Kawan-Kawan

Archive for April 2012

Gudbye...Welcome..!


posted by ceklala

1 comment






















sume dah ready and siap2 packing. so ape tunggu lagi??



jommmm cuti-cuti!!






taking care sume. jangan nakal2 tau. daaaaa :)





Pesanan sebelum cuti


posted by ceklala

No comments

assalamualaikum. salam jumaat!

breakfast dah korang?

rasenye da ramai kot yang start cuti balik kampung arini. yela nanti cuti panjang kan. ramai yang amik cuti isnin so bolela lama skit cuti sampai selasa. yela selasa kan cuti hari buruh. lupa ke?

untuk yang balik kampung tu hati2 ye, jangan nak rempits sangat tau.

yang tak balik kampung tu kalo bole besok janganla keluar umah. ramai rasenye tau yang besok bakal diadakan lagi perhimpunan 'bersih 3.0'. so kalo nak elak jem ke jalan ditutup ke dan demi menjaga keselamatan korang satu family, adalah baiknye jika korang dok uma je bersantai2 k

aku cuti lama ni. sampai selasa. harini half day je. tinggal lah korang dengan entry ntah pa pe aku ni. hiks. jangan mara haa.


selamat bercuti! :)



Dendiam dulu...


posted by ceklala

No comments

haiii!

hihi. cam gediks lak main hai hai bai bai kan. hahaha. aku tak tau nak cite pe. tak update kang nanti orang tanye apesal tak berupdate. bile dah update kang aku kasi bahan bacaan tak berilmiah pulak utk korang kan. abis cano??

aku tengah belajar bahasa ni. bahasa ape?? shhh..dendiam dulu. nanti sok2 aku cite. bole?? *pelempangsedass!

ngantuk la pulak. mata cam pakai gam. bukan berat pasal bulu mata palsu okeh, aku tak pernah ade dalam simpanan pun, pakai pun tak reti!hahahah. biasela dah makan mesti ngantuk kan. oh hari ni lunch ngan mak kesayangan. ade kat uma tu ha. dok melepak je pun.

nak die yang mithali ni tak kasi masak. kite beli lauk sudah. senang kan.

tapi petang kang nak kene anta balik uma akk aku dah pun.



tu jela nak cite pun. aku nak pegi tido jap. ngantuks sesgt!

k bai.

Rabu dengan sekeping gambar


posted by ceklala

2 comments


ditulis oleh gelandangan :)

Rindunya dulu-dulu...


posted by ceklala

No comments

selamat pagi cikgu!!

ahh rindunye zaman sekola dulu2! dapat pegi sekola lama balik time camni best jugak kan. tengok cikgu mengajar. ramai jugak cikgu2 sekolah aku yang dulu still mengajar sampai skang. :)

cikgu dulu tak sama dengan cikgu zaman skang.

ape yang tak sama nya? cikgu dulu kalo nak rotan memang mak ayah yang awal2 dah pesan suh je rotan kalo degil and nakal. nak kasi anak pandai. cikgu skang? kalo rotan siap kene naik mahkamah!

tula dia kan. tp tula mak ayah skang pun. janganla nak manjakan anak sangat. yela aku tau aku takde anak lagi. kawen pun belum cane nak ade anak kan. tapi kalo sayang anak tu biarla berpada.

walaupun aku dulu kene rotan kene libas tapi alhamdulillah aku jadi jugak manusia berguna skang ni :)

bebudak dulu dan skang pun sangat berbeza. dulu time aku kecik2 asal petang je gi taman permainan. tak bukan aku main jongkang jongkit ke buai ke ape. tapi aku gi main berudu! ye berudu ye anak2 sekalian. korang kenal tak berudu tu ape? bebudak skang? main psp dan ipad!

hahaha. ya allah rindunye zaman dulu!

main lari2 jatuh longkang, kene kejar anjing mase balik mengaji...tu sume kenangan terindah :)

aku dulu spesies mak ayah garang. ko balik lambat je siapla ko kene kurung kat luar. kalo dia kate 6.30ptg kene ade dlm uma, kalo 6.31ptg ko br terkedek2 nak balik...ha siapla ko! bukan siap gi jalan2. siap kene dok luar sampai maghrib pastu masuk dalam dapat hadiah tambahan. ape lagi kalo tak rotan!!

