Kawan-Kawan

Archive for January 2013

Casual Jeans ke Ofis


posted by ceklala

2 comments

morning!

lama kan hilang. hahaha bz yang amat nih. cuti 3 hari korang sume syok sangat bercuti tapi aku hari-hari ke opis menyiapkan keje. nak wat cemana kite keje kan. kalo kite bos lainla cite hihi

tadi mase tengah dok beli sarapan kat akak jual nasi lemak, borak-borakla kejap ngan akak tu. sekali masa dah otw nak ke kereta die bole tanye ape tau? "keje ofis ke ape dik? pakai jeans je"

padahal kan dah 5 tahun aku dok ulang alik pi kedai die selalu baru ni nak tanye?hahaha

takpela. orang tanye kite jawab jela. then aku jawab camni..."keje ofis kak, tapi memang tak kisah pakai jeans ke ape" akak tu pulak jawab balik... "bestla camtu, takyah pening nak pikir"

aku mampu senyum je. padahal pakai cam aku ni lagila hari-hari pening nak pikir pakai baju ape. padahal baju punyela bertimbun hahaha. sebabnye yang jenis tak kisah ni lagi susah! yang memang kene ke ofis pakai bj ofis memang senang la kan

memang kerja aku ni tak memerlukan aku nak pakai cantik gorjes bagai. simple je pun sebab yang aku mengadap hari-hari pun adalah komputer bukan manusia. bukan komputer ni bole buat penilaian pun pada apa yang aku pakai hari-hari ye dak hihi

tapi, bile keluar jumpa client memang bertukarla penampilan aku. itu wajib! ko agak-agakla jumpa client pun nak bedal jeans kannn


aku bukan jenis yang giler fesyen. aku pakai apa yang aku rasa selesa dan aku tengok cantik. cukup bagi aku. aku bukan ape orang panggil tu? hijabista eh? hahahaha

depends atas ofis korang jugak. aku ke ofis memang pakai jeans pun hari-hari. tapi casual la orang kata. bukan jeans lusuh yang terkoyak tu kan. aku selalu pakai jeans bewarna gelap. macam dalam pic ni jeans yang blah kanan sekali.

jeans dan kemeja. cukup casual dah aku rasa. janji tak menjolok mata orang kata. biar bersesuaian dengan keadaan. janganla pi opis dahla pakai jeans pastu ko bedal pakai t-shirt dok umah! itu memang nak kene sound ngan bos!! hahahaha




nampak pic ihsan google ni? tengok dan nilaikan sendiri yek. selamat bekerja!! =)


Pilih Musim Terbaik


posted by ceklala

No comments

salam jumaat

semalam cuti. tapi aku tetap jugak ke opis. nak buat cemana keje tengah bertimbun. takpelah bukan selalu pun. even weekend ni pun plan nak balik kampung terpaksa tunda sebabnye keje tadi lah. kene submit selasa pagi. so aku tetap akan bekerja hujung minggu ni dan juga cuti thaipusam hari isnin.

yang membuat perancangan ke Krabi, Thailand bole saja refer pada link di tepi kanan ye. aku bile ntahnye nak buat side bar untuk sesi cuti-cuti nih. tunggu keje dah kurang sikit yek hihi.

sebenarnye nak merancang percutian ni kene tengok jugak pada situasi. musim lebih tepat. pada yang nak ke Krabi, sekarang adalah "Peak Season" so harga akan menjadi double dan kadang triple secara automatiknye. sebabnye tengah musim mat dan minah saleh bercuti so paham-paham jela harganya. hotel yang aku duduk dulu tu pun masa aku pergi time "Green Season" baru rm90 semalam. tapi kalo pergi sekarang harga paling murah pun dalam rm300.

memang kalo pergi sekarang pantai cantik, orang kata cuaca paling terbaik tapi terpulang pada korang. kalo memang berkemampuan why not kan. even aku pergi aritu pun walaupun musim hujan tapi hujan kejap je. still bole pergi island hopping, bole kayak dan snorkelling sume :)

ape pun periksa dulu keadaan cuaca. kalo time tu banjir ribut segala elakkan la yek. takut jadi hal lain yang tak di ingini pulak. sebab pernah makcik aku dari Bangkok nak balik Malaysia, sekali time tu banjir teruk. airport sume naik air. terkandas kat sane 3 hari. kalo ko berduit dan memang dah prepare awal takpe, macamana kalo takde dan cukup makan je?

so ape pun segala aspek perlu diambil kira ye. sebab tu aku sebelum pergi mana-mana akan tanya kawan2 yang pernah pergi, tanye semua yang penting. kalo takde pun bole je google search. baca review dan cari maklumat. aku lebih suke baca review orang. penting tu.


