Kawan-Kawan

Archive for 2010

2011 - Lembaran Baru


posted by ceklala

No comments

welcome 2011!!

selamat tahun baru 2011 buat sume :)

saya dengan ini berjanji (insyaallah) akan lebih rajin update blog!

saya juga dengan ini akan sentiasa memperbaiki mutu penulisan sy :)

segala entry akan dibekalkan dengan unsur2 nasihat berguna

insyaallah...dengan izin allah yang maha berkuasa saya akan melakukan 3 perkara wajib di atas ekeke...wajib ke? tak kan?hiks...insyaallah jugak akan memastikan entry akan datang lebih berbaloi2 untuk dibaca hehe..

eh tapi korang pun kene janji jugak akan rajin2 jenguk blog saya ni okeh! kalo korang rajin datang singgah sy pun wajib rajin untuk update entry2 baru untuk korang!hehe

list of azam akan di update later ya...oh ya..ke mane korang bercuti untuk new year ni? insyaallah sok pagi selepas subuh sy ke JB! here i come!hehe...menjenguk atuk yang tak bape sihat...sume family members balik...tak sabarnye nak balik lepak ramai2!hehe

selamat pengantin baru buat my bff di uitm iaitu hazlynda khusairi (betty)! moga kekal bahagia ke akhir hayat bersama razmie aka farid kamil ekekek

taking care sume..jumpa lagi di tahun baru 2011! daaa...

Thousand CONGRATS to Harimau Malaya!


posted by ceklala

No comments

morning and assalamualaikum uols :)

tengok bola x malam td? gigih i balik cepat2 siap mandi solat makan sume then dok depan tv tunggu bola ditemani chicken wings hehe...bergegar apartment kt uma i tu bile malaysia sumbat gol! terjerit2 i bila pasukan lawan banyak kali hampir2 menembusi gol kite...seram and cuak rasenye hehe

btw thousand congrats to fahmi..penjaga gol terbaik malaysia! ur da very best! and congrats also to safee yang again menyumbang sekali lagi gol kemenangan buat pasukan malaysia!! korang memang da BEST! kekalkan prestasi sedia ada...jangan cepat angkuh dan bangga diri dengan pencapaian yang ada...sebab orang kite ni kalo dah menang sikit je mudah sangat lupe diri...pls dont okeh..

kalo macam ni main barula i ade semangat nak tengok bola selalu..kalo main sikit2 jatuh..sikit2 tergolek dok i tengok pun nyampah tau! yela macam jadikan mende tu alasan...some of players bermain sebab duit bukan sebab semangat kesukanan itu sendiri..come on guys...bermainla dengan hati bukan duit k

i believe one day pemain kite bole setanding berdiri dengan players ovesea n mayb bole bermain dengan kelab2 ternama dunia..who knows kan? yang penting bermain dengan bersungguh2..insyaallah bola sepak kite akan semakin maju!caiyookkkk!! :)

THANKS SO MUCH TO PM SBB KASI CUTI HARI JUMAAT!
yeayyy bole blk jb dengan tenang! :)

Meriahnye Pasar di Kota Metropolitan


posted by ceklala

No comments

Assalamualaikum n gud morning Malaysia!
malam ni jangan lupe ye balik umah awal then dok depan tv
ade ape?? ade ape lagi kalo tak bola Msia vs Indo!
sokong Msia walaupun dari jauh k :)

tengahari semalam i ke pasar di tengah2 ibu kota...mane lagi kalo bukan pasar chow kit..korang penah pegi tak?kalo tak penah i suggest silelah pegi...sangat best! ape yang best? sebab sebut je ape korang nak sume ade! i ke sane semalam mencari ikan tenggiri papan dan ayam fresh lagi gebu..bukan nak masak tapi nak buat photoshoot...client mintak..

isnin opismate dah ke pasar cari ikan tenggiri papan...balik2 bos kate ikan tu salah! dahla mahal...sekor rm78! gile kan...then semalam i gigih memusing satu pasar chow kit tu mencari ikan tenggiri papan...siyesly i xtau cane rupe..eh ikan lain i tau ye...ikan tenggiri ni banyak jenis tau pada yang tak tau..siap bawak pic print dari internet lagi semalam tau takut salah lagi!hahaha

yang ni murah skit...sekilo rm14 jek...so sekor dlm rm19..murahla dari opismate beli smpi rm78! giler ah mahal kan...tapi balik2 salah jugak!waaa....xtau la dah cane rupe ikan tu kan..eh one more thing...sume barang2 di pasar chow kit sangatla fresh! ayam,ikan,udang,sayur n buah2 memang fresh giler! cun lak tu...i beli brg2 tu sume untuk photoshoot bukan utk makan tau hehe

nak tangkap pic semalam tapi tak sempat sbb dok kejar mase...later if i pegi lagi i tngkp some pic okies :) semalam merupakan kunjungan pertama ke pasar chow kit..teruja la jap sbb pcik kate sume ade...and memang betul sume ade! cakap je ape nak..tapi mostly yang menjual bukan orang2 kite tapi orang luar..

so then after this tryla ke sini yek hehe
rasekan meriahnye pasar di tengah2 ibu kota kuala lumpur :)

Yang Mana 1?


posted by ceklala

3 comments

morning :)

nak tanye pendapat korang...which one is better? sewa bilik or umah? hmm dalam dilema la pulak ni...so far for me xkisah pun rumah tu cane...janji selesa and banyak kemudahan dah cukup baik for me...cos i still memikirkan kemudahan utk housemate yang takde transport..and bergantung pada pengangkutan awam such as lrt..rumah yang baru dapat ni betul2 sebelah lrt and berdepan ngn surau!yang memang i cari2 selama ni..walaupun umah ni bukanla condo tapi yang penting dekat dengan segala kemudahan itu yang penting...

penat dah rasenye cari uma sane sini dalam 2 bulan ni..bukan uma skang tak ok..ok sangat...tp tu la..sian kt housemate cos everyday kene jalan kaki jauh bout half n hour utk ke lrt...sian la..tp ade yang kate mahal and tak berbaloi sebab rumah ni nmpk murah...tapi kene pikir gak bout kemudahan kan?

cane nih??waaaaa...

Ur da BEST!


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..

CONGRATSSSSS MALAYSIA!

hehe...sape2 yang tak tengok bola semalam memang rugi!

yes tersangat lah rugi..why?

yela...sejak sekian lama kite nak tengok msia vs indon kan

inilah masanya and msia menang!terbaiklah!

i yang tak bape suke tengok bola pun tengok malam td tau

and memang teruja sebab kali ni tgk dr mula smpi akhir hehe

menang plak tu! tak sabar nak tunggu rabu ni plak :)

hope msia menang lagi..

jangan hanya jadi kampung sudah la ya ;)

gudluck!

Gigih Mencari Sesuap Nasi


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum
skang jap bg salam jap tak hehe
ikut dan jek mane yang ingat kan

ngantuk dan penatnye lahai,awat? malam tadi start dari jam 12 malam berhempas pulas menyiapkan wedding di shah alam...hotel grand blue wave..cantik gak ballroom...besar..sesuai la nak buat majlis untuk 1000pax ke atas..

percaya atau tak gerak pi opis arini dari opis pcik di kg baru...siap buat pelamin sume dalam kul 6.30pg td terus gerak balik kg baru dulu untuk mandi and bersiap..theme for dis wedding sangat la sweet! gabungan hydrangea pink with white n pink roses plus my favourite ever eusthoma! sangat gorjes! oh pic ade i tangkap tapi nanti i upload later ya :)

normally when do deco kat ballroom using their normal chairs..but not dis one! we use all white chiavari chairs! simple and sweet also gorjes! yes i promise to show u some pic next week ya :)

2nite akan berlangsungnye anugerah skrin...deco for red carpet and post party dah siap semalam...arini touch up skit2...jangan lupe tengok red carpet 2nite ya :) well sebenarnye kalo i xminat sangat masuk for anugerah2 ni sume...cos sangatla boring! dah 3 years berturut join kan so cam takde ape yang best hehe...demi keje i turutkan jua!hehe

ni sume adelah kerja part time selepas kerja opis..gigih tak i?hehe...ye gigih demi kelangsungan hidup! ececeh kelangsungan sampai kan hiks...takdela...saje bosan2 tak buat ape better buat part time..dapat menambah ilmu kan :)

merry xmas buat semua yang menyambutnye dan selamat berhujung minggu buat korang sume :) berhati2 di jalan raya..kepada yang berkahwin selamat pengantin baru diucapkan :)

Be Gentleman Guys..


posted by ceklala

No comments

semlm lepak2 kat opis pcik kat kg baru,then sambil tangan kitorg sume merayap pada hanging mirror nk di sambung2 jadi panjang, mata sume ke tv..tengok cite 1,2,3 tukar! korang penah tengok x? b4 ni adela 2-3 kali tengok tapi tengok gitu2 je...semalam tengok dari mula sampai abis! and tak best! itu je bole kate...

eh bole jatuh rating rasenye dengan episod semalam...ok i cite skit ye..semalam pasal budak laki ni yang nak usha kawan baik die untuk jadi gelpren die! omg...dik...bole gentleman x? takyahla kot nak menggunakan siaran tv untuk proposed! n sadly die proposed tu ditolak! oh siyes malu giler weh kalo i yang kene...

konon2 before proposed die menggunakan khidmat professional to be lebih semangat or berani camtula..siap jumpe pakar sumela...tukar style skit2..eh siyes nampak macam budak2...memang budak2 pun la...and dat boy pun macam 'confius' jek..hehe

guys...if u like someone just tell directly...zaman skang tak macam zaman dulu...nak sorok2 bagai...zaman skang kalo lambat orang lain sambar! nak ke putih mata orang yang anda sayang terlepas ke tangan orang lain? and pelis jangan buat mcm adik ni buat ye...tak gentleman langsung...

orang pompuan ni simple..hmm dependsla la gak...tapi for me is simple..if suke bagitau terus terang....kite cube kawan dulu then if serasi kite go on..if tak serasi tu namenye bukan jodoh kite...hidup ni memang adventured..tapi itu yang best! kalo mendatar je tak best la..kite tak menikmati kehidupan ni sebetulnye...

so again...be gentleman...bukan nk proposed tu kene bagi bunga ke kene candle light dinner ke hape..takyah...yang penting jujur and ikhlas...:)

Turun Naik


posted by ceklala

No comments

jap naik jap turun
ape yg turun naik?
status ngn rating kt blog ni la ha
jap ramai giler jap takde lansung hahah

nak update ape harini taktaula

eh tapi ni dikire update gak kan hehe
asyik borak kosong nanti korang bosan
tapi memang i tgh bosan pun
nantila i cari topik best later i update k

i tengah search psl 'Arteriovenous malformation'
ha ape die?sejenis penyakit lebih kurang mcm migrain
later i cte k

taking care :)