mase kat sekola kalo tak hafal sifir kene rotan. ingat lagi mase tu darjah 3, before balik cikgu akan tanya sifir. sape dapat jawab bole kuar awal, kalo tak dapat jawab kene rotan! ye rotan lagi. dulu2 idup penuh dengan rotan saja!

cikgu plak kalo tak kat tapak tangan tempat paling evergren die nak tibai selain tak bontot semestinye tapak kaki!! haaa amikkk ko!

tapi tu la, dulu bila time sekola rase cam nak cepatla abiskan sekola. nak sambung belaja kat u pastu nak keje. skang ni bila da lalui semua tu rase cam nak patah balik je masa!

 rindddduunyaaaaa! :)



Twtupkaseh 5.0 bersama Gelandangan


posted by ceklala

2 comments

morning!

aku tak tau la apesal dah 2-3 hari ni asyik dok pening2 je. pening die tu kadang macam nak pitam. siap loya2 bagai. bape bulan dah ek? eh??!

hahahaha. takde maknenye pegnant. bile mase pulak la aku kawen?? no no no!

kadang tu dapat package serentak. pening2, loya and berpeluh2! siyes aku sakit ape ni weh? kalo migrain aku tau lain, and kalo gastrik pun aku tau lain. sakit apekah? hmm abaikanla.

okeh ni nak cite pasal program #twtupkaseh 5.0. dah kali ke 5 okeh event under team ni. macam yang aku pernah bagitau program kali ni kitorg ke sekitar kotaraya kl untuk memberi makan pada gelandangan2 yang ada. pernah tak korang terpikir yang 1 hari nanti korang berada di tempat mereka?

kadang kita bole jadi terlalu pesimis terhadap meraka. tapi cuba kita fahami dulu. mereka tak mintak pun jadi macam tu. and yes pada pemerhatian aku certain tu memang mengambil kesempatan pada kebaikan orang lain tapi pikirkan mereka2 yang memang susah dan tak mampu tu.


kitorg mula berkumpul di Al-Wira berdepan dengan Hotel Swiss Garden. dimulakan dengan sedikit briefing oleh Mr Pete (founder) dari Team Reach Out sebuah badan NGO. event kali ni adalah gabungan bersama Reach Out dan team kitorg Twtupkaseh. dorang dah memulakan aktiviti ni sejak 5 tahun lepas. 

orang luar jugak yang sanggup mengorbankan masa dan tenaga. tapi ape yang kita buat pada tanah air sendiri? hanya mampu tengok?

aktiviti bermula jam 12 tengah malam dan berakhir jam 3 pagi. kami carpool beramai2. 30 orang dari team Twtupkaseh dan 5 orang dari team Reach Out.


pemberian dimulakan sekitar puduraya. kali pertama aku memberi tu aku tak tau nak cakap cane perasaan aku. sedih, sebak, sayu, gembira dan takut bercampur2. sebenarnya sangat berlainan dengan apa yang kita tonton dlm drama2 di tv.

kesian. 

tidur beralaskan kotak dan surat khabar. memakai hanya sehelai seluar yang dah koyak dan t-shirt nipis. tanpa selimut. sejuk. cane kalo hari hujan? ya allah. sengsaranya aku rasa.


paling terkesan kat hati aku semasa pemberian area kotaraya. pcik2 tua yang tidur berhimpit2 di tepi tong sampah. kita kalo lori sampah lalu pun dah semacam menahan bau. bayangkan pcik2 ni tido cane? sangat2 kesian.

ade sorang pcik yang aku jumpa di masjid negara. hanya mampu senyum dan ucapkan 'terima kasih' pada aku. mungkin die malu. yela tak siapa ingin mengharap bantuan dari orang lain. tapi dia ada pilihan ke?

ye memang ko akan cakap pegila keje. tapi cane dengan keadaan kesihatan die yang tak bape baik tu? pernah ko pikir? umur dah 60, jalan pun tak larat. nak keje cane?

mane anak2 die yang bertanggunjawab menjaga tu? biarkan bila dah senang?