:: tengah berangan nak pergi Tokyo, Japan time Autumn nih hihi. tapi harga memang confirm la mahal. takpe. kita teruskan sambung simpan duit dalam tabung ayam!hahahaha



Perlukan Bantuan?


posted by ceklala

3 comments

hai!

sory ye aku tengah tersangatlah bz di opis. so kite break sekejap untuk entry Phnom Penh, Cambodia ye. tinggal lagi satu episod je. amboiii siap episod bagai! dah macam drama samarinda pulak ye dakkk hihi

ok aku terperasan yang dalam 2-3 minggu ni ramai yang ke blog aku ni untuk mengetahui mengenai Langkawi dan jugak Krabi, Thailand. aku dengan ini sangat berbaik hati sudi menolong pada yang memerlukan bantuan. mungkin sebab nak cuti raya cina ni kan

untuk sebarang bantuan pertanyaan dan maklumat lanjut korang bole je email aku di shukrin_farahdiba@yahoo.com ye. insyaallah aku sudi membantu mana yang aku tau. even memang dah ada pun yang email aku sebenarnye bertanya. di harap pada yang telah email aku harap sangat aku dapat menjawab setiap pertanyaan dengan baik :)

aku memang prefer percutian budget. sebab selain dapat berjalan-jalan, dapat jugak menjimatkan poket!kikikikiki

sapa kata nak berjalan memerlukan duit yang banyak? hanya kemampuan membajetkan setiap perkara dari yang penting hingga tak bape nak penting je hihi.

salam maulidur rasul buat semua umat islam dan selamat bercuti :)

Phnom Penh Travel Trip 4 - Activities 1


posted by ceklala

1 comment

soryla korang yek lama tak update.

minggu lepas lebih kurang 4 hari jugak aku sakit perut. keracunan makanan sebenarnye. tak taula pesal. 1st day kene tu menggigil2 badan, siap sakit sendi sume. 2 sampai hari ke 4 tu tahap pegi ulang alik bilik air je. aku dok la tala teh o pekat. nak gi klinik malas! hahaha

takut jugak kene denggi tapi alhamdulillah dah kembali sihat :)

so jom sambung pasal phnom penh. pasal hotel dan tempat makanan halal aku dah cerita kan. so kali ni untuk entry terakhir moh ler aku cerita antara tempat2 yang aku pegi. tujuan utama pegi phnom penh ni adalah nak bawak mak aku jalan2 sambil shopping sesikit. so faham2 jela yek hihi

dari before sampai aku memang dah buat itinerary mane nak pergi ape sume so senangla. takdela tercangak2 kan. just aku bgtau je kat haji arini nak pegi mana esok pegi mane ape sume die bawak. senang!




aku sebenarnye takde tulis pun aku pegi mane ke ape. sebabnye most tempat kitorang tak masuk dalam. yela situ memang banyak kuil dan pagoda pun. ade budak kecik takkan nak bawak kan. so akhirnye kitorg pegi tapi amik gambo je kat luar! kikiki ok la tu kan. so gambo-gambo ni ade yang aku tau kat mane ade yang aku tak tau. so pandai-pandaila korang yek!hahaha

selain shopping bukan barang branded kat sini banyak jugak tempat korang bole pegi. depends atas tujuan ko datang sane untuk ape. ikutkan aku nak je pegi tmpt yang ade tengkorak pembunuhan beramai-ramai tu tapi dok pikir ade budak kecik je so tak jadila. takpe, next time kite pegi lagi okeh hihi

art museum


kan da cakap mane yang tau je aku letak caption. yang tak tau tu korang google jela yek hahaha siyes aku da lupa. tapi aku suke la. bandar die rilex je takde kelam kabut. sekali pandang nampak macam kotor tapi yela aku bukan pegi new york ke seoul kan. so janganla samakan. tak kotor cuma memang berdebu. disarankan korang pakai mask.