Bosan tahap Gaban


posted by ceklala

No comments

uols bosan tak?

siyes i tengah bosan giler yang amat sampi taktau nak cakap cane dah ni!
apesal la bos i ni tak nak masuk2 opis nih?
die dok kuar masuk uma die jek tapi tak kuar masuk opis ni!

dahla dok sorang2 kat opis nih
dah rase macam orang tak betul pun ade ni
dok diam2 tak cakap ngan sape2
haishh!mintak2 takdela sampai masuk spital lak kan hehe

tolongla bagi cadangan ape nak buat nih?
dari pagi dok blogwalking blog orang ngn blog sendiri jek nih
eh tapi korang janganla sampai bosan i asyik update blog je yek hehe
nanti i tak update korang bising plak kan kan??ke korang buat tak kisah?
ok abaikan jela..

dah start nak merepek meraban ni
nak sambung blogwalking lagi hehe
bz sesangat nih..babai

Jalan2 waktu kerja


posted by ceklala

No comments

eh bukan ngelat or 'tuang' keje ke ape ye
mc tau..bos pun tau

al kisahnye kelmarin i keje half day..sebab petang tu ade appointment dengan doctor kt Ampang Putri..eh i belum sakit nak mati lagi...just wat check up dari yg last 2 weeks je cos got allergic...lebih tepat lagi dipanggil 'eczema atopic',dah 8 thn ye cari penawar sane sini,makan ubat tak yah cakap la dah macam2 cube sume tak berjaya

sampai la satu tahap last 2 weeks memang dah tak tahan gatal sangat2,ade jugak makan ubat tapi macam dah tak jadi ape so g klinik then doc refer ke Skin Specialist kt Ampang Putri,alhamdulillah dah 80% recover!syukur sgt2..later la i cite pasal my allergic ni k

jmp doc appointment kul 2 tp cam biasela bukan i sorang yang sakit,dapat jump doc kul 3..kejap je..5 minit settle! smpi bdk nurse yang jaga kaunter tu cakap 'cepatnye akk ni..baru nak duduk!'hehe yela nak jmp lame2 buat ape kan...doc tengok and tanye sikit2 dah ler,terus turun amik ubat then member msg ajk lepak

kebetulan sangat2 memang aritu mc kan so ape lagi..mari berjalan!seronok jumpe balik kawan2 sekolah lame...sekolah rendah lak tu kan,bile jarang jumpe macam2 la cite kuar kan hehe..terus menuju ke Curve utk sesi melepak, perjalanan bertambah lancar dengan kete baru Mazda 3 kepunyaan alif..ur car memang sangat gorjes!i suke giler okeh hehe..oh pertemuan kali ni lebih kpd cik alif yang dh nak naik kapal blk belayar..

kami ber4 lepak2 kt Teh Tarik Place mkn roti bakar,then terus ke Cineleisure tgk Tron 3d..best! for me bestla sbb memang suke and nk sangat tengok effects,ditambah plak dengan 3D yang memang rase mcm depan mata kan

kuar2 panggung dah migrain! sebabnye xlunch..padan muke kan!mayb sbb pakai glasses 3D tu pun ye gak kot then terus ke Penang Village utk soru la kan,makan ubat then terus balik..itula sesi berjalan di waktu kerja sy hehe makan2..borak2..jalan2..

eh memang best ek jalan2 time opis hour hehe :)

Selamat Pagi Cinta...


posted by ceklala

No comments

morning my love :)
assalamualaikum...

live ur life wit passion of love
one day ur love will be thankful 2 u :)

cinta tak kan datang kalo tak dicari
dan cinta tak kan datang kalo kite tak memberi :)


happy working guys..xoxo

Sayang awak...


posted by ceklala

3 comments

SAYANG awk sangat2!

awakla sape lagi?
awakla yang tengah baca blog saya ni :)

saya sayang awak sangat2 tau!
sebab tiap kali saya update awk akan baca kan
thanks so much!

tak tau nak balas dengan ape
hanya allah je mampu balas :)

thanks berjuta lemon jugak buat mereka yang sudi folo blog sy ni :)

walaupun saya banyak bebel dalam ni tapi awak sudi jenguk blog saya walaupun kejap...sangat2 hargai ur time wit me :)

saya mintak maaf sebab banyak bebel dari banyak letak gambo..saya nak letak gambo tapi probsnye saye takde camera..eh ade! simpan dalam beg buat pekasam...saya nak amik gamba khas buat renungan awak tapi saya selalu lupe..biasela melayu kan mudah lupe ekekek...

banyak sangat dah saya merepek..nanti awk bosan..
pelis jangan lupe datang blog saya hari2 tau hehehe
babai..

(arini hari bosan sedunia..keje pun xde..giler rajin dok update blog n status kt fb je dr pg td! ekeke...)

Hari CINTA...


posted by ceklala

No comments

i love u...
sy cintakan awk..

or ape saje bahasa sumenye mendalami maksud yang sama iaitu cinta..

menurut wikipedia yang sy search 'LOVE' bermaksud..

Love is the emotion of strong affection and personal attachment. In philosophical context, love is a virtue representing all of human kindness, compassion, and affection. In religious context, love is not just a virtue, but the basis for all being ("God is love"), and the foundation for all divine law (Golden Rule).

The word love can refer to a variety of different feelings, states, and attitudes, ranging from generic pleasure ("I loved that meal") to intense interpersonal attraction ("I love my partner"). "Love" can also refer specifically to the passionate desire and intimacy of romantic love, to the sexual love of eros (cf. Greek words for love), to the emotional closeness of familial love, or to the platonic love that defines friendship, to the profound oneness or devotion of religious love. This diversity of uses and meanings, combined with the complexity of the feelings involved, makes love unusually difficult to consistently define, even compared to other emotional states.



nape tetibe saya berbicara tentang cinta atau love ni? kemaruk ke? haish! xlah hahaha..saje je...dok bosan2 kat opis ni..download lagu pastu tetibe rase cam cinta tu best! cpt agreed!hehe...sume org suke bercinta kan? ade ke orang tak suke bercinta?hahaha..pelik kot orang tu...

yes i'm single...saya tak tau mane peginye cinta saya tu..mungkin die pegi main nyorok2 dulu kot hiks...tapi saya tak kan pernah berhenti untuk mencari cinta itu hehe...allah itu maha mengetahui segalanya...sambil2 update blog ni dengar plak lagu 'hanya dia' nyanyian siti nurhaliza & kris dayanti..lgla syiok nk update!hehe

~~orang yang mencintai anda mungkin jarang memberi pujian tetapi dalam hatinya andalah yang terbaik dan hanya dia saja yang tau..

~~orang yang mencintai anda tidak akan memberi janji dengan mudah kerana tidak mahu mengingkari janjinya..dia ingin anda mempercayainya dan memberikan anda hidup yang bahagia selamanya..

~~i love u the way you are..

sempena hari cinta yang sy cipta ni hiks...ape kata anda ucapkan kata2 keramat ini buat orang yang anda sayang...tak kire siapa pun dia :) cinta itu tak semestinye buat kekasih tau..tapi buat sume orang yang kite sayang!

bile kita saling sayang menyayangi antara satu sama lain insyaallah hubungan akan lebih rapat dan semakin mesra :)

sayang korang!muahhh...xoxo

berhujung minggu..


posted by ceklala

No comments

weekend br ni korang buat ape?
i cam biasela jadi babysitter
yela babysitter for ank buah ler
nasib acu die ni xde keje

jumaat petang tu dlm kul 5.30 bos dh suh pulang..xde keje kan..dok sorang lak tuh...hehe so tunggu si nurul kt lrt bndr tun razak cam biase..sambil2 tu dok usha rumah sewa kt situ..yela senang..betul2 sebelah lrt kan...tp masih dalam pertimbangan lagi..

nurul smpi dlm 6.30 then kitorg terus ke kota damnsara..lucky jalan xjem sgt walaupun hujan n hari jumaat! yela selalunye jumaat mesti jem giler! drive thru jap beli bubur utk si kecik then terus amik kt uma babysitter die :) sampai uma makan2 mandi2 then tdo!

sabtu lak...hari dok umah..memang xkuar langsung..nk rest..sbb dah bape minggu every week ade je plannye kan hehe...lunch time masak sup ayam n sayur campur...si kecik mkn skali..budak2 ni kalo makan kene layan...sekali 2 suap die tak nak kene tunggu...nanti die akan nak lagi...memangla kuat main tp kene sabar...nak anak sihat kenela sabar yek suap makan :)

makan tido tengok tv main2 samapi la ke malam hehe..

ahad..baru ingat nak bangun lambat skit...skali sedar2 pampers si kecik dah lencun!haishh...bnyk sungguh air ko minum ye dak kecik hehe...so ape lagi terus mandi jela kan...then siap2kan die sebab babysitter die nak bwk jalan...kebetulan ahad tu my opismate kawen kat kuala kubu baru..so senang skitla kan

dalam kul 12 dah kuar uma...isi minyak..pam tayar sume then terus bergerak ke kkb..sbnrnye 1st time drive ke sane sendiri...selalunye org bawak..so memang redah habisla...mtk tolong google sepanjang perjalanan macam lagi susah...so abis2nye REDAH je!hehe

alhamdulillah smpi dengan selamat kkb 1.45pm...ingatkan pengantin dh siap mkn..rupe2nye xsampai lg!padahal pagi tu kul 8 dah msg mmber tanye dah gerak lum dr jb die kate dah gerak...hmm....my bos yg smpi kul 12.30 lg la lame nak tunggu kan...so sampai terus makan2...lauk sedap! ayam masak merah,acar nenas,dalca and daging dendeng kalo xsilap...member dah cakap nnti datang dok meja vip..yela opismate die i sorang jela kan...tp cam biasela..i kan penyegan..so dok je meja biase tapi tepi meja pengantin!hehe

rombongan pengantin sampai 2.15..then kitorg tgu jap..penat i dok terjenguk2 ke meja pengantin...ade ke die lalu meja tepi i tp xnmpk i! eh kecik sgt ke i nih?haishh...dok terjenguk2 ke meja mkn pengantin smpila my fren dh nmpk pastu main 'peace2' pastu blah blk hehe...oh xde sanding2..terus ke meja makan..skang ni ramai yang bile sambut menantu malas nak bersanding..

selamat smpi kl kul 4...blk cepat! xsampai setengah jam! nak pegi punyela jauh!haishh..biasela kan..terus amik si kecik bwk blk uma...mlm tu makan2...tgk tv..main2...then tdo!subuh2 senin tu baru gerak balik uma then terus p opis..

tu la aktivit hujung minggu i..bz kan?hiks...