ade sorang uncle ni keje sebagai jaga. sehari diberi bayaran rm10. rm10 tu cukup2 untuk makan je sehari. abis tu mana nak tido? takde pilihan lain selain kaki lima. dorang ade pilihan ke? memang takde.

mungkin ade yang bertanya di mana pihak berkuasa? jkm mane? tapi sbrnrnye kita kene pikir jugak mereka ni sume memang takde pilihan. jkm dah penuh. arini kene angkut esok datang balik.

apela salahnya kite membantu semampu yang bole. aku rasa tak miskin mana pun kalo ko sedekah sebungkus makanan kat dorang. mereka ni dapat air mineral cap tesco sebotol sorang pun dah bersyukur sangat!

insyaallah aku akan terus membantu selagi aku daya. sejuta terima kasih untuk mereka2 yang sudi menghulur kan sedikit sumbangan untuk aku beri pada malam tu. korang tau sapa korang. hanya allah mampu membalas jasa mereka yang memberi dan terus memberi.

kalo pada sesiapa yang ingin menghulur sedikit bantuan tapi tak tau cane cara bole je inbox aku. insyaallah aku akan buat aktiviti macam ni seminggu atau sebulan sekali bergantung pada pemberian. secarton air mineral hanya rm9.90 sahaja. sebulan 1 carton pun dah cukup.

kita minum air sedap2 ade tak kita pikir orang yang hanya mampu tengok je??

kalo kita rasa kita susah, ade orang 10 kali ganda lebih susah dari kita. renung2kan.


jam 2 pagi kami masih segar dan tersenyum :)



Rasuah. Salah siapa?


posted by ceklala

2 comments

Assalamualaikum..


 Sesambil dak opis melayan utube aku join sekaki. Join tengok jela ape yang die bukak pun. Memula start dengan kes budak kfc bertumbuk tu, pastu last2 pasal polis dan rasuah. Macam2la. Ade yang bergado bertekak sume la.

Aku nak sentuh bab rasuah tu. Alhamdulillah keje aku ni xmemerlukan aku untuk mendapat atau memberi rasuah. Dah designer. Nak rasuah mendenye.

Nak salahkan sebelah pihak je pun tak bole jugak. Sebab kalo takde yang memberi takdela yang menerima betui dak? Aku bukan nak backing memana pun. Ye walaupun bapak aku tu pun kejenye ngan gomen tapi Alhamdulillah dah rasenye 30 tahun lebih die keje belum lagi la aku ni 28 tahun hidup makan duit rasuah.

Alhamdulillah.

Dependsla nak percaya ke idak. Sebab itu hak individu kan. Tapi tak bole jugak ko nak cakap sume yang keje polis tu makan rasuah. Bukan sume. Memang ade yang keje ikhlas nak cari rezeki untuk anak bini.

Kakak ngn abang aku tu ha jela paling dekat aku tengok. Die punye saman bertingkat2 tak membayo. Beribu ade! Siyes nih. Walaupun bole je bapak aku ngulur suh padam je rekod tu sume tapi idak ler ye.

Siap dorang kene ceramah lagi ade ngan bapak aku pasal tak membayo! Dah sape suh ko buat salah kan? Ha padan ler muka. Hehehe

Even aku pun pernah je kena. Rasenye aku pernah post. Aku balik keje mase tu kul 4 pagi. Ade la polis ni tahan aku. Katenye aku salah masuk jalan yang tak bole masuk. Kire macam no entry. Padahal itula jalan aku lalu hari2 and memang takde sign no entry pun.

Die mintak ic sume n tanye dok mane sume aku jawab. Tapi bile aku da rasa lain ha aku da start angin. Mau idaknye kalo dah time 4 pagi tu aku dahla penat giler ngn ngantuknye pastu ko tanya memacam kan.

Pastu die kate nak kuarkan surat saman. Aku cakap kuar jela. Sebab aku memang tau aku tak salah. Dahla die tahan aku kat tempat gelap, yang memang tak bole die buat camtu. Last2 die perasan aku cam melawan terus die tak jadi saman.