korang teruskan layan gambo yek. aku tak tau nak type ape dah hihihi.





ala penjara pudu

bangunan kerajaan

sekian untuk aktiviti jalan2. siyes aku lupa nak catit mana aku pegi. sebabnye selain tempat yang memang betul aku nak pegi, aku suruh haji bawak je tempat yang bangunan cantik dan memang lain dari yang lain. 

ada diantara tempat2 yang aku pegi ni dikenakan bayaran untuk masuk, tapi kitorang tak masuk pun sebab tujuan utama datang adalah sebab lain. ape lagi kalo bukan shopping! kikiki

so untuk next entry aku tunjuk pulak kat korang tempat2 shopping menarik kat Phnom Penh ni pulak ye. so silela bersabar okeh :)


short notice


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum.

sangat short notice. aku tengah sangat tak sihat. dah 2 hari badan ni tak menentu je. kejap panas kejap gigil. kejap kuar masuk toilet. ntah pesal.

insyaallah dah ok nanti aku sambung cite pasal phnom penh ye.

take care korang :)

Phnom Penh Travel Trip 3 - Makanan Halal


posted by ceklala

1 comment

halluuuu. aku tengah stress ni nak masuk website air asia asyik la tak bleh jekk. arini for big card member usha dulu tiket free seat tapi kalo website tak bleh masuk memang hampagas!!hahaha

haish ntah ape jenis malaun la yang dok bertenggek kat aku ni haaaa. pemalas ya rabbi nak update! kes die macam ni tau. aku nak update. tapi macam ade suara cakap alah tak payah. tapi hati aku ni meronta-ronta ni nak update. haaaa cemana tu? berat kan kes aku nih!

hahahaha tak agak-agak. cakap jela pemalas. abis cite.

ayuh kite sambung cerita. boleh tengok past post aku ye mana yang baru sampai. aku malas nak kasi link. hahaha see pemalas lagi! aku duduk Citylux Hotel bersebelahan dengan Central Market. tapi kan bile pikir balik kan Central Market kite tu pun patut dibuat macam kat Phnom Penh ni. segala mak nenek sume ade.

episod kali ni aku nak cite tempat makan yang halal dan best kat Phnom Penh ni k :)

bilik semalam plus tax rm80 je semalam. besar tau dak. katil satu single satu lg double. padahal aku book twin room. sume ade. coffee maker, water heater, tv, aircond. cuma tak larat sebabnye tingkat 3. takde lif mahupun escalator. semputtttttt!

kitorang kan sampai awal. so sampai hotel ni pun pagi lagi. dalam kul 10 camtu. tapi dok pikir takkan la nak jalan dengan beg besar bagai kan. so kitorang try pegi hotel dulu nak check in. nasib baik dorang bg check in awal. mayb sebab takde orang sangat kot. naik atas letak barang ape sume and sempatla bancuh air pastu turun.

kitorg suh haji bawak gi makan. lapa kottttt. memula cam nak jalan dulu tapi perut dah mintak ampun. sian ke mak aku sebenarnye.


brunch terus. sebab nak berjalan kan. takkan asyik keje nak cari makan je. sekali duduk je dah sejam. so kite makan nasi terus. makan nasi goreng je pun. sane food banyak pakai matawang Riel. tapi USD jugak diterima. cuma ko kene pandai calculate balikla. sebab kalo ko bg die USD die still akan pulang balik in Riel. aku memula cam bodoh jugakla. blur nak kire hahaha.

4000 Riel = 1 USD = RM3

so ko nampak roti canai harga bape? ye dalam 4 hinggit sekeping! hahahah balik malaysia dapat 4 keping tuuuuuu. kitorg makan nasi goreng. sepinggan dalam 8000 Riel means dalam rm6. okla kan. rasa? hmmmm. aku dah lapa aku kire ape janji kenyang! kikikiki



da setel gi sambung jalan! arini tema pusing2 je dulu. usha tempat kata orang. pada aku takdela susah mana nak cari food halal. sepanjang kat sini hampir 5 kedai yang haji dah bawak kitorg. tapi start hari kedua tu kitorang dah repeat tempat sama sebab siyes food die sedapppp!!

