Kawan-Kawan

Archive for December 2011

malam jumaat?


posted by ceklala

No comments

morning..assalamualaikum :)

kat twitter and fb org dok sibuk cakap malam ni malam jumaat. so what? tu pun nak bising2 ke? ekekeke. orang dah kawen takpela.

tak2. aku tak jeles pun. nnti sampaila mase aku kan kan?hehe. sory agak berhabuk skit. post pun tak berkualiti. eh? pernah ke post yg berkualiti?hahaha aku kebizian di opis benarnye. dah nak abis tahun kan. sume orang bizi. ntah bilenye ntah tak bizi pun tak tau.

minggu ni cuti panjang lagi. 3 hari. ade yang balik kampung? or bercuti ke mana2? ape pun jaga diri bebaik ye. kalo tak sayang nyawa pun nak g merempit ke berlumba ke ingat orang lain tu. dorang tu sayang nyawa dorang sendiri. kawen pun belum. eh?

aku sakit perut ni. dari malam tadi dok sapu minyak yuyi. meragam lak. nak datang bulan gamaknye. benci la. kan best cam mak aku xpernah pun nak sakit perut ke senggugut ke ape sume ni. cane nak jadi camtu ek? ke kene kawen die ilang? ekekeke.

eh ni kang ade plak kate aku gatal nak kawen. tidak ye. tak semestinye ckp cenggitu dah anggap lain. susah jugak kan bile kite cakap lain orang salah faham lain. hmm...xpela..dah memang manusia ni mcm ragam ye idak? so kadang diam jela wat tak tau kan. nanti die penat die diam la kan? ke tak?hahahah

k la. nak sambung layan sakit perut. kang ade yg best aku cite lagi k. bai.


Rabu dengan sekeping Gambar


posted by ceklala

1 comment


senyumlah kerana dengan senyuman dapat menceriakan orang di sekeliling anda :)

alone..


posted by ceklala

2 comments

salam jumaat!

mungkin ramai yang dah start bercuti arini mungkin. ade jugak yang amik halfday. almaklumlah cuti 3 hari kan. ape pun moga perjalanan anda selamat and selamat sampai ke destinasi pilihan :)

baru lepas baca blog ariff. pasal forever alone. yela bak kate dia zaman skang ni certain orang takkan rase alone sangat cos dah banyak gajet2 terkini di pasaran. dok lepak makan sorang2 pun no probs. sebab still ditemani hehe

tapi bagaimana pulak dengan aku yang memang tak memiliki sebarang gajet terkini? mengharapkan hp cabuk jela. tapi aku ade solution lain iaitu membaca buku. yes memang aku tak suke kuar sorang nak2 untuk makan. rasa macam loser kekadang hahaha. kalo shopping memang no hal kuar sorang!

tapi dengan umur skang ni memang aku banyak habiskan masa di rumah. penat keje mungkin. abis keje terus balik uma, mandi, solat, masak, makan, tengok tv or movie and tido! tu jela rutin harian. ade kengkawan tanya tak bosan ke??

sometimes yes. giler tak bosan kan. aku bukan cam kawan aku balik uma men game! (yutat aku kutuk ko nih tau dak) tapi aku dah tak kisah. yela kengkawan ramai dah kawen and ade komitment masing2. kite nak ajak kuar pun agak terhad kan. faham2 jela kan. nanti kite jugak akan berkeluarga insyaallah. aku akan keluar pun kalo ade mende aku nak cari, takat nak jalan buang masa tu memang tak dah kot. ade tapi sangat jarang.

even kadang ade yang ajak keluar minum2 lepak2 pun aku dah kurang. malas. ntahla. perubahan hormon mungkin. ekekekeke.


selamat hari natal buat yang menyambutnya. kepada yang amik peluang bercuti bersama keluarga..teruskan aktiviti seperti ini selalu agar dapat mengeratkan lagi hubungan. take care!



bibir cantik dengan madu


posted by ceklala

No comments

liatnye la rase nak update blog nih....

siyes kebizian yang amat, macam2 hal dan keje mendatang. biasela ujung tahun kan? eh tapi apesal bile ujung tahun je nak bizi bagai nak rak? yang awal dan tengah tahun tu buat ape ek?hmm...