Die ingat aku tak tau taktik die tu. Sory ye bro. I tak main bagi rasuah2 ni yek. Pi mintak kat orang lain. Jadah mende ko nak saman orang kul 4 pagi??

Aku cite kat bapak aku, die cakap lenkali kalo kene amik no kat badan polis tu. Bagi kat die. Senang skit die nak ajar. Ni spesies nak cari duit lebih la nih. Heh.

Tapi bapak aku cakap jugak, kalo betul ko salah amik jela surat saman tu gi bayo, sape suh ko menghulur. Dah kalo ikan depan mata tak kan la kucing nk tercongok je tengok kan?

So silela jangan nak menghulur. Kalo dah salah sile buat cara salah ye. Peace ^_^


kenapa dah lain???


posted by ceklala

4 comments

eh eh? 

tetibe tadi nak update post bukak2..kenapa dah lain nih??

uwaaaa...dahla tengah pening migrain..makinla pening. abis sume mende tak tau kat mane letak. nape tetibe die bertukar nih? takde pulak tekan layout lain tadi. mase die suh update new layout pun aku wat dek je. tapi ni tetibe bertukar sendiri.

menci la. nanti kang fb pun nak tukar jugakla tuh. :(



ok update skit pasal #Twtupkaseh 5.0 yang akan aku sertai esok..alhamdulillah ramai rakan2 terdekat sudi menderma dan menghulur sedikit bantuan. terima kasih banyak2 untuk korang sume. sangat besar sebenarnye sumbangan korang tu.

moga allah melimpah ruahkan rezeki kita semua. amin.

kesian sang isteri


posted by ceklala

2 comments

selamat pagi.

ucap selamat pagi pun dalam nada takde semangat. mau idaknye, aku dahla bangun lambat arini. malam tadi tido shah alam, mak aku tak kasi balik. dahla sehelai sepinggang. terpaksa tido pakai kain batik pinjam makcik aku. nasib tak barai. ye la aku bukan reti sangat pakai pun. kalo nanti pegi rumah mak mertua confirm aku guna tali pinggang taknak kasi lucut!

ni pun cam ade pening2 skit. tido tak cukup. tido ngan akak aku and anak die sume. si kecik tu meragam pulak malam tadi. sakit perut gamaknya. tepuk2 perut kembung. alahai sian. dok ngaruk je. 

acu die ni nak ngaruk jugak. tapi buat diam jela. #ngengada!

sian jugak kan. yela yang ade anak2 kecik ni la kan, tetengah malam anak meragam, sok pagi2 nak pegi keje pulak. aduhai canela ek nak perform kat opis. tu belum lagi yang anak berderet tiap tahun.

memang anak tu rezeki. tapi aku selalu jugak doa yang mudah2an aku dapat suami yang memahami dan bertimbangrasa. yela takdela malam2 anak mengaruk laki sesedap berdengkur kat sebelah tapi aku terkontang kanting jaga anak sesorang kan. sok paginye nak gi keje sesama. dengan nak kemas uma lagi nak masak la. 

kaum adam, silela tolong isteri anda di rumah ye. jangan pikir diri sendiri je. isteri anda tu pun manusia jugak. kalo mampu sediakanla pembantu.


pesanan dari aku yang tak kawen lagi. eh?


Langkawi Trip - Bajet 4


posted by ceklala

2 comments

gud morning!

Kite bersambung lagi yeayy!ok2 ni aku janji last episod k. eh? macam cite sinetron plak ko yek main episod2 hehe.


Tmpt yg cantik ni adalah Beras Basah. Memang kalo dalam package island hoping pegi sini. Aku suke sgt tgk airnye yg hijau nih. Tak tau nape dipanggil beras basah sebab aku cari jugak ade beras ke ape kan tp takde pun hehe

Kalo tanye aku yg gile pulau2 ni for sure setakat ni yg aku dah pegi aku still suke Tioman lagi. Tp Beras Basah ni pun cantik jugak. Pasir putih yg bersih dan air yg sgt la jernih.


Sempat jugak la aku mandi kt sini. Buat menghitamkan kulit yang dah sedia gelap ni kan. Tak dulik dah orang keliling. Lama sangat dah kot aku tak berendam..so dapat peluang kite terjun!!
 