breakfast HIJAU di pagi hari


posted by ceklala

No comments

gud morning!
jd minah salih celup jap arini kan
selalu mule2 kasi salam hehe

assalamualaikum :)

hari ni hari hijau saya! anda bagaimana?
erkk tetibe cam rase lain lak ber'anda' saya bagai kan
ah!abaikan saje yek hehe

biasenye lepas mandi baru nak pikir nak pakai bj keje color ape,yela baju dah siap2 gosok untuk 2 mminggu terus...senang, kalo lambat ke ape capai jek..so hari ni theme color adelah hijau! hehe hari hijau sedunia :)

kemeja hijau...tudung hijau..jeans biru..eh jeans? ye sy g keje sukati sy nak pakai baju ape,bos tak bising pun hiks..dah name pun advertising...so sukati theme die yek :)

kebetulan tadi benti beli breakfast kat akk biase,arini ank die menjual..cuti sekolah kan..tetibe nampk kuih ketayap and seri muka beli 3 singgit! seri muka 2 n ketayap 1, tau x ketayap tu cane? ketayap or dipanggil kuih gulung :)




so dah kenal kan kuih ketayap tu ape?hehe..ats tu ketayap or kuih gulung bwh tu seri muke...pic ihsan dari yahoo hehe..xsedar pun arini terbeli kuih color hijau gak..sampai2 opis cam terperasan..eh?hijau gak!hehe..kebetulan okeh..

k la nk smbung mkn kuih..korang jgn lupe breakfast lak tau
daa

Ada Apa Dengan Umur?Muda Lagila...:)


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum...

ade ape dengan umur? yes sy dah 26 dis year...thn depan dah melangkah ke lagi satu anak tangga iaitu 27..so ade ape dengan umur? ade yang takut bile makin tahun usia meningkat..sy tak penah kisah pun bile no tu berubah tiap tahun..makin lame makin menaik bukan menurun yek...sungguh ni memang tak penah kisah or peduli langsung...for me...hanya sekdar no..so nak takut ape?

ade yang takut bile usia makin meningkat dah makin tak cantik..tu mostly 99% perempuan akan cakap...nape nak takut? sebenarnye makin berusia kite makin cantik dan matang tubuh kite...untuk yang taktau atau tak pernah amik tahu..wanita akan kelihatan lebih cantik dan berseri pada usia awal 30an! ini fakta bukan auta ye...kebenaran..

kedut? alah...ade ape dengan kedut tu sume...kan cantik...tak caya?cube tengok ibu anda...masih cantik kah mereka dengan segala kedutan yang ade? mama saya memang cantik! walaupun die dah separuh abad..tp YES die memang cantik! makin lama saya tengok makin cantik...takde pulak die kisah dengan segala kedutan yg ada :)

feel the beauty and you are beauty :)

selalu rasakan anda cantik..selalu rasakan anda menawan...sy bukan suh anda berangan cantik or perasan diva kt sini ye..tapi hargailah ape yang anda anda...kulit yg cantik dan sihat! ye sy sangat2 hargai dan sangat2 bersyukur allah kurniakan pada saya kulit yang cantik dan sihat! ye sy ade masalah allergic but alhamdulillah dah half recover..later i'll telll da story ya :)

so tak kirela bape pun usia anda..25?27?30? or 35 skalipun...jangan takut...hargailah diri anda! hargai life anda! hargai ape yang anda lalui..itu sume sebagai pendorong anda untuk terus hidup dengan lebih berjaya :)

abaikan cakap-cakap orang tu sume...bukan mereka yang menetukan life kite tapi kite sendiri...

you are beautiful :)
go gurl!!

Ketentuan Ilahi...


posted by ceklala

No comments

sayang
ku ingatkan dirimu
bahwa ku tak mampu hidup tanpamu

petikan lagu nyanyian siti nurhaliza dan kris dayanti bertajuk 'tanpamu'

penah tak korang rasa macam lirik lagu ni??

lirik lagu ni sbnrnye mengisahkan mengenai seseoarng yang dah tiada (meninggal)..kekasih hatinye tak dapat menerima kenyataan yg kekasih hati dah dipanggil menjemput ilahi...

so far sy tak penah lagi kehilangan kekasih hati dalam keadaan begini (meninggal)..tapi masih bole bayangkan perasaan jika kehilangan sebegini...syahdu dan tragis...tapi itulah ketentuan yang harus diterima...

sayangilah mereka yang anda sayang selagi masih hidup..
hargailah mereka :)

Berjalan dalam blog...


posted by ceklala

No comments

hehe
fhm ke tak?
tak faham nak kasi tau ni
i tengah 'blogwalking' la hehe

jangan risau...
i akan pegi ke blog2 korang k
tunggu tau..

i tengah free yang amat lagi kebosanan ni
jap lagi i sampai kat blog uols k :)

Ohh Lelaki....


posted by ceklala

No comments

ini bukan rancangan Oh!Lelaki yg diacarakan fara fauzana and nana af...tp ini adalah Ohh lelaki....dari ceklala.blogspot hehe :)

pagi td masuk kete otw ke ofis bukak radio hot fm...terus dgr si fafau marah2 sorang caller psl die tak setia ngn wife...siap ade gf!oh no! laki tu gatal bole tahan...siap ckp die rindu kat ex gf sedangkan die dh kawen...wife tgh pregnant ank no2! haishh...ade jgk laki camni...wife die tau psl hubungan laki die..tp kan kdg2 pelik gak lelaki ni...dpt wife yg baik dan cantik pun sanggup buat camtu! why??!

sangat ramai dh tgk kes2 mcm ni...i bkn ler lawyer..ye tau jodoh tak panjang..tp sume ni bole diperbaiki..yes sy tak kawen lg...tp again..tiap masalah ade penyelesaian...bwk2la berbincang elok2...perkahwinan satu ikatan yg suci lagi murni...

nak kawen bukan senang...ye tau susah....dh tau susah tu bile dah dpt kawen jd mcm ni tak rase menyesal ke? cube pikir blk cane susahnye nk pikat wife jd gf dulu...tak pikir ke sshnye ikat perut tak mkn sbb nk kasi wife hadiah yg plg die suke mase zaman bercinta dulu? and tak pikir ke susahnye nk cari duit nk buat belanja kawen dulu??

kalo senang xpe...susah kan? i takdela sebelahkan perempuan..ye tau pompuan pun salah jgk..dah tau laki org ko nak menggatal tu npe?ccari jela laki bujang lain...duda ke pun takpe yg penting jgn laki org! pelis ye kaum pompuan...kite ade maruah...jaga la sebaik2nye...tak suke la tgk kaum pompuan bergado sbb lelaki...eii...sgt tak suke!

eh i tak emosi pepagi ni yek...bukan juge sbb pms, just always xfhm why mende2 camni selalu jadi...pengalaman sendiri? so far tak penah lg la teringin bercinta ngn laki org...if jmp laki org mmg elakkan sgt utk kenal or jmp...takut!!! tak nak la masuk metro muke depan kene baling pinggan ngn wife laki tu kan hehe...always beware...

i org yg setia..kalo dh syg mmg syg sgt2...tapi always jmp spesies laki yg camni...kite baik tapi die buat perangai kt blkg kite! takleh ke hargai bile org buat baik? mende baik dibalas baik...ingat tu k...

daaa..

awk suke makan tak?


posted by ceklala

2 comments

gud morning guys!!
assalamualaikum :)

sihat x?i ok2 jek...arini keje dh kurang skit kt opis...so bolela update blog selalu hehe..kalo blog xberupdate tu maksudnye mmg xde mase langsung la tuh! :)

korang suke makan x? eh soalan xmasuk akal...mestila sume org suke makan kan?!hehe...korang suke makan ape? suke tak ade org tlg masak utk korang?? tp kalo orang tu masak xsedap korang bising x?ke korang buat diam je?

i suke makan....sangat suke...dan sgt2 bertuah sebab makan la bnyk cane pun sgt susah nk naik!hehe....nak sangat naik...skang ni kalo nk ikut berat ideal kene naikkan dalam 4 kg...tp susahnye!! siyes nih...ade petua x? :)

semlm pas keje amik my housemate kt lrt bndr tun razak..then terus ke HUKM tgk my luvly bff dila yg br je new born her baby gurl...sgt comel baby!! i dtg kt die terus baby senyum2 hehe...baby mesti suke kt i kan hehe...1st time jejak HUKM smpi sesat2 nk blk hehe...

then mase dh nk blk tu rase lapar...mule2 pk nk mkn kt kedai je sbb dh penat...tp tetibe i terasa nk mkn ikan siakap! terus ke tesco! itu je pilihan yg ade..kedai runcit bwh uma xdenye nk ade ikan2 camtu haishh...so terus ke tesco then beli brg2 utk msk...

smpi uma my housemate dh tlg siang2 ikan tu...i msk sayur n siap bhn2 utk msk siakap...msk ape? i try siakap masak nyonya....sedap! dpt resipi from my akk ipar...hehe...i suke makan n suke masak...xkirela resipi lame ke baru...i suke kalo bile i msk org mkn kasi licin!hehe....rase puas sgt2...

kalo xsedap?xpela...kalo xsedap bole perbaiki kan...jgn malas utk msk...kite kan org pompuan...kenela jaga perut suami kalo dah kawen nnti kan hiks...if someone tegur masakan kite tu manis ke masin ke tawar ke jadikan itu as cabaran utk u masak lebih sedap!insyaallah lame2 mesti u pandai masak!

ingat...rajin2la turun ke dapur walaupun hanya utk potong bawang...practise makes perfect kan?hehe...

see u daaa :)

Karipap dan mimpi??


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum
i tgh mkn karipap sedap ni..nk sikit x?hehe

ssh nk tgk i mkn karipap kecuali kalo dah teringin sgt2 jek...xtau npe sejak arwah nenek meninggal mmg xrase nk mkn karipap...sbb die punye karipap mmg plg best la! belaja how to kelim tepi karipap pun ngah arwah mase kecik2...eh i kelim pakai jari okeh bukan pakai alat tu...=)

sory 2-3 hari ni blog update pun cam caca marba..i bz la uols...hiks....eh sungguh ni bz bebetul bukan memain...bdk opis cuti kawen 2 weeks...so i kenela handle sume..ingat dok sorang2 kt opis xde keje..hamik ko! bertimbun! arini dh ok skit...sok lusa xtau lg la...

ok berbalik pd tajuk entry tuh...karipap tu pasal i tgh mkn hiks..sedap! beli kt abg yg jual dkt area opis...rupe mmg xcun tp rase best! ok pasal mimpi plak....hmm....korang penah xmimpi yg same berturut2...xkisahla 2-3 hari berturut2 ke or dlm tahun tu 2-3 kali mimpi mende yg same? i penah! ngape ek?

then 2-3 hari ni i mimpi 3 mimpi yg saling berkaitan...nk cite tp i malu...siyes nih...jgn tanye i private sbb i mmg xkn jwb! malu!! hehe...

k la..nk smbung mkn karipap hehe
daaa....