nak update blog kepada yang berfaedah bukan takat borak kosong tapi tula..bile ade masa idea pulak takde. abis tu cane nak update kan. kalo ikutkan banyak sangat yang tertangguh. trip sabah pun tak publish lagi..adoiiila...

asal tadi cam nak kasi petua cantikkan bibir. tapi bile da start ni tercite mende lainla pulak hehe.

tapi takpela. aku kasitau jugak ye. kepada anak2 dara or mak dara atau jgk anak dara yang dah tak bape nak dara tu kan ekekeke..benti gelak jap..k sambung...kepada anda sume kalo nak cantikkan bibir tu meh sini kasi petua mudah lagi menjimatkan!

seperti biase aku memang tak suke mende mahal2 nih hehe..yela baik guna yang asli kan. so kat uma korang ade MADU?

madu memang kita tau sangat berkhasiat. selain untuk di makan begitu saja (eh dah mcm iklan gardenia plak hehe) madu jugak sangat bagus dalam bidang kecantikan.

caranya adalah dengan cara sapu sahaja madu tu pada bibir anda. bole jugak nak biar semalam. tapi make sure takde lipas gigit la yek hahahaha kang tak pepasal sok pagi bangun tido bibir bengkak kan hehe. cara menyapu madu di bibir ni paling berkesan adalah pada waktu malam

tak sampai seminit pun nak sapu kan. nak cantik kene rajin skit ye. pada aku biar cantik original bukan sebab make up okeh :)

aku rajin guna madu sebab bibir aku jenis cpt kering. even aku pakai vaseline selalu pun still mcm tu gak. so solution terbaik aku guna adalah MADU! kadang bukan takat sapu kat bibir je..aku sapu terus satu muka!ekekeke...confirm lembut je muka nnti lepas bilas. 


eh tapi bile sapu kat muka jangan biar lama sangat ye. agak2 die macam dah kering skit tu bole basuh dah. jangan dah kering sgt baru basuh. akan buat kulit jadi kering nanti. dlm 5-10 minit tu ok dah. tapi kalo kat bibir tu takpe pun lelama. sebab selalunye dalam kes aku tak sempat kering aku abis makan dulu dah madu tu!ekekeke

so..selamat mencuba!! :)

Rabu dengan sekeping Gambar


posted by ceklala

No comments

mas cotek with lemon


meneruskan lagi photoshoot produk arini. agak kebizian. maaf.

new family members


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum and good morning! :)

sihat korang? hope sihatla hendaknye. kalo rase cam tak sihat tu cecepat makan ubat k. ade yang balik kg ke ahad lepas? banjir tak kampung korang? manela tau kot ke balik kampung tu sbb nak tengok banjir ke kan hehe

aku semestinye balik kampung sebab nak tengok ahli baru dalam family kitorg. sape lagi kalo bukan budak kecik ni....

sofea zahra ngah main2 ngan acu die nih hehe

budak kecik ni memang layak di panggil budak kecik sbb die memang kecik! kepala die besar tapak tangan aku je pun. eh utk makluman tapak tangan aku ni pun dah cam budak sekolah tau dak. berat budak kecik ni 2.2kg je. kecik dari abang die dulu.

nasib kali ni mak die bersalin normal. yang 1st dulu akk aku ceaser. so die dah merasa dua2 la. harap2 baby sofea sihat sentiasa hendaknye.

tak bole lambat skit nak meraung jek. kalo mak die lambat kasi susu mulala meraung. nak mintak kat acu takdela plak susunye hahaha. harap muka je same kan hehe. seronok kan melayan budak kecik kat uma. ni baru anak sedara lum anak sendiri lagi hehe


taking care sume! nak pi sambung keje. bai.


Beli tiket bas secara online??


posted by ceklala

7 comments

morning! sihat korang? jaga diri lek lok tau :)

arini insyaallah another day for me to puasa sunat. puasa sunat isnin dan khamis. nak body meletop kebabom cam aku? silelah rajin2 kan diri pose sunat yek. selain dapat body cantik dapat jugak tambah pahala kan. tol x?hehe

ok ni nak cite. aku baru je lepas beli tiket bas secara online. yes! ni 1st time. aku before ni pernahla dgr. cuma tak pernah beli. malam tadi borak2 ngan mmbr die pun suh beli online je. 