Kat sini dalam sejam. Tapi aku mandi dalam 15 min je pun. Tu pun aku rase macam dah nak terbakar. Mau idaknye kan kalo dah mandi kul 12 tghari ko! Matahari terpacak atas kepala kan hehe

bot2 yang sedia menunggu :)

Pcik bot amik kitorg blk then anta blk ke Chenang. Pastu blk hotel mandi2 sesiap sume then kuar blk. Kali ni teruskan misi ronda2 pulak. 3 tmpt yg kitorg nk pegi iaitu Makam Mahsuri, Padang Matsirat dan Beras Terbakar.

Terus ke Padang Matsirat and Beras Terbakar. Beli pa pe yg patut then ke Makan Mahsuri. Ok meh sini nak kasitau ye, korang kalo nk membeli silela ke Makam Mahsuri yek sebab sini sangat murah!

Aku beli kt Beras Terbakar die punye beza harga dkt 5-6 inggit jugakla 1 brg tu. Bile smpi kt Makam Mahsuri skali tanya harga murahnyeee! Tp agak kesian jugak kt peniaga area situ sbb memang sangat kurang orang yang datang membeli. Berbeza ngn Beras Terbakar yang memang jadi tempat tumpuan.

Ade mcik yg aku beli minyak panas ni cakap arini takde langsung yang terjual. Sian pulak aku dgr. Last2 aku beli minyak panas kt die 3 botol.

Sebelum balik singgah Tanjung Rhu. Sampai sini dah mendung sangat. Tengah tunggu ujan turun jek. Air da surut sebab da petang dlm kul 5. Macam dalam lagu rakyat tu la kan … ‘air pasang dalam surut pukul 5’ hehe.


Sebenarnye ni da kire laut. tapi kebetulan air surut sangat..dah jadi macam ade jalan yang ko bole jalan sampai ke batu2 tu. batu ke pulau tu ek? ntahla. dalam 100 meter lagi nak sampai ke batu2 tu kan bole pulak ujan turun rintik2!

Ujan da turun apalagi terus lari balik!

Sampi hotel dah dkt maghrib then setel mandi solat sume kuar balik. Budak ni nak pi cari massage katenye. Aku ikutkan ajela. Aku di urut? Terjerit2 aku kang kt dalam tu geli. Malu org nengok. So aku tgu die jela. Menghabiskan masa malam terakhir dengan jalan2 area hotel je. Situ bnyk kedai jual2.

Ade 1 brother ni jual coconut shake sedap giler okeh. Siyes tak tipu. Bersebelahan Amzar Mini Mart je. Die punye sandwich pun da rupa mcm kt hotel. Nnti korang kalo ke sana jgn lupe cari k. nnti gtau kt abg tu aku bgtau suh dtg hehe

Blk bilik terus pack2 barang n tdo! Sok pagi2 gi breakfast then jalan2 jap terus balik! sampai KL pun malam. sempat la dengar ABPBH kat Hotfm hehe


sekian. tamat sudah cite Langkawi kita hehe


bila hilangnya nilai kemanusiaan


posted by ceklala

2 comments


mana peginye nilai kemanusiaan kita. kucing pun makhluk allah. kite menumpang di bumi yang satu. tapi kenapa kite perlakukan si kucing seperti kita tuan punye bumi??

sian si kucing ni. kalo tengok pic ni bebetul sebelah telinganya ade kesan kene potong / gunting. sapela yang sanggup buat camni ye?

mase ni kt beras terbakar. aku singgah makan kat gerai ni. kebetulan order nasi goreng kg. sume ikan bilis yang ada aku bagi pada si kucing comel nih. kalo la dekat ngn uma aku dah lama aku bawak balik. tenang je tengok muka si kucing yang bersih ni kan. sayu pun ade.

tanamla sedikit nilai kemanusiaan dalam diri korang ye. kita pun menumpang. 

sedarla diri.