Haraf Maaf....


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum...

haraf maaf...

ceklala.blogspot akan tergendala buat seketika atas sebab2 kebizian melampau yang tidak dapat dielakkan...

sile bersabar...






akan kembali nanti...

hello! who are u??


posted by ceklala

No comments

A bit stress woke up in da morning…
Why?some probs came….

When u live in dis world can u pls don’t ruin others life?can u??

Seriously I don’t know why dis kind of people can easily ask..not ask actually but whether u want it or not u have to do it! When they said, u have to do it! Hello!!! Who are u?

Please ok…think others too!

Babai…

Hantu kak limah?


posted by ceklala

No comments

Salam hujung minggu!

Da mkn?I br pas blk jln2 kt shah alam n subang,gi recce tempat for wedding function 2nite..my mum n dad ade jemputan..I xfolo just tnjk jln jek..

So ape aktiviti korang mlm minggu ni?me n frens nk ke klcc watching movie..cte ape? Ape lg kalo bukan 'hantu kak limah blk kg'! So far ramai yg kata cte ni best..kesinambungan dr cte zombie kg. pisang dulu tu..korang tgk ke x?

Nnti pas tgk I buat review skit pasal hantu kak limah k

Have fun korang..taking care..daaaa

Ape Yang Best??


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum
morning korang!
hari ni jumaat!ramaila yg suke kan hehe
soryla dah 2 hari xupdate..bz la uols! :)

so ape plan korang weekend nih? sepatutnye i,my uncle, housemate n some frens nk folo me blk kampung....nk lepak2 cherating...yela dkt ngn uma...sesekali jln2 kan hujung mgu best gak...dah mcm2 i rancang wit my kak ipar but sadly xjd cos tuan uma xde...kene trn kl...semlm gak tn uma trn kl ade keje katenye...huhu....

so agak2 korang tmpt mane best nk g jalan2 hujung mgu ni eh??hmm...any suggestion pls bgtau k..my uncle ajak g PD but i cam xbpe sgt cos bosan la PD,xde ape yg menarik pun...hmm...

k la salam jumaat utk sume...
selamat berhujung mgu!

tak lupa jugak selamat pengantin br buat my ofismate..jabal dan wife :)

Ade kene mengena ke??


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum...
lebih elok dimulakan pembuka kata dengan memberi salam :)

hari ni dah 8/12/2010.....ade ape dengan hari ni?xde pun....sikit pun xde kene mengena....bukan nk kawen tarikh ni...bukan nk sambut hari jadi pada tarikh ni..cume rase sesuatu yg xbest...ape die??ntahla....i sendiri pun xtau...

ke ofis arini modd bercampur baur...apesal ek?ntahla....nk kate pms...hmm mayb kot tp belum smpi tahap kritikal lg...belum smpi masanya lgpun...so ape yg xkene??siyes nih xtau!

ke sbb umur dh semakin meningkat so hormon pun berubah...harap2 berubah kpd yg lebih baik...xnk jd mak singa atau ape saje panggilan yg teruk2....ank kucing comel dah cukup kiut utk i hahahha....eh dah gelak pulak...ha tu la...pesal ek jd xsiuman mcm ni arini eh??

hmm...ntahla...ke sbb ubat2an yg diambil menyebabkan kepala jadi tingtong??pun xtau...

dahla...xtau la pesal arini cacamarba...dpt mkn bubur caca sedap jgk...tp kalo dah mood yg haru biru mmg xtau nk ckp ape dah..

babai.

Azam maal hijrah...


posted by ceklala

No comments

Sory terlewat post entry..
2day I half day so xsmpt nk beri ucapan..
Dah mcm nk raya jek kasi ucapan bagai kan

Salam maal hijrah 1432..moga segala azam tahun lepas tercapai..kale bole biarla berazam dalam tahun Islam ni..mudah2an diberkati oleh Allah insyaallah..

Ape azam baru korang?

I dah buat some list..mudah2an segala yg diimpikan tercapai mengikut landasan yg betul! Mcm skema lak tetibe ayat kan hehe..eh tp ni bkn azam tahun baru I tau hahaha..azam tahun baru nk cr jodoh..ok x?hehe..tp tula bile smpi bab cr jodoh ni kale bole mmg xnk pk..tp ade masa ttp kene pk gak!hhahaha...yela I mmg ok jek idup single..senang..simple n xde org nk marah or kongkong..kan best!hehe

Tapi...bile mak ayh dh start bising2 mmg xde perkataan I bole ckp melainkan diam..xbaik lawn ckp mak ayh ye..tak nak jd anak derhaka!

Azam lain is nk memperbaiki diri ke arah yang lebih baik..nk jadi ank yang solehah..kawan yang lebih prihatin dan memahami..memantapkan lagi kerjaya yg sedia ada...bnyk kalo nk ikutkan tp ni la antara listnye..korang pulak cane?dah ade azam tahun br lum?kalo belum,mlm ni sebelum tido pikir2kan k...

Selamat bercuti!
Assalamualaikum..

Kawan dan segalanya....


posted by ceklala

4 comments

assalamualaikum...
rase nak nangis tp perlu ke?
rase nk bertanya npe buat camni?
rase nak marah sbb selalu diperlakukan mcm ni....

tapi apekan daya....aku manusia biasa...hamba allah yang xde ape2 melainkan hati dan perasaan...perlu ke bersedih?

hari ni..6 december 2010...seorg kawan memutuskan persahabatan...why?hanya die yg ade jawapan...mungkin jawapan yg xbole diterima akal...tp again...aku manusia biase...itulah lumrah alam...manusia datang dan pergi dengan izin allah..xsume org suke dengan ape yg kite buat...sumenye sudah tertulis...sudah ditakdirkan jd begini...npe perlu menyesali ape yg terjadi?

tp pernah x pikir sebelum buat keputusan? pernah x pikir buruk dan baik bile buat keputusan begini dan begitu?

pernah x pikir ape perasaan org tu bile kite memutuskan perhubungan sesama saudara islam tanpa die membuat sesuatu yg buruk mahupun diluar jangkaan?

xperlu nk cakap banyak..keputusan dah dibuat...xkn tarik balik...

aku redha...insyaallah allah tlg aku...
moga die bahagia dgn hidup barunye...

bye.

BROGA...bukan Borga mahupun Bogra.......


posted by ceklala

2 comments

morning!!
how's weekend?best ke x?
for 2 weeks berturut2 i ke puncak bukit hehe
last 2 week ke Broga dan week br ni ke mane??....tguuuuu!

so seperti i janji here some pics gedik2 manja i n frens mase ke Broga aritu buat tatapan uols sume k hehe

peserta2 yang bakal merobohkan broga hehe

jom terbang!!

pendakian tanpa henti....

bile korang nk ke sini???

cak2 tepi lereng bukit hehe

tugu negara yang xbpe nk jadi hehe...

pose skit! :)

mcm busut je kan?ekekeke

dah penat dan hitam....jom balik!!

cara turun paling senang!hahaha

jom main buai jap! :)

dah sampai..nk balik dah.......

cukup x?xcukup nnti i tambah lg yek hehe...

sesekali buat activity mcm ni best jgk...dari melepak je xtentu hala kan..kurang2 dapat jgk kluarkan peluh dan sihat kan badan!hehe...

salam maal hijrah buat sume umat islam :)

Weekend...


posted by ceklala

No comments

Assalamualaikum korang!
Rajin kan I tetibe hujung minggu mengupdate blog hehe

Korang buat pe hujung mgu camni?me?just lepak2 tgk tv,borak2 je..xlupe jgk tido!hehe..tdo tu aktiviti wajib dikala hujung mgu buat sume yg bekerja..yela selalunye weekdays dh bz bekerja kan,so inilah masanya nk merehatkan minda yg sesak!

Sambil2 layan project runaway tetibe teringat plak blog yg xberupdate ni kan,for past 2 days korang asyik bc bout article je kan,tp ok la kan kite boleh berkongsi ilmu bersama2 kan..hiks..

Kepada yg bakal berkahwin arini or sok..di ucapkan selamat pengantin baru..Moga kekal bahagia ke ank cucu Dan akhir hayat hehe..jgn lupe jemput I g kenduri yek hehe

K la nk smbg tgk tv hehe
See u when I see u hiks..
Taking care..daa

Why Get Married?


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum n gud morning guys!
sihat?so dah cuti kan..sukela tuh!heheh
ape pun have fun on ur weekend ya :)

again disebabkan kesibukan keje yg menimbun ni xdptla nk update blog selalu...nnti dah ok i update bnyk2 okeh!hehe...arini nk kongsi lg article yg i dpt from iluvislam.com...bnyk article berguna yg bole kite dpt kt sini...ade mase rajin2la jenguk k :)

Getting Married? Why?

"Ok, today we are going to have public speaking.

So, some of you will have come in front talk about a certain topic.

The topic of today is about marriage. We will see how you feel to be in front of people and speak."

My English lecturer spoke loudly. Luckily, I was the chosen one to speak in front of the class.

It may seems that I'm quite nervous more than other students in row at the back and maybe thats why he pointed me out.

I walked to the front anxiously. Then, I try to speak out my mind.

"For me, there are three things that people must have in their mind before they get married and why they need to get married. Insya-Allah, if they have these things in their mind, their marriage will be fine, even if there is problem a couple will able to handle.

First, we get married because it is a human requirement. It is a human nature that we can't deny. We need to love others and at the same time, we need also somebody to love us. Also, marriage is the way that Allah has bestowed upon us for us to fulfill our sexual requirement. Our partner is halal(legal) for us.

Secondly, we get married for the purposes of continuation the human being. Once you get married, you will plan to have children. Then, when your children get married, they also will plan for having children. So that, the human race will not perish from the planet's earth.

Thirdly, we get married as it is the process towards good civilization. If we trace back the history of any civilization, you will see and understand that the core of civilization is the society. And the core of society is family. So, by have the marriage, having a husband, a wife, children and nurture them to be good person, it means we built a good family and human resources that will benefit the society, the ummah."

Everyone silence. I'm not sure whether they understand me or not.

I finished my public speaking with a relief. A relief because it is not easy for me to speak in front of people, but I still able to delivered my ideas.

Now, let me explain to you more about the three general things that I have mentioned that is a MUST for a Muslim youth to comprehend once they have the intention to get married.

First, marriage is human requirement

Human characteristics can be divided into two, humanism and animalism.

Humanism related to feeling of love, caring, responsibility while the sexual relationship is a part of the animalism.

These two states are requirements in human life, and the correct way to fulfill them has been described by Islam.

Marriage is the only way that Islam has enjoined in making the life of man and woman to be in lawful union that also based on the mutual consent.

The purpose of marriage is to foster a state of tranquility and compassion for the couple, providing a lawful means to enjoy the sexual pleasure.