eh ke ade yang tak tau tiket bas skang dah bole beli online? ok meh sini nak kasi tau. hanya certain company yang terlibat. antara yg menjadi pilihan aku semestinya KTB group (konsortium transnasional berhad) iaitu bas Transnasional, Nice dan jugak Plusliner.

terbaik pasal transnasional dr dulu smpi skang is on time! mmg best! :)

kalo nak tempah tiket bas bole la korang click2 kt side blah kiri tu. masukkan itinerary and search. nnti ade kuar list and korang dah bole pilih and beli! tapi untuk makluman korang still kene ke kaunter utk tukar travel itinerary yg korang dah print tu kepada tiket bas ye. bole baca kat terms and condition b4 beli.

 tiket yang dah selamat menjadi hak milik aku hehe

lepas ni takyah dah korang nak berebut2 kat kuanter tiket bile tiba musim perayaan. korang dah bole beli kt sini je. skang ni sumenye online. segalanya di hujung jari anda!ekekekek

sharing is caring....bai!

Rabu dengan sekeping Gambar


posted by ceklala

No comments

 
tenang...

my new born baby gurl


posted by ceklala

No comments

selamat datang ke dunia baru buat my new born baby gurl! :)




nama saya sofea. 
saya lahir tgh malam semlm date yang acu sy pilih 13.12.11



cakk!!berat sy 2.2kg je. kecik macam mama and acu sy :)



bai. jumpa lagi!hehehehe

13.12.11


posted by ceklala

No comments

morning!

walaupun tak bape cukup nak tido malam tadi tapi hari ni happy sangat2. why??

alhamdulillah malam tadi selamat mendapat 2 baby gurl. bukan kembar. selang sejam. sorang is anak kepada my twin sis. and another one is ank my bff iaitu nani johari. tahniah korang!!

yang membuatkan teruja sebab aku pilih date arini. asalnye due dorang adelah 15 & 16 hb ni tapi aku banyak kali cakap yang kalo bole beranak la date 13.12.11 sbb aku suke. and alhamdulillah akhirnya selamat jugak sumenye! baby sume sihat2 alhamdulillah.

semalam 1 hari suntuk aku sakit perut and migrain. sebenarnye aku pelik nape leh tetibe jadi camtu. rupe2nye bile aku tanye akk ipar aku die kate akk aku dah msk labour room and die high blood pressure. mungkin kah migrain aku yang tetibe ni jugak adelah bersangkut paut dengan high blood pressure die yg jugak tetibe? hmmm ntahla..susah nak cakap.

tapi mase 1st baby die pun aku terasa jugak. bayangkan 3 jam lebih perjalanan blk kg aku sakit perut menahan. die berperang dalam labour room aku plak berperang dalam bas. aku jejak je kaki kt hospital akk aku selamat lahirkan baby. baby tu tunggu aku gamaknye. ape pun alhamdulillah sumenye selamat. syukur ya allah.

tak sabar nak balik jumpa baby! nak cuti tapi tak bleh..keje tgh banyak..kang tak pepsal kene sound ngn bos kan. yela yang bersalin akk aku bukan aku so ape pasal nak cuti kan? ekekekek

taking care korang sume :)

berdiam diri adalah lebih baik?


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..

selamat bercuti org selangor! suke yek dok uma makan tido jek hehe...most of status kt fb or twitter sume ckp psl selangor cuti. napela cheras ni xmsk dlm selangor ek?hehehehe

korang jangan sesakkan jalan2 kat kl ni yek. normally kalo cuti je confirm kebanjiran warga selangor turun mmg berduyun2. nak2 pulak ni time tgh sale menggila kan nak krismas...hmmm

arini ade 2 keje nak kene settle. ni amik mood dulu jap hehe. amik mood sesambil carik idea. tak sabar nak tunggu bulan 12 berakhir. sbb normally ujung tahun mmg kerja menggunung. client sume kasi job last minit!

ade 1 job ni hold dkt 6 bulan. design dah anta tp xproceed2 smpi jumaat last week baru dok tanye balik. pesal ek suke wat keje camtu? aku dr zaman study bkn manusia buat kerja last minit. dpt je assingment terus buat. same jgk bile dah kerja ni, dpt job terus buat. melainkan kalo xde idea sgt barula aku buat lmbt2 skit. bukan ape nk cr idea tu kekdg bleh pecah kepala nk layan kerenah client yg bnyk cekadak. dapat yg senang..alhamdulillah mmg mudah segala urusan :)

lepas tu pulak jenis yang tak buat kerja tapi ngaku die buat kerja tu. aku mmg nyampah skit kalo jmp org camni. cam si kwn aku yutat dok cerita psl dak opis die yg depan bos tunjuk baik tapi kat blkg pijak semut xmati!!