Lagi Beramal bersama #twtupkaseh


posted by ceklala

4 comments

Hai korang :)

lagi program amal. untuk korang2 yang belum tau, program Twtupkaseh ni adalah anjuran oleh Twitterjaya :)


untuk program berikutnye aku sudahpun rsvp. kali ni akan ke tengah ibu kota kuala lumpur sahaja. untuk mengagihkan makanan dan minuman buat gelandangan yang tidak berumah dan berkemampuan.

program berjalan sabtu ini. untuk korang2 yang ingin menderma seikhlas hati bolela hubungi aku ye. alhamdulillah untuk program yang lepas2 ramai jugak yang bermurah hati memberi. tiada paksaan dari aku. kita hanya membantu sekadar yang mampu.

apa yang mereka perlukan adalah:

1. Hot & Dry Food (Nasi lemak, nasi ayam, kuih muih etc) for 200 pax.
2. Toiletries for the homeless.
3. Mineral waters.
4. Ubat nyamuk
5. Medicine

Proton Preve


posted by ceklala

2 comments

Alhamdulillah..

Selesai sudah pelancaran kereta baru Malaysia malam tadi. kereta Proton yang ke 20 dikeluarkan. semestinye Proton Preve. cantik, bergaya memang idaman ramai. kereta terbaik Proton setakat ini.

Sempat aku tengok pelancarannya di TV1 malam tadi. dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak. Turut hadir bersama adalah Tun Dr Mahathir Mohamad.

pic dari denaihati

Sebelum ni ade jugak aku dengar ura-ura yang mengatakan nama kereta ni adalah Tuah. tp akhirnya malam tadi dah terjawab jugak nama baru kereta nasional ni. yang sempat aku dengar semalam pengacara mengatakan yang Preve di beri maksud prove atau bukti dalam bahasa melayu. Proton ingin membuktikan yang mereka mampu mengeluarkan kereta yang canggih dan terkini di pasaran.

Harga bermula dari rm59000 hingga rm72000. terus aku dengar terasa cam nak beli jugak!hehe

So korang2 bolela ke Proton berdekatan untuk melihat sendiri kereta terbaru buatan Malaysia ni ye. confirm berbaloi2! dijamin puas hati!


Langkawi Trip - Bajet 3


posted by ceklala

2 comments

bersambung lagi kite untuk trip langkawi, korang kalo da bosan nasibla kan. aku ni nak menolong pd yang nk tau je k hehe

bangun pepagi sesiap nak gi bekfes. Makan not bad. Ni makan mmg da siap ngn hotel. Takla xsedap langsung. Kire bole telan la hehe
my morning bekfest @chenang :)

Kul 9 camtu g island hoping! Yeayy ni yg paling best. Aku beli sesiap kt jeti kuala kedah die ketuk aku rm30. Tu pun asalnye die letak rm35 tp aku mtk murah. Aku cam biasa mmg wajib tawar hehe.

Rupenye bile ko dah kt pulau lagi murah dapat. Rm25 da dapat! Cis tertipu jugak. Tapi takpela. Rezeki die kan. Korang nnti dah sampai chenang baru beli k. banyak je orang jual tetepi jalan sepanjang chenang tu.

8.30 kitorg dah terpacak tunggu tepi jalan depan hotel. Biasela excited terlebih kan hehe.

muka bosan menunggu

Kul 9 ade van dtg jemput. Terus pegi jeti mane ntah then terusla naik boat ke pulau. Island hopping yang aku amik pakej ni pegi 3 pulau je pun. 1st die pegi pulau dayang bunting. Kalo orang dah kawen bertahun2 takde anak bolela minum air die. Kalo aku anak dara minum air tu terus tak kawen2 nanti. Eh?
Dalam sejam kat dayang bunting ni. Ade tasik kat tetengah. Ko bole mandi. Aku tak reti berenang so aku main cecah2 kaki jela kat air hehe. Giler ko nak mandi kat tasik ni. Dalam kot! 10meter camtu. Kang aku terjun terus tak timbul2 kang hehe
Cantik giler. Siyes. Ciptaan Allah tu indah. Malaysia ni indah.

ko nampak yg cam ade wayar ke tali tu kan, ha ko bole mandi jangan lebih dari tu ye. aku hanya dok je atas platform, tak mandi pun sebab kang buatnye aku lemas sape nak selamatkan? aku bkn reti berenang pun, terapung aku pandaila. eh??