jalan-jalan dan jalan lagi. eh bukan jalan kaki tapi naik tuktuk la hihi. aku just buat list mane tempat2 menarik yang ade kat phnom penh ni. tapi most adalah pagoda. cantik tu memang weeiiiii. aku suke tapi tula jalan ngan family ni mood lain skit. kitorg benti and just tangkap-tangkap gambar pastu terus jalan. takde masuk pun hihihi

tujuan utama nak jalan n shopping! hihihi


malam makan ini. ini pun sekali duduk makan untuk 4 orang dalam rm30. yang dalam mangkuk tu try tomyam dorang. bolela. aku lupa ni kedai ape. check2 gambo takde plak amik signboard ke ape hihi. tapi yang pasti dekat je dengan  kawasan Night Market dan jugak Mekong River.

cili tu ko jangan cuba-cuba nak try. abang ipar aku orang nogori test sepotong je. agak tersedak jugak die makan hihihi. tapi satu yang best kat sini adalah dorang siapkan air teh dorang. aku tak tau guna teh ape tapi aku tak leh telannnn!

aku peminum teh sama ada green tea ke chinese tea. tak sedap pun aku balun. tapi teh cambodia ni memang tak leh blah weiiiiii. tapi tolong ye. jangan sesekali ko mengada nak minum air gas dalam tin dorang. ko tau berapa harga? rm9. 3 Dollar okeh. tetibe anak buah hentak kaki nak air tu. tanye-tanye terkedu kejap. kat kl bole dapat 5 tin! kikikiki




ini paling sedappppp! siyes weh. hari kedua tu jumpa kedai ni terus repeat sampai 3 kali. sampai balik kedai ni je tuju. memula pagi tu la aku teringin nak makan mee hoon goreng. ntah gedik pesal ntah macam kat malaysia tak bleh makan. orderla. sepinggan je pun tapi yang datang bole makan 2 orang. banyak n murah. sepinggan rm6 je pun. tapi memang sedap tak tipu! hahaha

malam tu repeat lagi kedai ni. nama kedai ni Halal Restaurant. dekat area Mekong River jugak.

owner die sekali pandang macam kelantan. perempuan la. ko order jela dalam bahasa melayu pun. kalo owner takde order dengan budak lain ko main tunjuk je k. sebab dorang tak faham melayu tak faham speaking kikiki.

food malam kedua kitorg try Khmer Soup, Kerabu Mangga, Ayam Sweet Sour dan jugak telur dadar. total up to rm 35. makan untuk 4 orang. kenyang sangat. yang paling best soup tu. memula macam nak tak nak. tapi nak jugak try test masakan orang sane kan. siyes korang kalo datang Halal Restaurant ni wajib try Khmer Soup ni ye dijamin sedap hihi dan tak lupa bihun goreng okeh!

dalam tu isi ikan. kuah die tu yang sedap. makanan kat sini most banyak pakai serai and halia. mane ntah aku nak cari resepi masak ni sendiri. takpela nanti google hihi


inilah kedainya. yang sampai 3 kali kitorang repeat tu hihi. kalo datang time lunch memang penuh la. food sedap harga bole tahan and paling penting halal!

so untuk korang yang nak ke Phnom Penh lepas ni bolehla cuba ke kedai-kedai yang aku review tadi k. ade lagi 2 kedai sebenarnye tapi aku lupa tangkap gambo hihi soryyy yang penting isi perut kenyang2 dulu baru berjalan k. barulah kite enjoyyyyyy hahahaha


Phnom Penh - Travel Trip 2


posted by ceklala

3 comments

ok bersambung lagi kite ke cerita Phnom Penh. 

sebenarnye aku cam malas tapi ku gagahkan juga! ikutkan malas memang sampai tahun depan gamaknye tak berupdate. cehh baru awal tahun dah ade pikiran negatif ye dak? syuhh syuhhhhh! (halau perasaan malas)

perjalanan dari kl ke phnom penh mengambil masa selama 1jam 40 minit saja. segala urusan imigration sumenye lancar. aku rasa sangat bagus dibandingkan dengan indonesia walaupun phnom penh ni airport kecik je pun. lebih kecik dari lcct okeh.