It is the nature of mankind that Allah has created for human to have such desire against the opposite sex and also to seek comfort and love.

Thus, halal(legal) relationship not only will safeguard procreation(generasi) but also make the person into the state of tranquility and peace by giving and receiving love from the spouse.

Second, continuity of human being and Third, for the sake of good civilization.

I always ask myself,

If I leave this world, what the valuable thing should I left to the world? What the thing that I should inherited to this planet?

The thing will give the better future of the world?

After had a long thought, I got the answer.
Yes!, it is children.

The children are one of the best thing that we can inherit to the world. Inherit the children to the world means we are providing something for the future - a people with ability to develop human race and country and at the same time not to put aside the Islamic rules.

The future Muslim that understand their purpose of creation as the khalifah of Allah, thus every of their action will reflect their roles.

Nevertheless, in order to inherit the children to the world is not easy as we may thought. Of course, to have it is 'easy' but to educate and nurture them to be a good Muslim can be very challenging and a great task to the parents.

While the world has changed and children are more likely to influence by environment, internet, television and friends, the way of nurturing the children could be different from the past 50 years, but the basis is the same, that is Islam must be the core principle.

The best and the first 'product' ever been produced by human being was not the car or airplane or building or rocket or train but the human being itself! - a baby.

While those things required years of research and development before it can be produced, a baby can be produced by any mature mankind, but yet still it is complex creation and miracles in the eyes of human regarding Allah's creation.

Therefore, if you have chance to have it, please make sure you have it in the right way.

The way that allowed by Islam.

With the respect to current situation, many of babies have been produced in the wrong way, and being treated like animals (or maybe more worse than that!) - being through away in river, being left in the mosque and not to say is through away like rubbish in dumpsite.

Subhanallah. Oh! Mankind, why are you so cruel?

Conclusion

The whole idea of this article is to provide the reader a general idea of the concept of marriage in Islam.

By interpret the concept of marriage as a whole; we can become more aware of our responsibilitoes as a husband, a father, a mother and not to forget our indirect responsible to the future of Muslim and the world.

I always have the fear whenever I see the current condition of society, while the zina (adultery) become normal, the baby dumping happening almost every day and the divorce amongst young couple at alarming rate.

If this continues and keeps increasing, without any proactive action not only by government but also society, the future of the Muslim is uncertain and will be ruined.

"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."


so how? dat things happened to u? renung2kan dan muhasabah diri selalu k...sgt suke dgn kata2 yang ada "Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."...again guys...sayangilah org yg anda syg selagi belum terlambat :)

taking care..daa

menuntut masa yang panjang....


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum...



korang sihat??







dah breakfast?










jangan lupe makan ye :)

















i bz...keje bnyk.....




















nnti later i'll update okeh! :)
take cara..daaaa

Kenapa Aku Masih Solo?


posted by ceklala

3 comments

assalamualaikum guys :)
nak berkongsi skit ngn korang about one article yg i baca semlm ni,hope pada yg masih dalam situasi yg sama mcm i redha dgn ape yg terjadi ya..life must go on babe! :)


Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang.

Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.

Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Tips: Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah.

Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu.

Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah.

Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan.

Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.

Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.

Tips: Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.

Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.

Demikian juga perkahwinan.

Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kealam berumahtangga.

Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah?

Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu.

Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu.

Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat.

Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.

Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya.

Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.

Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.

Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi.

Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.

Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.

Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.

Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.

Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.

Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.

Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.


article from www.iluvislam.com

so guys, jodoh itu ada..cume belum sampai masanya...redha dengan ape yg terjadi,tiap yang berlaku ade hikmahnye :)

taking care ya..daaa

Menuju Puncak AF??


posted by ceklala

No comments

Assalamualaikum…morning guys!
sihat x?i alhamdulillah sihat walafiat…
cume sakit2 kaki jek masih terasa ☹

Last Saturday akhirnye berjaya jugak kami beramai2 seramai 6 org menuju ke puncak yg selama ini disebut2 ramai org! mana lagi kalo tidak puncak Broga!hehe…bukan akademi fantasia yek..suara mcm katak bwh tempurung memang xsesuai lngsung nk msk ujibakat!hahah…

BEST!SANGAT BEST!PALING BEST!

Haha…sampi camtu skali punye best kan…tp siyes mmg best pun!sape2 yang xpegi lg silekan pegi yek…terutama kepada pencinta alam mcm I ni kan hikhik…

Sebenarnye sumenye tak dirancang sangat…I just msg my fren n my uncle ajak g broga sbb dis week sume org mcm free xde pape…dr dok merayap ke shopping kompleks ape salahnye sesekali ke puncak bukit!kelainan la skit kan hehe…mula2 mcm xbape nak jadi…but finally jadik jugak!hahahaha I suke!!

Pagi2 subuh I n my housemate dah bgn nk prepare nasi lemak for our breakfast ☺ tepat 7am kitorg smpi ke kg baru iaitu tmpt sume berkumpul…terus breakfast…hajat dihati nk gerak awal tp ade sorang putera raja tu lmbt sgt smpi so kitorg bertolak lmbt skit dlm kul 8.30…smpi broga 9.15…nasib ade IPAD! Trima kasih kerana sudi membantu kami menunjuk jalan hehe

Ramai giler org time kitorg smpi tu…cuti sekolah lgpun kan..so kitorg terusla memulakan pendakian hehe…smpi atas tu….MEMANG TERBAEK!!BEST! siyes ni…rase penat tu hilang sebaik smpi kt atas!

Pada yg xpenah pegi…sgt disarankan utk pegi yek…
Next entry I’ll upload some pics here k ☺
Daaa….

Perempuan dan Bukit Bukaunya...


posted by ceklala

2 comments

sory kalo mase ade yg tgh baca post entry jap ade jap xde

ngah pening nk try setup blk date and time...dah cam caca marba! kalo dpt mkn bubur caca ke sedap ler jugak! gulp..mane nk cr nih? tetibe rasa terliur lak nk mkn...dahla tgh sedap2 mkn roti jala nih! :)

ok abaikan merepek..ni la akibatnye terlebih mkn vitamin C!eh ade kene mengena ke?xde kan hehe...citenye mcm ni...sbnrnye i tersgtla minat n suke sports extreme! eh ingat i kecik xbole ke??bole tau...ni la die kecik2 xmkn cili api!hahaha...ye i xmkn pedas nnti sakit perut! i minat hiking, jungle tracking, paragliding n etc..sume dah try! cume belum try race kt litar sepang je lagik hikhik ade brani?jommmmm!

gini...sok xde plan pape...cume mlm je nk kene jaga ank buah jap..so pg sok rase2 mcm nk panjat bukit...ha!bukit mane? bukit broga la yg dok disebut2 org tu...mmg xpenah g tp sgt teringin nk pegi! jommm pegi!hehe...mesti best dpt tgk sunset waktu pg sambil mengirup udara segar!waaaaa...best2! :)

best kan?!nk pegi pelisssss....(pic ni i pinjam jap :))

ade sape2 nk join x?jomm!! :)

Ahli Sihir Menyihir!


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum and gud morning guys! :)

mlm td bertempat di TGV KLCC i g tgk Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I, superbbbb best okeh! rase tak sabar pulak nak tunggu part 2! dengar cite akan kuar next year bulan 5...haishh mmg xsabar..tkt nanti bile nak tgk part 2 lupe plak yg part 1 nih hehe


walaupun movie ni 2jam setengah...tp i gigih jgk tgk smpi akhir! dah dkt2 nak hujung tu mata dah kelat2...sebab ngntuk giler! bukan sbb boring tp dah time tido sbnrnye!hehe...kalo hari biase mlm pukul 11 memang dah tido!hahahah..nak cantik kene cukup tido tau! barula badan lansing and kulit cantik!hehe

sedikit preview mengenai Harry Potter and the Deathly Hallows is a 2010/2011 two-part epic fantasy film diarahkan oleh David Yates, skripnye ditulis oleh Steve Kloves and based on the novel of the same name by J. K. Rowling. The two parts form the seventh and final instalment in the Harry Potter film series, with the story following Harry Potter on a quest to find and destroy Lord Voldemort's secret to immortality - the Horcruxes.

i love so much sume baju2 yang dipakai oleh Hermione!! Emma Watson sangat lah gorjes!! Selain Emma Watson film ini dibintangi oleh hero Daniel Radcliffe as Harry Potter, alongside Rupert Grint as Ron Weasley.so pada yang xtgk lagi...ape tunggu lagi?!pegi tgk skang okeh!hehe...

Nina & Noh Engagement


posted by ceklala

5 comments

hye korang!
ok macam yang i dah janji aritu k
so here some pics yg i nak share ngn korang
hakcipta terpelihara ok...nnti nina marah i hehe


cantik kan?!!! nina sangat gorjes!

ok..a bit story psl dis engagement ye...engagement was held kat uma family nina di ampang, nina kawan my uncle...if ade any function memang dorang will hire my uncle sbb dah biase, sbrnye bukan nina je tp whole family dah kenal my uncle..n i semestinye la jugak sbb kemana function uncle i pegi 80% i'll follow if x ganggu my office work la..my uncle sgt baik with nina parents...tan sri and tunku...dorang memang sgt la baik! walaupun ade kedudukan but dorang mmg sempoi n baik giler!




mase ngah sibuk2 gubah bunga kitorg borak2, nina mum's (tunku) tengok kitorg buat keje join skali borak2 gelak2 lg...bestla..no pressure at all! tuan umah bg sirap plus kek lapis sarawak! time2 panas sirap la plg sedap tau!hehe..setup was held jumaat (deepavali) then settle xsmpi pun 5 jam! kitorg kalo buat keje sume gigih lagi tekun!hahah

oh lupe pulak...we ols do da deco for pelamin, hantaran untuk kedua2 blah pihak, arch, centerpice, bunga tangga and bunga for vip table :)...sume org suke especially nina! yeayyy again hehe...nina come b4 kitorg blk...tgk sume ok then her mum's pun suke so kitorg caboooot! cabot ape? cabut balik ler hehe...




saturday 6/11...day after 2morrow hahahha...hari kejadian la...eh bunyik xbest...hari yang dinantikan tiba...me smpi awal...9am dh kt uma nina family at ampang..betul2kn ape2 yang patut then tunggu for noh and family dtg..sumenye berjalan dengan amatlah lancar! engagement yang sangat sempoi and best! di iringi gelak ketawa...hahahha..