Kt sini jugak banyak monyet. Kalo bwk plastic beg tu hati2. Stock badan monyet2 ni gabak dah macam budak 3 tahun. Makan apela gamaknye. Orang dating ramai2 bukan die tau takut. Orang yang takut ngan die! Termasuk la aku. Bukan ape, kalo dah die main terjah kan mau ko tak terperanjat.

ni la pcik bot kitorg. 
bot mase memula asyik benti je enjin, sian aku tgk.

Pastu pcik bot datang amik balik, bawak pegi tgk burung helang pulak. Memula tu mcm tak perasan sangatla. Lelama bile ade dua ke 3 bot sampai sekaligus barula turun helang2 ni. Macam2 aksi akrobatik dorang buat. Siyes best. Macam tau2 pulak orang datang terus dorang kuar reramai dari hutan tu.

Takdela sesapa campak makanan ke ape tp dorang helang2 ni macam tau2 je yg kitorg ni sume dating jakun nak tengok dorang beraksi hehe
Kejap je kt sini dalam 15 minit then terus ke next pulau. Ha yang next pulau ni best! Cantik! sesangat2!!

cantik?mau xcantik!!

agak2 kt mane ni??


sambung sok k..babai. hehe

tima kasih doc


posted by ceklala

2 comments

assalamualaikum dan selamat pagi!

sory yek berhari tinggal tak berupdate. alkisahnye jumaat aritu aku mc ye. ni bukan mc yang di buat2 tapi mc bebetul punye. 1st time nih dalam sejarah aku dapat mc hehe

ko faham ape yg doc tu tulis?

jenuh la aku nak faham ape yg die tulis. tapi katenye sebelum tu otot aku kt bahu ni dah bengkak, cedera. yela kan aritu aku ade bgtau yang aku bz amat kan. keje dari pagi smpi ke malam. so mendapatla penyakit ni ha.

time keje tgh banyak la die nak datang. tapi die punye sakit ya allah..tuhan je tau. pagi jumaat tu br sejam aku ngadap comp terus die punye sakit dtg tetibe! sakit sangat2!

mase aku jmp doc ni pun da msk 4 hari sakit. aku tahan je. aku mmg spesies tahan sakit. aku diam je wat xtau. kalo aku dah g spital or klinik tu mmg tahap aku da tak mampu nak tahan da.

bagus doc ni. 1st time aku g sini. die punye detail terang kan kt aku mmg terbaik. selalu yg membuat aku malas nak g klinik bile takat check 5 min pastu suh g luar pastu kasi panadol baik tak payah! yang ni tidak ye. 

thanks doc nazrin! :)

mase kasi mc ni siap pesan kat aku, 'balik ni terus makan ubat and tido. jangan buat ape2. da teruk sangat tu, kalo nak g urut pun bagus jugak'

pun 1st time aku jmp doc suh berurut. aku dah la penggeli yg amat! ptg tu jgk aku balik kg ngn akak aku. nenek yang urut tu pun cakap da teruk. bising die da teruk br nk urut. nak wat cane nik, cucu angkat nenek ni ha degil. da teruk mmg br nk cr ubat hehe

skang ni still ade sakit2 lg. mengadap comp xleh lelama. confirm sakit blk.

ok da 2 jam aku ngadap comp. nak g baring sat k.


Langkawi Trip - Bajet 2


posted by ceklala

2 comments

bersambung lagi kite ye adik2 untuk Langkawi trip part 2 hehe
tepi jeti kuala kedah



Sampai jeti kuah langkawi kul 12.30pm. terus call akk yg aku sewa kete tu. Katenye dah siap tunggu lama dah. Dari aku kt Kuala Kedah lg die da msg tanye tiket feri kul bape. Tu yg sampai2 je dah get ready.

yeayyy!da sampai da... :)

Aku pilih Picanto. Sama je harga ngn Viva. Aku pilih Picanto sebab tak pernah bawak. Viva dah pernah. Akk tu offer suh amik Myvi tapi aku taknak. Pun sebab dah pernah bawak. Saje nk try kete lain. Amik kete bebesar pun watpe kan aku ber2 je pun. Oh harga aku dapat untuk 2 hari is rm120 sahaja. Murah okeh. Tmpt lain tak dapat. Aku kan pandai tawar. hehe

Dapat kete terus ke Chenang!yeayyy

Aku dah siap print map Langkawi dan Chenang awal2. Incase la kan buatnye ko sesat ke ape kan. Signboard pun ade so ikut jela. Aku ingat jgkla skit2 jalan kat sane sebab before ni pun pernah drive.