sampai-sampai je pak supir dah tunggu. nama pak supir Haji Mustafa. sangat baik. berkali-kali ucap terima kasih sebab sudi amik dia. sebenarnye aku dah research dulu pasal pengangkutan kat sana. dan seminggu sebelum pergi aku dah call siap-siap untuk book. senang sebabnye haji mustafa ni melayu dan semestinya islam. baru balik haji. so kalo bab makan tu tak payah risaula walaupun ramai yang cakap kat sane susah nak dapat makanan halal kan tapi pada kitorang takde masalah langsung :)

kul 8.15 camtu kitorang dah bergerak. 1st time naik tuk tuk...best woooo!! tapi sane agak berdebu. so better pakaila mask yek. kitorang kalo lalu tempat berdebu je tutup mulut. even kalo tengok pemandu motor kat sana most memang pakai mask. tapi yang aku salute sangat.....ada traffic light ke takde ke sume main jalan jek! redah! tapi yang pelik takde excident langsung! hahahaha sangat terer la dorang sana. aku rasa dorang ni penyabar lebih. kalo kat kl aku rasa mau bertumbuk siap!kikiki




1st time naik tuk tuk. sebenarnye best giler! aku tanye gak mak aku ok ke? takut die tak selesa kan. siap cakap best! hihi. yela sebab kalo naik kereta kite tak dapat nak hayati betul keindahan dan suasana. tapi bile naik tuk tuk ni yang sangat open so memang best dan berbaloi!

sepanjang perjalanan dari airport ke hotel kami hanya melihat kiri dan kanan jalan. menghayati. 1st ekspresi aku memula tu macam ntahla. tak reti nak cakap. sangat berlainan dengan indonesia dan thailand walaupun kadang tu ada sedikit persamaan. negara dorang sangat sederhana. takde bangunan tinggi melangit pun macam klcc mahupun menara kl. tapi dorang aman damai je. penyabar yang aku boleh cakap.




tak macet seperti di jakarta mahupun bandung. lancar walaupun terasa agak kekok sebab cara pemanduan diorang yang agak main redah hahaha. seram jugak memula tu woiiii. cuak pun ade. tapi hari pertama jela. hari kedua dan ketiga dah ok skit. rasa cam gangster plak hahaha

dari airport ke hotel mengambil masa dalam 20 minit sahaja. aku booking hotel seminggu sebelum pergi. kan dah cakap semuanya agak last minit kan hihi. hotel bersebelahan saja dengan central market. nak shopping jalan kaki saje. cuma kalo nak makan agak jauh skitla. aku booking hotel melalui agoda. murah. semalam dalam rm80 sahaja siap tax segala. bilik besarrrrrr! cuma tak larat sebab takde lift. bilik tingkat 3. jenuh turun naik!




Travel Trip - Phnom Penh


posted by ceklala

4 comments

giler pemalas nak update pasal cambodia. sebabnye tak banyak gambar menarik sempat aku capture. almaklumlah pegi dengan family ni lain. dengan pulak aku pakai camera phone je. memang snap mane yang sempat jela pun.

tapi takpe. aku harap sedikit sebanyak dapat jugakla membantu bagi sesapa yang nak pergi sana nanti. aku cuba bagitau mane yang aku tau yek.

sedikit info mengenai Cambodia aka Kemboja :

Kemboja merupakan sebuah negara di Asia Tenggara dan bersempadankan Thailand di barat, Laos di timur, Vietnam di timur dan Teluk Siam di selatan. Negara yang mempunyai jumlah penduduk 13 juta ini beribu negara di Phnom Penh. Kemboja merupakan negara pengganti Kerajaan Khmer yang mengalami zaman kegemilangannya pada adab ke-11 hingga abad ke-14. Pada zaman keemasannya, Khmer berjaya menguasai seluruh Semenanjung Indochina. Agama utama yang diamalkan di Kemboja ialah agama Buddha Thevarada. Agama lain termasuklah Islam (penduduk Cham) serta animisme di kalangan kaum peribumi.