settle sume ape lg...terus ke meja mkn la kan...hehe...appetizer was 'soto' best giler okeh! rase nak suh je abg tu tambah tapi malu...hahaha...dah mkn soto makan nasi pulak for main course...lauk sume best2...di bawa oleh tuan rumah dari restoran seri melayu jalan conlay kepunyaan tan sri sendiri...eh siyesla memang best mknan die! dessert we had 'sago gula melaka'..soooo yummmy!! eh xlupa kek lapis sarawak yang di datangkan khas oleh noh! memang best...'noh, raya thn depan nk tempah okeh..best!hehe'


macam yang korang sume tau...nikah will be on 1st julai 2011 iaitu time besday nina..sume dalam perancangan...anything insyaallah if sume berjalan lancar will update time to time okies..dorang memang pasangan yg secocok dan sangat sepadan...nina nampak sgt penyabar dan noh walaupun muda tp beliau matang...sama2la kita doakan yang terbaik buat dorang k :)


malas nak cite panjang2...ni pun rase dah banyak hehe...lain2 baca jela dalam paper okeh! hahah



psstttt...dengar cite sorang artist ni nak kawen dengan sorang vip berpangkat datuk..sape ek??hmmmm......shhh :)

Stim Sedap!!


posted by ceklala

No comments

jgn ingat lain lak...amboi2!baca tajuk terus pk lain yek hahaha

semlm nak cite psl siakap stim yang i msk blk keje...gigih ye masak...bukan siakap stim je menu mlm tu...tp disertakan dengan telur bungkus dan juga rojak buah! nasi xde..kitorg mkn lauk jek...housemate nk diet kan so i bg la sokongan padu!hehe...nk update petang semlm tp bz la pulak...xpela kan lmbt pun janji ade kan..yukk lihat hasilnye siakap stim i! hehe


abaikan pic yg xbpe nk cun itu yek hehe...ha best x?giler xbest kan...licin okeh! mkn ber2 jek...memang puas...nnti nk masak lg!hoyehhh...i mmg suke mkn tp xgemok2 gak hahah...cane tuh?tlg pelissss :) nak resepi ke?ala senang jela...main campak2 jek..hehe

dah jadi ruangan resepi pulak nnti blog ni hehe...xkisahla memane pun janji korang suke and puas hati okeh...i pun lagiiiiii senang hati! :)

Nak Tau x??


posted by ceklala

1 comment

??

ha pelik x tetibe je awal2 entry taip tanda soal hehe
saje je kasi gempak skit...sikit jek bukan bnyk pun!hahahha

ok2..ni bebetul..tak main2 dah hikhik...oh b4 terlupa..keje i dah siap! br je siap...mengadap dari kul 9 pg tadi ni br je siap! sian i kan...tak sempat nk update blog...ingat nk update pasal engagement N wit N...sok la ye...tunggu tau! rugi kalo xtengok!hehe

ape yg korang tau pasal i dan ape yang korang nk tau? tak nak tau pa pe?! i ok jek...ade aku kisah??!hahahah....ye i xkisah pun..sapela i kan...tp just nk inform jela for those yang baru kenal i atau tak pernah jumpa kan..meh sini i kasi tau skit ringkasan pasal i okeh :)

i muda lagi okeh...awet muda la katakan hik hik..i keje kat bandar tun razak as graphic designer kat advertising agency...gaji?? adela hikhik...alhamdulillah cukup makan pakai shopping sumelah!hehe...anak bongsu dari 3 beradik...and i sbnrnye kembar...kembar i perempuan jgk..kitorg seiras dan 1 uri...my twins keje kt tv9 as producer and dia dah kawen anak sorang...baby boy 1 year ++..husband die pun keje kt tv9 as editor...i kawen?hahaha...nnti yek kalo ade yg nk tlg carikan calon i kawen la hehe...born temerloh but membesar merata2...ade yang panggil nomad hahaha tp i xkisah pun sbb mmg betul pun...since lahir dah dok kl, jb, ipoh, terengganu, kuantan, seremban and jelebu n9...biasela ikut ayah keje kan...now parents kt kuantan..ayah keje sane...but every year raya memang akan balik jb...tradisi tiap2 tahun...dari kecik smpi la dah besar panjang nih...eh?xbesar pnjng pun..sama kecik mcm dulu gak adelah hehe...ade masa terluang i selalu tlg my uncle join event...mcm2 event...and i jgk ade amik tempahan wedding planner...nk buat pelamin ke buat hantaran ke sume bole coutim!hehe..

cukup x?dahla tu..malas nk taip pnjng2...nk tau lg tanye jela nnti i jwb k...xkisahla kt fb ke kt ym pun bole jek...i ni ramah tamah terlebih...sume org i kawan...xkirala keje ape, siapa, dan rupa bentuk fizikal...dalam berkawan jgn memilih okies sbb kite pun xsempurna :) kenal dulu baru judge ok...bole tanye kwn2 i yang lain i ni cane yek

k la...smpi jmp lg...daa
taking care always :)

Bole Sabar Tak?


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum..
da breakfast lum?
i lum...eh ke dah ek?
minum milo ngn mkn epal tu dikira breakfast ke?
tu yg i mkn b4 kuar uma tadila :)

i ni penyabar ye...tak akan sabar kalo dah tak tahan sgt! yes kalo tak tahan! ade ke mengongnye mamat bawak vios pagi td...tak reti sabar! lain kali kalo tak sabar jangan bawak kete ok...sile bawak helikopter! mengong la...eii...geram tol..nasib tak jadi pape..

sebenarnye every morning i akan anta my housemate ke lrt bandar tun razak area my office..itu memang rutin harian...dah 2 tahun dah hari2 mcm tu...so tadi mcm biasela anta die...tgh benti nak turunkan die ade pulak mamat bwk kete vios ni nak potong ikut kiri! kiri tau bukan kanan...kiri tu tempat teksi parking...arini kosong plak xde teksi selalunye ade teksi...so die dengan selamba la nk potong! eh ko bole sabar tak?tak sampai seminit pun kwn aku nk turun dr kete tau tak!

rase nak je turun kete tdi bagi jelingan tajam lg manja...tapi tak kuasa ah!my fren yg pandang mamat tu! terkejut kitorg duaorg...yela die baru nak bukak pintu last2 ade kete cam nak langgar die kan..terjerit la kitorg!

pelis ye...SABAR! bukan ko sorang bayar road tax kete tau!

dahla...i nak sambung buat keje..
ade cite best i smbg okeh...daaa :)

“Stop Child Abuse”


posted by ceklala

No comments

did u know anything about child abuse??
Raise Your Hand. STOP Child Abuse NOW!

unicef

this is what i got on yahoo when i search 'child abuse'

Child abuse is the physical, sexual or emotional mistreatment of children. In the United States, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) define child maltreatment as any act or series of acts of commission or omission by a parent or other caregiver that results in harm, potential for harm, or threat of harm to a child. Most child abuse occurs in a child's home, with a smaller amount occurring in the organizations, schools or communities the child interacts with. There are four major categories of child abuse: neglect, physical abuse, psychological/emotional abuse, and child sexual abuse.

kite blaja n cakap bahasa omputih skit arini yek hikhik

rase terpanggil untuk sama2 menyahut cabaran oleh UNICEF ini

ok,ape yang anda fhm psl 'child abuse' ni? child abuse atau dalam bahasa melayu bermaksud penderaan kanak-kanak. Seperti yang sy dah beri di atas..ade 4 major kategori berkaitan child abuse ni, tapi yang lebih menarik perhatian sy is 'child sexual abuse'.

sy lebih kepada nk mengupas topik ni sebab kalo kite lihat di Malaysia ni sendiri..terlalu banyak penderaan sexual kepada kanak2...tidak cukupkah ape yang terjadi kepada adik nurin jazlin kite?? sanggup lagi kah anda melihat anak2 kita ataupun anak anda sendiri menjadi mangsa seterusnya?! sanggup kah??

apakah yang dinamakan 'child sexual abuse'?

Child sexual abuse is a form of child abuse in which an adult or older adolescent uses a child for sexual stimulation. Forms of child sexual abuse include asking or pressuring a child to engage in sexual activities (regardless of the outcome), indecent exposure of the genitals to a child, displaying pornography to a child, actual sexual contact against a child, physical contact with the child's genitals (except in certain non-sexual contexts such as a medical exam), viewing of the child's genitalia without physical contact (except in nonsexual contexts such as a medical exams), or using a child to produce child pornography.

kalo jawapan anda TIDAK! marilah kita sama2 mengembling tenaga menghentikan kes2 seperti ini! kalo kite bersatu padu bersama2 insyaallah tidak akan berlaku lagi kejadian tak di ingini ini..

apakah kesan daripada 'child sexual abuse'?

The effects of child sexual abuse include depression, post-traumatic stress disorder, anxiety, propensity to further victimization in adulthood, and physical injury to the child, among other problems. Sexual abuse by a family member is a form of incest, and can result in more serious and long-term psychological trauma, especially in the case of parental incest.

awasilah anak anda sentiasa..kemana mereka pergi dan dengan siapa mereka berkawan..anak adalah anugerah yang tidak ternilai dari allah...mereka umpama kain putih yang suci lagi bersih..kite yang mencorakkan masa depan mereka...sanggupkah anda melihat masa depan anak anda musnah disebabkan kelalaian dan kealpaan anda sendiri? jangan biarkan ini terjadi!

ayuh bersama2 kite menyertai kempen yang dianjurkan oleh UNICEF ini “Stop Child Abuse” ianya bermula dari rumah anda sendiri..jaga dan sayangilah anak anda sebaik mungkin..:)

pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan khas dari ceklala untuk anda :)

FINALLY Nuffnang!! yeayy...


posted by ceklala

2 comments

okeh siyes gedik jap!
i suke giler!! ok la nk kutuk pun i tak kisah okeh..but pelisla jgn kutuk hahaha

i suke sebab finally setelah bersusah payah berhempas pulas finally i've got this!!


comel kan name ceklaladiba tuh hehe...sory perasan jap hahaha

sgt2 suke...perut kenyang dapat brekafast mcd pagi tadi memang la suke hati kan hahah tp suke gak sbb akhirnye dapat gak register..okeh siyes i lembab bab nih..org lain dah dapat beribu2...tapi tak pela i tak kisah...masih belum terlambat lg okeh...yg penting i cube gak buat tau! hehe...

so pelis ye..ajar ank kucing comel ni how to generate income cam korang yang dah riban2 tu tau!hehe...segala pengajaran akan dibalas dengan fresh orange yang dibayar sendiri oleh org yang order tu okies hahaha...tq

Status


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum n gud morning!!
sory arini lambat skit...
i g breakfast td...smbil melihat panorama jammed! :)

my menu for breakfast 2day is sausage mcmuffin with premium roast coffee from mcd! best!!my favourite okeh hehe...anda sudah bersarapan belum?kalo belum sile pegi sarap skang jgk pelis! hehe...

sebenarnye 2-3 hari ni i pelik...sbb tak tau nape tak kuar lak status kat my blog..selalunye i bole check samada utk certain2 topik ramai x yang baca..yela bile ramai yang baca so i tau yang my readers lebih terarah ke topik yg mana kan...but so sadly yng asyik xbole je..suh refresh dah berpuluh2 kali refresh dah tp still xbole gak..why eh??

