tapi tula, nak cite jugakla sikit ni. kisah benar. mengenai kawan aku, bukan kawan aku je tapi aku rase ramai lagi pasangan lain yang mengalami nasib serupa. baru kawen 2 minggu dah terasa nak mintak cerai. ceraiiiiiii? allahuakbar! kalo boleh elakkan lah dari terjadi ye. biaselah bile tinggal bersama ni masing2 sebenarnye belum selesa dengan kehadiran orang lain dalam hidup. 24 jam ye.

selama ni makan tido tengok tivi pegi shopping sendiri je atau dengan kawan2, skang tidak lagi, pegi dengan pasangan hidup pulak. kadang akan terasa seperti terkongkong, tapi elakkan dari berperasaan macam tu yek. sebenarnye ape2 saja masalah yang melanda rumahtangga adalah dari syaitanirrojimmmmmmm! yela, manusia dah bina masjid kan mestila die marah and berusaha nak runtuhkan rumahtangga.

syaitan sukekan kemusnahan, tak suke tengok manusia berkasih sayang bersatu padu. even aku sendiri pun mase memula kawen ade jugak perasaan macam tu, tapi cepat2 aku berdoa moga allah beri aku kesabaran yang tinggi menempuh dugaan.

masing2 ade peel masing2 kan. kite kene usaha and cuba la fit in dalam situasi tu. jangan la dua2 pun nak bertegang urat sape betul, kene ade tolak ansur, insyaallah semua ok :)


p/s: bercakap melalui pengalaman....