Cambodia ni terbahagi kepada dua bandar utama iaitu Phnom Penh dan jugak Siem Reap. so aku memilih Phnom Penh kali ni sebabnye...shopping! :)


mak aku hari-hari dok berzikir kat telinga aku suh bawak die jalan. asyik aku je jalan mane adil katenye. so aku pun mulala dok mengusha website airasia hari-hari dari pagi membawak ke petang. dan akhirnya setelah puas menggodek dan berpuas hati dengan harga yang ditawarkan maka aku memilih Phnom Penh sebagai destinasi.

ramai yang tanye aku ade ape sane? best ke? well pada aku tempat yang tak berapa orang nak pergi ni la yang aku suke! sebab dah tentu-tentu murah dan berpatutan. sangkaan aku benar sama sekali. ececeh hihi. tiket pergi balik hanya berharga rm230 sahaja siap dengan tax insurans sume. nak naik MAS tak mampu =_=

tiket giler murah kan? haaa sebab tu la aku pergi. dahla hujung tahun. duit pun tak berapa nak ada. aku memang berharap je dapat tiket harga murah sebab bole cover yang lain pulak nanti. plan asal pergi berdua je ngan mak aku last minit akk aku pun nak ikut

flight awal pagi weh. kul 7 pagi ko tau. akak aku bising ar apesal amik awal pagi, aku cakapla dah nak tiket murah kan? sebat jelaaaa. sebelum subuh kul 4 pagi dah keluar rumah weiiiii. 1st time gini. so far okla. best jugak. tapi yang tak tahan kul 4 lebih pun orang dah ramai giler. korang ni tak tido ke ape ni??


nampak tak punye ramai? tapi ini yang nak pegi vietnam dengan cambodia je. pada aku tak panjang mane. tapi yang panjang sangat side satu lagi nak pi indonesia. fuhhhhh die punye panjang macam nak beli tiket bola!kikiki

tapi kire experience jugakla pepagi buta da bangun. aku tido 3 jam je rasenye. dalam flight lagi harapan la nak tido pun takat sejam lebih je dah sampai kan. yang paling awal aku rase kul 6.30 pagi. aku ni kul 7 kire ok la skit.



cantik betul la view. time ni 6.30 pagi. babai. jalan dulu yek hihi :D



Travel Tips & Info


posted by ceklala

1 comment

Alhamdulillah walaupun tak banyak tempat macam orang lain tapi aku dah capai target aku sendiri. sebenarnye aku tak pernah bayangkan pun dapat travel ke tempat-tempat impian aku dari dulu lagi. tapi itula orang kate insyaallah kalo dah rezeki kan :)

So far aku dah pergi ke 5 buah negara berbeza. walaupun negara seberang hihi. pencapaian terbaik aku adalah tahun lepas iaitu ke 4 buah negara. 2 tahun lepas ke 2 buah negara. kalo ikutkan perkiraan 6 tempat kan semuanya tapi aku dah pergi negara yang sama 2 kali iaitu semasa menunaikan umrah

Tahun lepas. ikutkan lagi takde merancang sangat pun. tiket korea dan krabi memang beli awal. tapi main beli je sebab tiket murah hihi. tapi umrah dan jugak phnom penh baru ni memang on the spot!


So kat sini aku nak share sikitla mengenai tips penting bila korang ke luar negara. aku taklah pandai sangat tapi ini yang aku amalkan sepanjang travel :)

1. Cari maklumat sebanyak mungkin

Aku memang spesies akan google giler-giler untuk cari info. dari yang sekecik hal hingga ke sebesar hal. sebab pada aku maklumat ni semua yang akan membantu bile berada di sana nanti. pastikan korang mendapat sebanyak mungkin maklumat tempat yang bakal dilawati seperti hotel, pengangkutan, tempat makan, kedai cenderahati dan sebagainya

2. Tempat penginapan

Pada aku ini yang paling penting. untuk mengetahui lokasi tempat penginapan sama ada hotel, homestay, hostel dan sebagainya. cari sedikit info mengenai tempat penginapan bakal anda duduki. paling penting aku selalu baca review. selalu aku survey di Agoda.com, Expedia.com, Booking.com dan sebagainya. jangan lupa tengok map lokasi hotel anda. pastikan berdekatan dengan tempat keperluan seperti kedai serbaneka dan pengangkutan. booking secara online jugak kadangkala memudahkan dan menjimatkan kerana selalu ada promo!



3. Pengangkutan

Pastikan negara yang korang pergi tu mempunyai pengangkutan awam yang baik. setiap negara lain jenis pengangkutan. kalo anda mahu menggunakan keretapi atau subway pastikan anda mempunyai peta! ini bagi memastikan anda sampai ke tempat di tuju. peta ni selalunya kalo sampai airport ade kaunter pertanyaan yang korang boleh ambil percuma kat situ. peta ni sangat membantu kalo korang tersesat atau berlaku kejadian tak di ingini. rancang pengankutan dengan baik. ikut jadual yang ditetapkan. pastikan juga anda survey dulu harga untuk pengangkutan. contoh kalo ke satu-satu destinasi menggunakan tuk-tuk harga pasti berlainan jika menaiki teksi.