hmm...kalo ade sesiapa tau sile bgtau yek...tau ke tahu?ekekek...

eh btw..lupe nk bgtau semlm ikan siakap stim i xjd buat..cos last minit nak blk keje dpt call from my uncle mtk tlg gubah bunga...so ikan siakap tu berenang2 jela dlm peti ais kt ofis nih hehe...petang kang blk br i msk k...kalo ade hal jgk jwbnye tunda sok pulak lg!hehe...

taking care okies...daa

siakap stim...


posted by ceklala

No comments

korang blk masak x blk keje kang?
i teringin nak makan siakap stim!

terus td lunch time bekejar ke tesco xtra cheras
buat pe lagi kalo bukan cari ikan siakap hehe

siakap, serai, halia muda, sos ikan, cili api, limau nipis n limau kasturi...bawang sume dah ade kt uma...blk tingal potong2..campak2 je pastu kukus! sok kalo ade pic i tnjk hasilnye okies hehe...yum2....terliur lak rase...xsbr nk tgu waktu blk nih hehe

pastu buat pulak telur bungkus...mak aih...lg la bole bertambah ni kalo mkn...xmkn nasi pun dh cukup kenyang okeh...sup sayur cendawan msk mlm td ade lg..bolela buat2 tambah lauk hehe..

jmp sok yek..daa...:)

Pengorbanan atau Mangsa Korban


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum
morning guys :)
sihat x?cuti lame eh?hehe

kelmarin alhamdulillah selamat sampai kl jam 5ptg...highway kuantan-kl alhamdulillah ok..kereta banyak tapi xjammed...selepas terowong genting sempah ade jammed skit...why?accident! jalan licin baru lepas hujan..actually ujan still renyai...and alhamdulillah accident xteruk...just langgar bumper to bumper je...tp 4 biji kete sekaligus! yela jalan licin nak jugak bawak kete lelaju..dahla turun bukit...sangat bahaya! paling teruk kete honda accord..plat singapore...sian..tp xbole buat ape pun..just tengok jela...yang tak tahan sebab accident tu lane paling kanan!see...sume nak berlumba...

tak sampai 10 meter kat depan belah kiri pulak accident! also bumper to bumper...sebenarnye tu akibat sibuk tengok accident blah kanan...tu yang sampai accident jugak...rakyat malaysia kan suke sangat tengok accident...sebab jadi tukang tengok la jalan jammed teruk! tolongla jangan buat macam tu...menyusahkan orang lain je...sile teruskan perjalanan kalo xde kene mengena ok...pelisss....

raya..sume org nak balik kampung beraya...tapi jangan sampai kite pulak jadi mangsa korban...xkire la raya atau x..bile memandu sile berhati2...pesanan buat diri sendiri jugak ni..sebab bile drive selalu xsedar diri hahaha...ok pelis serius ye xmain2...kalo xnk jadi korban pun tolong jgn jadikan org lain korban jugak ye..jangan pentingkan diri sendiri...ingat tu!

sampai jumpa lagi..ade cite best nnti nk cte hehe
daaa

Resepi Raya


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum...
selamat hari raya korang :)
dah kenyang lum makan daging korban??
i br je bwk blk daging korban nk wat masak hehe

bpk i ade dpt tulang2 skit...buat sup sedap giler! perah limau skit pastu buat sambal kicap perghhh! memang bertambah 3 pinggan punye!hehe..nasib baik ade laptop bapak i ni skali ngn berukband ni ha dpt la update kalo idak tunggu minggu dpn jela yek hehe

semlm dlm kul 5 petang i bersama my sis n abg ipar berangkat pulang ke kampung..jem ke idak? mashaallah die punye jammed memang sgt teruk! mengalahkan balik kampung raya aidilfitri yek...yela pantai timur kalo raya korban memang meriah!hehe...try la raya kat one of negeri kat pantai timur mesti best!hehe

tahun ni menu raya nasi beringin...ha?!xtau yek hehe...nasi beringin ni ade jagung dlm nasi...nnti i tunjuk kalo ade pic ye...asalnye nasi beringin di mkn dengan ayam berempah, sambal tumis udang dan opor daging...tp dis year lauknye kitorg tukar skit...so dis year lauk2 yg mak i masak is sambal tumis udang...besar giler okeh udang hehe...pastu mkn dengan daging dendeng and acar telur puyuh :)...ade yang telan air liur x hehe...normally every year menu raya nasi beriani or nasi beringin :)

sok lusa i cuti and terusla bersambung sabtu ahad..kire2 5 hari uols!giler xbest kan cuti hehe...jgn sedih2 tau pada yang kene kerja tu yek hehe

k la nak sambung buat sup tulang nih hehe...mkn panas2 sodapp!hehe
taking care yek..daaa

Jangan Pikir Jauh


posted by ceklala

No comments

Assalamualaikum
tak balik raya ke korang?
I balik jap lg…dpt cuti panjang hehe…
bukan bos kasi tapi mtk annual leave la 2 hari :)

Balik raya mana korang? I tahun ni tak balik jb..balik kuantan jek…ayah i bz..so tak sempat nak balik jb…pada yang balik jb tu tolong sampaikan salam pada atuk i and macik2 i kat sane yek hehe…kl ke jb kalo driving makan masa dalam 4jam..lame gak tu tp kalo bwk laju skit 3jam setengah…kejap or lama same je kot yang penting sampai kan ☺

dari kl balik kuantan dalam 2jam setengah ke 3jam...tengok atas perjalanan jugak..kalo asyik benti je memang la lambat...kalo i yang drive jenis b4 jalan tu prepare awal2 sume nak g toilet ke isi minyak ke ape sebab malas nak benti2...lambat! ade yang kate jauh kl ke kuantan tapi sbb dah biase i rase dekat jek walaupun naik kete sukan i tuh hehe...

kalo bab dekat ke jauh ni kite kene selalu pikir positif je...kalo perjalanan tu agak jauh cube pikir dekat..CONFIRM! rase dekat hehe...sebab itula yang selalu i buat...THINK POSITIVE!..bile kite pikir positif so sume akan jadi positif..kalo pikir negatif so jadila ia negatif :)

yang nak memandu balik kampung petang ni..sile pandu berhati2 ye...jangan nak race jek! orang lain masih sayang nyawa mereka kalo anda tak syg ok..selamat hari raya korban buat sume :)

i bercuti panjang start petang ni smpi ahad...sory kalo xde update yek
insyaallah naik cuti i kasi cite best2 ok! :)

taking care daaa....

Jualan Murah atau Jualan Hebat?


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum
hye korang :)
sihat?
cane weekend? best x?!
my weekends semestinye best!!

jumaat malam lepas keja terus chiow ke midvalley cos baca paper tengahari tu tgk levis ade sale 70%! oh giler la kan kalo tak pegi tengok...kene ingat ye tengok tak semestinye beli! jammed skit area ofis tapi nak ke midvalley biase je...dari ofis ke mid take about 15mins je...yela plus jammed nak masuk parking lg kan tp kalo ke mid memang dah biase ngan area parking c..confirm masuk terus dpt parking!hehe

sampai2 terus ke gardens dulu carik levis yela kat situ store besar skit so banyak choice berbanding kalo pegi store yang kecik! memang niat di hati tak nak beli..nak tengok je..sungguh ni tak tipu...sebab asalnye housemate yang nak beli..tapi kalo i ni dah memang kaki shopping last2 terbeli jugak! TER yek hahaha...tapi okla dpt cari yang 50% hehe...so far ni 1st time beli levis yang ade offer selalu beli yang latest je kan haha...

dalam setengah jam gak dok kat levis tu carikan sluar for housemate...i kalo dah berkenan malas nak pikir panjang rembat aje yang berkenan terus bayar!hahah...yela kalo dok pikir 10 kali confirm tak beli punye hehe..my uncle olso came to gardens..i ajak sebab nak blanje dinner..yela besday die kamis lepas kan..die pun sampai2 terus cari try and bayar! tak sampai pun 10 minit! and die beli jam jugak..cun..color biru!

settle terus jalan2 cari makan pulak..lapa...kami ke Belanga..for those yang tak pernah tau or tak ambil tau restaurant belanga ni belongs to kelantanese ye owner die..malay woman name lupe dah aritu ingat hehe...makanan sume from kelantan..so pada yang minat bole try makan kt situ ok...my meal was nasi kerabu ayam percik!memang best!! sory pic lupe nak ambik..dah abis makan br sedar diri!hahaha

sabtu lagi penat...jalan TAR..times square..lowyat...and jalan imbi! ok for those yang xtau pasal jalan imbi ni ade kedai makan seafood best giler! area belakang lot 10 la kalo nak senang ade sederet kedai makan cina..tepi skali ade kedai amoi ni seafood die mmg best! bole try k..tak yah gi jauh2 sampai ke klang nun ha hehe...ahad terus ke curve dan ikea! ye memang minggu jalan2 sedunia lah hahah...curve padini and seed ade SALE!rembat sluar slack buat p keje selai..then g ikea...ramai! tapi selit jugak...beli mug, pokok and kerusi..

minggu yang penat?! teramat sangat!balik kemas2 uma and kete then tido jap..bangun layan movie,mandi,makan roti canai then blk uma tengok tv then tdo!itula die kalo banyak sangat jualan mega dan jualan terhebat area kl..silela bagitau sy..pasti sy akan beli!hahaha

so weekend korang cane??
take care guys :)

Manual dan Perempuan


posted by ceklala

3 comments

sape cakap pompuan xbole bawak kete manual??

ramai yang suke merendah-rendahkan kaum wanita dengan mengatakan yang kaum hawa ni hanya tau bawak kete automatik! eh silap orang yek...sy memandu kete comel transmisi manual yek bukan auto..dah 4 tahun memandu dan sy tetap dengan kete manual!

ini pun nak cari kete baru nak cari yang manual gak! hehe..ade yg cakap orang lain sibuk nak auto sbb dok kl jem tp sy ttp gak nak manual!hahaha...memang suke dengan kete manual...sebab pe? sbb bole drift! hahahaha...kete manual ni feel die lain la..macam kete auto lambat pickup..xmacam kete manual..mmg best!hehe yang penting jimat minyak!sungguh ni! silela percaya...

korang penah try bawak kete auto dan manual? yes sy pernah..sbb tu sy bole bezakan...dan cara pemanduan jugak membantu kite menjimatkan minyak...kalo nak brek tu kalo bole jangan secara mengejut! confirm minyak laju je mengalir cam air tau..ni fakta bukan auta hehe...

sy pernah mengikuti satu acara dianjurkan shell di sunway pyramid awal tahun aritu yang mana mereka mengajar kita cara menjimatkan petrol dan sejauh mana penggunaan 1 liter petrol bole pegi! sangat jauh sebenarnye kalo kite memandu dengan cara berhemah lagi bijak :)

tetibe pulak dari cite kete manual ke minyak hehe..xpela pengetahuan harus di kongsi bersama kan hehe...so pandulah secara berhemah jgn melulu..bukan sume pompuan bawak kete lembab kat jalanraya tau! =)

taking care daa...