eii meh sini aku pun teringin nk pijak org camnih. dak opis aku pun ade gak perangai camni. aku cam tertanya2 napela ko bole wat perangai camtu ek. gunakan orang lain utk kesenangan sendiri. kau tau tak ko dah aniaya orang??

aku yang jenis malas nak cakap banyak dan hanya dok tengok je ni mmg la selalu jadi mangsa. mmg sakit hati tapi diam jela buat tak tau. biarla orang nak fitnah ke cakap ko macam tu macam ni dan buruk2kan ko yang penting ko ade keluarga yang faham ko. yang penting allah maha mengetahui segala yang kita buat. sabar jela. insyaallah satu hari nanti segalanya akan ditunjukkan akan terbukti depan mata :)



berdiam diri adelah lebih baik. betul?

rupa ada harta ada tapi...


posted by ceklala

No comments

baru balik cuci kete. 

cam biasela ari jumaat ni time org solat jumaat memang aku pi carik tmpt cuci kete. maunye taknak cuci. dah rase macam bawak lori sampah aku tengok kete tu. yela kete tak mahal pun yang penting kalo kite jaga kan ke nampak elok ye dak?hehe

kebetulan adela mamat ni die sampai dulu dari aku. hensem pastu comel lak lagi hehe. bawak kete honda city. kire ade rupa dan harta la nih. eh aku bukan cakap aku berkenan ke ape yek..suke tengok je. TENGOK je k. korang jgn nak anggap lain plak tau

k sambung cite.

time tu dah 1.15pm. aku dok tunggu giliran la. pastu aku bajet brother ni hantar kete je. sebab selalunye yang anta kete kat situ kalo time solat jumaat dorang tak tunggu. aku usha smpi 1.30pm. tak jugak die gerak2 g masjid. sedangkan dr tmpt cuci kete ke masjid dlm 200 meter je pun. hmmmmm


pada orang yang tengok takde salah la kot. tapi pada aku yang tengok hmmm..rupa ade, harta ade tapi tak reti nak bersyukur rupenye. ok itu hak die.


yela solat jumaat tu seminggu sekali je pun. pada aku la kan aku akan lebih respek kalo die g solat jumaat tu. yela ko hensem cane pun n kaya raya bawak bmw pun tapi kalo tak bole nak luangkan masa kejap untuk solat aku rasa terus jatuh rasa hormat aku kat die. tuhan tu dah murahkan rezeki die tapi die...


just pendapat aku je pun. masing2 ade pendapat masing2 kan. aku pun takla betul sangat. aku pun solat tinggal2 jugak tapi bile pikir balik mende ni bagi pengajaran kat diri aku sendiri jugak. untuk renungan aku bile dah berharta sikit nanti mudah-mudahan aku tak lupa pada yang bagi rezeki. insyaallah..

**sekadar pendapat aku. takde kene mengena dengan yang hidup atau telah mati. sekian.




jenis tak belajar adab


posted by ceklala

No comments

salam pagi jumaat!

korang pernah tak...


percaya tak kalo aku cakap perkataan 'korang pernah tak...' tu dekat setengah jam jgk la mcm tu je tak bersambung2 ayat die!hahahaha..tengah2 aku baru syok nak mengarang tetibe bos masuk suh wat keje! hehe nasib sempat cover line

tadi aku nak cite pasal spesies manusia bile bawak kete. dari semalam lagi nak cite tapi biasela asyik lupe je kan. bukan ape..aku tak faham jenis manusia yang die agak cam bangga diri kot bile bawak kete besar atas jalanraya. tak kisahla kete malaysia atau kete import.

ye aku tau kete aku kecik, aku bole je pun nak selit2 ke tepi jalan kalo kete besor ko tu nak lalu, tapi ko ade adab tak? 

dah kete kecik aku ni baik hati ke tepi kasi kete besor ko tu jalan tak bleh ke mase ko melepasi aku tu ko angkat tangan ke xpun paling koman ko senyum! mahal sangat ke agak2 senyuman ko tu?? 