4. Backpack / Bagasi

Untuk backpackers memang sangat sesuai anda menggunakan beg jenis backpack. senang untuk di bawa kemana-mana. jika pergi untuk santai-santai tak salah membawa beg beroda. kemas barang anda dengan teliti. apa yang aku selalu buat sebelum berkemas adalah listkan semua barang yang hendak di bawa. ini memudahkan kita berkemas dan jugak mengelakkan membawa barang tak di ingini dan berlebihan. jika mempunyai penyakit pastikan anda membawa ubat-ubatan anda kerana bimbang berlaku sesuatu. bersedia lebih baik kan :) . elakkan membawa handbag atau barang yang tidak penting. sila jaga passport dan duit anda. simpan dan isi dalam sling bag atau pouchbag ikat di pinggang bagi memudahkan pergerakkan.



5. Relax dan positif

Tak perlu kelam kabut. hayati percutian anda dengan tenang. pastikan anda bersedia dari segi mental dan fizikal sebelum memulakan pengembaraan anda. terpulang pada anda merancang percutian jenis yang bagaimana. ape pun sentiasa positif. bila fikiran positif barulah kita dapat menikmati percutian dengan sebaiknya!

Ape-apa pun semuanya bergantung kepada budget anda juga. pilihan transport dan hotel merupakan elemen utama bila bercuti. dan semestinya destinasi dituju! lakukan dengan bijak. survey dan survey dulu sebelum memulakan perjalanan.

Aku lebih prefer percutian backpackers secara budget. sebabnya aku dapat meminimakan penggunaan duit. dan aku bukan pulak jenis yang travel sebab nak shopping. aku lebih kepada sightseeing orang kata. melihat cara hidup, budaya dan makanan sesbuah negara tu. tapi setakat fridge magnet n t-shirt tu biasa la kan. tak semestinya nak melancong kene simpan duit banyak-banyak kan? yang penting pengalaman yang ditimba sepanjang perjalanan. buruk atau manis itu semua pengalaman.

Pastikan anda membawa duit yang mencukupi okeh

So ape tunggu lagi? jom melancong! =)



Azam Baru 2013


posted by ceklala

3 comments

halieewwwww! 

haa nampak tak cara baru tahun baru nak sambut orang masuk blog?hahahaha menggedik namanya nih :D

so cemana korang punye malam new year? sambut di mana? aku? di rumah saja. seorang diri macam selalu. sama jugak macam tahun-tahun sebelumnya. takde yang berbeza pun even dah masuk tahun baru.

tapi mungkin dari segi lain akan berubah sikit. insyaallah.

so ape azam korang sempena tahun baru ni? kengkawan aku yang aku dengar dah macam-macam yang keluar. nak kawenlah nak beli rumah nak pegi situ sinila memacam! tapi seronok sebenarnye bila dengar azam orang lain. sedikit sebanyak memberi inspirasi buat kita.

aku pun tetiap tahun pasang azam. tapi takdela macam beria sangat. aku lebih suke ikut flow. aku usaha, aku cuba dan selebihnya aku berserah. sebab aku takut kalo aku tak capai nanti aku merana. aku tau aku jenis cemana. spesies semua mende nak perfect. kekadang jela pun hihi

aku punye azam? hmmm ade 2 mende je aku nak buat tahun ni. itupun insyaallah kalo di izinkan Allah. iaitu yang pertama nak sambung lagi obses aku dengan travelling tahun ni ke 4 buah negara insyaallah...dan yang last sekali adalah...mencari calon suami! ehh?hahahah

yang last tu sebenarnye aku usaha. aku bukan duduk diam menunggu bulan jatuh ke riba, tidak sama sekali. tapi aku lebih percaya pada qada dan qadar allah. sebab hanya allah yang mengetahui segalanya. umur aku dah tambah lagi 1 angka. walaupun aku tak rasa pa pe!hihi

korang doakan yek :)




makanan new year aku semalam hihi