Riang Ria Gembira Bersama


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum..
morning guys!! sihat?
mesti sume suke kan arini last day keje!
i pun suke gak!hahahah

malam tadi tanpa perancangan awal dan rapi i telah pun di invite oleh my beloved uncle untuk datang ke Restauran Tupai-Tupai di Jalan Bukit Petaling...sian kan besday boy yang kene belanja hehe...takpe..turn i belanje ade...tungguuuu..hehe

mula-mula tu macam sesat skit...sebenarnye dekat sangat dengan rumah tapi malangye jalan yang dekat tu dah ditutup so terpaksa pusing jauh! sampai2 sume dah ade...plus me and housemate 8 orang sumenye...sumenye rakan2 baik my uncle..so dah sampai ape lg?! makannnnnn time!hehe...

kek di sponsor oleh me n my housemate nurul...brownies cake from secret recipe..sory yek pic xde...tak sempat nak capai kamera semalam hehe..so i cite jela yek..jangan marah tau!hehe..

settle makan n sesi potong cake n sesi bergossip terus ke acara karaoke...lame giler tak join dorang g karok...last g pun last year ngn school mate kat sunway pyramid..sesi karok malam tadi was held @ Tingkat 8 Sogo...Red Box ler mane lagi kan hehe..mule2 ingat nak lepak sejam tapi alih sampai 3 jam! suara i xsedap so i jadi back up singer je untuk sume lagu! hahaha...

btw thanks so much pada sume yang memeriahkan hari saya yang suram semalam :) u know who u are okeh...

taking care guys..

Nak Cantik Kene Ikut Cakap Orang Cantik..


posted by ceklala

3 comments

assalamualaikum...
br tersedar entry pg td lupe nk bg salam hehe
ampunnnn mek :)

nak cantik kene ikut cakap orang cantik?? rase2 betul tak? pada i betulla...kalo kite pun nak rase cantik mcm orang cantik ikutla cakap dorang...kalo xdapat lebih cantik or same cantik tp dapat cantik lebih skit dari diri skang pun ok dah kan??hehe...

contohnye kalo kite tengok org tu badan die lansing..agak2 nak tanye x nape badan die bole jadi mcm tu?? giler la xnk tau kan hahaha...badan langsing ade banyak sebab...ade yang kata memang dah tubuh badan tu dilahirkan kecik and lansing so mmg sampai bile2 la akan langsing...tp tak jugak ye! tak semestinye...badan memang bole membesar kalo kite tak jaga..yang penting diri sendiri jugak..

kalo dah makan nasi tu bertambah 2 kali tiap kali mkn mane la badan tak naik syg oi...jaga2la skit makan tu..memangla sedap tp akibatnye nanti sape yang tanggung??! diri sendiri jugak kan hehe...Tun Dr. Mahathir pernah cakap petua beliau awet muda adelah berhenti makan mase tengah sedap! ha korang nak cuba tak? sile cube ok hahaha...

ni nak bagi petua skit hehe...macam2 cara nak awet muda ni...ade yang amalkan bangun pagi sebelum buat ape2 amik air selawat 3 kali dan sapu air tadi ke muka..ade yang amalkan amik wudhu..and macam2la...tapi yang paling senang i buat is pakai bedak sejuk! hahaha jgn gelak..tp memang berbaloi dan sangat mudah ye...amik je bedak sejuk then tempek kt muka b4 tdo! nanti jadila macam kulit muke i bersih berseri jek hahaha...tp sungguh ni murah, jimat dan sangat berkesan!

nak lagi best bole je campur skali ngn asam jawa and kunyit skit utk mencerah and menggebu kan kulit...putih telur pun bole jugak diguna untuk menegangkan kulit muka..sume mende2 asas yang ade kat dapo..senang kan?

sape cakap susah nak cantik?
insyaallah sume org bole jadi cantik kalo kite usaha k
tak perlu mahal2...gunakan alam semulajadi lebih terjamin :)

To My Beloved Uncle....


posted by ceklala

2 comments

heppy besday 2 my lovely uncle...

Shahidi Othman aka Eddy aka Pakcu..

age??! p tanye sendiri hahaha

umo makin meningkat tapi hati tetap muda remaja!hahahah

moga panjang umo, murah rezeki dan diberkati allah selalu :)

moga dpt job banyak2 lg! next year gi miri bulan 7 pelis bwk i okeh!

eh lupa lak...my uncle still single...sape2 nak try isi borang silela yek hahaha tp kene melalui proses penapisan terlebih dahulu yek hahaha...and for those yang nak buat event or wedding or anything function also can contact him 2 cos die dah almost 15 years in dis industry...(promote dpt percent x??hahaha) about da price?? dont worry be happy bebeh hehe...confirm dpt yang terbaek!! :)



hensem x??hehe...
luv u! muaahhh!!

Sape Terkeluar? Sape yang Masuk Final??


posted by ceklala

No comments

korang tengok muzik-muzik tak isnin baru ni?

baru excited nak tengok tetibe bos panggil suh g opis ade keje urgent client nak..sedih ok..dahla penat tak ilang lagi huhu...baru je berazam nak tengok penyanyi pujaan FT beraksi huhu...tp korang tengok best tak? ramai cakap tak best..tapi yang i tau kalo FT beraksi semestinye best giler! yea sy sangat menyukai FT yek..nak2 kalo die nyanyi live! memang terbaik lah!hehe ade mase tryla dengar beliau nyanyi live ok :) eh so sape dpt msk final ajl ek??

yang keduanya malam tadi tengok amazing rase asia...tapi malangnye 10.30pm time iklan bole pulak tertido! sedar2 terjaga pukul 11.05pm! oh giler geram..excited ni tgk walaupun pukul 10 tu mata memang dah tahap ngantuk sangat...time iklan tu peam mata jap sekali tertido terus! hahaha...

so sape yg terkeluar mlm td ek? ade sape2 tengok x?

Anak Dara dan Memasak


posted by ceklala

No comments

dah lunch korang?
i kenyang lg td breakfast lmbt hehe

time2 keje ni mestila beli kat kedai je kan? nak blk uma masak memang tak sempatla..nak2 kalo dok umah jauh dari ofis kan..nasib la uma and ofis i ni dekat jek..kalo xjem dalam 10min dah sampai...tp kalo jammed! sejam lebih br sampai yek..tu biasela kat kl ni kan...jammed tu perkara normal dah hehe

kalo lunch time bolela mkn kat kedai tapi cane pulak kalo utk mkn malam? makan kat kedai jugak ke? ye tau penat...tapi nak tak nak makan di rumah tu kan lebih terjamin kebersihannye :)

kalo i malam akan masak depends atas kedai yang ade bawah apartment..cos kadang2 barang basah yang dibekalkn tu fresh tapi malangnye selalunye xfresh..so fhm2 jela kalo xfresh kan...ayam yg ade tu stock minggu lepas or 2 minggu lepas punye..sampai dah lebam..kalo tengok ikan dah tahap keras kejung dah haha

area uma i memang susah skit nak dpt barang basah melainkan lunch time i akan pegi tesco xtra cheras cari barang basah untuk nak masak blk nanti..yela uma takde peti ais mmg susah nak simpan bekalan lelebih...so nak masak baru akan beli brg basah :)

macam semlm la..hajat di hati nak masak ayam masak lomak cili api tapi malangnye ayam bwh uma lebam sampai biru..rase tak sampai hati pulak nak masak hahaha so mane lagi..makan kat kedai jela jwbnye..bukan malas ye..

ade yang cakap anak dara zaman skang tak pandai masak..yeke? rasenye tak sume kot..sbb i rajin je masak haha..sory puji diri sendiri lak hehe...kecik2 mama dah start ajak masak skit2..yela tolong2 kat dapo dulu kan..dari situ blaja la masak..nak2 dulu memang buat catering and ade amik tender kat kantin sekolah..so kalo tak pandai masak tak taula kan hehe

tapi yela..sampai skang pun still blaja masak..rase nak masak yang berat2 je call mama tanye..arwah nenek chef terhebat kt jb...mak pulak tukang masak..kalo ank dara die yang sorang ni tak pandai masak cano yek? malu la hahaha...kalo tak tau masak tu jangan malu2 untuk bertanya...xkisah kalo mula2 masak tu tak sedap sebab sume orang macam tu...lame2 nanti okla..mesti sedap!hehe

yang penting nak blaja and cuba buat k

bak kata otang tua2, anak dara blaja tinggi-tinggi pun dah kawen nanti dok dapo jugak masak untuk suami kan :)

Pemandu di Malaysia.


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum dan gud morning :)
da breakfast lum??
jgn lupe mkn ok baru la minda sihat dan cergas! hehe

hari ni driving ke tempat kerja dengan selamat dan berhati2..takde ape yang nak dikerjarkan..slowly and steady hehe...tapi still sampai ofis dengan cepat!hahaha...aisehh tak taula ngape mesti nak bawak lelaju...eh tapi laju pun takdela sampai nak langgar orang! ye saya mengaku sy memandu laju...taktau la ngape tapi rase best sangat..rase puas! hehe...tapi still berhati2...sy tak kawen lagi okeh hahahah

tapi tak faham untuk sesetengah pemandu kat malaysia ni...xkisah la laki ke perempuan sume same je...jenis yang penting kan diri sendiri ni...die ingat die sorang je ke bayar road tax?! tolongla bawak kete or motor tu selalu2 la tengok side mirror...korang ingat side mirror tu dibuat saje suke2 ke letak kt situ ha? haishhh...lagi satu jenis suke duduk lane kanan pastu bawak 40km sejam! plsssss jangan buat camtu! menyusahkan orang lain tau..

ade jugak jenis yang buat salah sikit nak hon! die ingat die sorang je ke ade hon?! tapi memang sy ni berhati baik sangat2 susah nak bunyikan hon walaupun kete depan buat perangai! tak taula nape susah sangat..tp akan bunyikan hon kalo dah geram sangat!! kalo dh jalan tu jem tak yahla nak hon2 je..sakit telinga tau x...lain kali kalo tak bole tunggu sile beli helikopter okeh!

jadilah pemandu yang sentiasa bersabar di jalan raya..sentiasa ingat orang lain..pandulah secara berhemah..janganla jadi pembuli di jalan raya ok..insyaallah akan berkuranganlah kemalangan jalan raya di malaysia ni :)

ingat..jalan raya ni kite kongsi bersama ye..so pls behave tau

pesanan buat sume pemandu2 di malaysia :)
taking care..daa