ni idak, aku yang kasi die lalu aku jugakla yang angkat tangan sambil senyum kat die!

die melepasi aku dengan muka berlagak weiiii. nak je aku rase calarkan skit kete die. tak banyak sikit pun cukup! sikiiiittttt je! baru puas hati aku dgn org yang berlagak camni tau dak!

dah 2 hari berturut2 dah aku kene. ke aku tak taula memang orang2 kat bandar tun razak ni yang memang cenggini perangai berlagaknye kan. camni ke tunjuk adab sopan kat anak?? mengong tau dak.


k bai.



keterujaan melampau!


posted by ceklala

No comments

siyes tadi sebenarnye aku nak cite lain. 

pastu tadi pi dashboard tengok kot2 ade org komen ke tak kan, sekali ade! yg bestnye yg tukang komen tu miss geli! ala akk geli2 yang anto surat kat tv3 tu la. siyes aku dah ler hari2 menempek kt blog beliau baca repekan die selalu kan. tak sangka lak die komen! 

maseh kak! lebiu very much lah!hahahaha


ok itu satu teruja. pastu ade lagi satu teruja gak. ape die? meh sini nk tunjuk nih..


weeiiiihuuuuuuu!

tak. sebenarnye yang membuatkan teruja bukan ape. akhirnya penat lelah menunggu berejam2 membuahkan hasil! nak pulak dapat gi tempat yang mmg dah lame idamkan :)

siyes ni 1st time dapat beli tiket promo dari air asia. selalunye beli promo yang biase2 je. yang ni kan promo start dari 10 sen. sape tak nak kan? tiket yg aku beli ni 30 hengget jek!

so kepada yang masih dok kat waiting room tu..dengan ucapan 'selamat menunggu'! hehehehe

tak lupa buat miss geli yg jugak dok asyik nunggu kat waiting room tu..sile bersabar ye kak!hehe

gud luck! bai!

kecoh betul!


posted by ceklala

2 comments

morning and assalamualaikum..

sihat korang2? bekfes dah ke lum? 

aku pre breakfast sudah dah. minum susu segelas bersama sebijik pisang. diet yang bagus untuk perut di pagi hari hehe. aku mula menukar menu breakfast disebabkan pening yang melanda aku setiap hari. aku cuba gak cari ape masalah. dan tak lupe cari solution :)

insyaallah mudah-mudahan dapatla aku baik seperti sediakala.


sume orang tengah kecoh skang ni. pasal ape? semestinyela pasal  ni!!


ye ye. dengan 10 sen korang dah bole merayap kesana kemari! weeeeeeiiihuuuuu! hehe over excited plak aku nih. so ape tunggu lagi? marilah kite sama2 menunggu di waiting room! selamat bercuti!! =)

Rabu dengan sekeping Gambar


posted by ceklala

2 comments

sweeeeett sgt2! :)

keadaan tak mengizinkan


posted by ceklala

3 comments

assalamualaikum :)

korang jangan marah aku yek. bukan taknak update. nakkkkk sangat!

tapi tula..tak bape sihat. aku asyik tak sihat jek. migrain plus mabuk. hari2 plak tu! ko bayangkan dengan aku yang nak buat keje menimbun kat opis nih. aduhaiii macam bercinta tau dak. tak taula ape yang silap. aku sabar jela. mungkin ade hikmah kan.

balik keje terus balik uma, makan ubat and terus tido! siyes tak larat sangat2. :(


sebenarnye aku nak buat giveaway. ade banyak gift aku beli aritu. tapi korang tunggula..bole?

tunggu keje aku dah kurang skit and kesihatan aku dah mengizinkan ye. sabar tau. tak lari gunung kinabalu dikejar hiks. :)

selamat hari asyura. aku tak dapat nak puasa dengan keadaan yang macamni. sedih huhu


eh ade sape2 tau mane nak dapat bubur asyura tak? siyes mengidam dah lame giler! teringin sangat2...


pembuka bicara


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..


pembuka hari pertama di bulan 12 ni mehla layankan gamba yang sekeping ni ye. almaklumla baru naik dari cuti panjang..keje pun menimbun2 la kan hehe..dengan kesihatan pun tak mengizinkan..nnti later kite sambung cite k :)


@ manukan island,sabah