Sampai hotel kul 1 terus check in. Oh kitorg memilih Sandy Beach Resort. Memang tetengah betul kat Chenang ni. Takdela resort sangat. Bolela. Kat seberang jalan aku dapat. Sebab bile book online memang tak dapatla nak memilih bagai kan. Takpela. Redha. Pasni dah tau aku tak book online. Aku redah je terus!hehe. semalam rm120.
ok la..tengok dlm gambo mmg lawa..tp cuba ko tgk real life...seram!!

campak beg then terus kuar g cable car pulak. Itu memang 1st plan. Sebab before ni asal nak g je ujan. Sedih ok. Nasib kali ke3 ni dapat jugak akhirnye hehe. Suke!!tapi singgah makan jap. perut dah nangis mintak makan. pusing2 jumpala kedai nasi kandar nih. itu je yg sempat aku jumpa area hotel pun.


ayam madu die sedap. total kt kedai nih rm7.50.

Setel makan terus gerak g cable car. ikut je signboard plus map yg aku da print sesiap. Tiket masuk rm15 saje. Kalo ko bukan warganegara so korang kene bayar rm30 ye untuk naik. Jangan lupa bawak IC pulak kalo nak dapat harga warganegara tau.


mat n minah saleh sebelah aku ni kate kat dak jual tiket tu die ade mykad. 
aku dgr pun cam pelik.


Ok untuk yang gayat korang tutup mata jela sepanjang naik k. takpun bole je tengok pemandangan luar. Giler cantik! Ko jangan la pandang bawah pulak, confirm ko rasa nak terjun! eh?

Satu cable car ngn kitorg mase nak naik atas tu ade kapel dari Netherlands. Baik je. Sampai kat atas tu siap offer diri nak tolong tangkapkan pic kitorg hehe


tengok aku rilex je kan. siap main goyang2 lagi dlm cable car nih hehe

Oh ade 2 pit stop. Means cable car tu akan benti kat satu station. Ko bole turun untuk tngkp gamba. Kalo taknak bole terus naik atas terus. Kitorg confirmla main benti2 kan. Dah sampai ko harung je. Jangan miss okeh hehe


Lame jgk kat atas tu dalam 2 jam camtu. Turun2 bawah kitorg pi Telaga Tujuh plak. Anak sedara aku ni tak pernah sampai lagi. Siyes penat weh! Nak nangis rasa. Da lame tak wat aktiviti camni kn sekali wat amik ko! Bengkak abis betis aku!


sampai kat telaga yang 1st je. aku cakap kalo nk gi sampai atas ko pegi sendiri ye dik. akk tak kuasa. tak larat! terus terasa diri macam dah tua sgt. awwww :(



senget benget dah tudung aku. penat weh! da macam marathon aku rasa. bolela isi borang masuk amazing rase pasnih. huhu


Tngkp gamba sekeping dua terus chiow! memang aku tangkp gamba kt sini sekeping je pun.

Sebelum balik hotel, kitorg singgah kat The Datai sat nk solat jamak. Pastu g tgk yatch jap feeling2 kitorg punye pastu gerak. Otw nak balik lalu airport singgah pekena laksa sat. Laksa Power namenye. sedap! Tapi pedas giler. Sian perut aku huhu

Korang nnti jangan lupa singgah sini tau. Tepi airport je. Sambil makan laksa sambil tengok laut best ape. Nak pulak dpt tgk sunset turun kan. Abis romantic dah tu hehe


tu dia! siap ngn petis skali okeh.
tak feel la makan laksa xde petis hehe

Pas maghrib dlm kul 8 camtu pi Pekan Kuah pulak. Akk aku kim mangkuk. Tak jumpa pun yang die nak. So cam biasa la aku kan, lain di cari lain aku jumpa. Last2 borong beli cekelat! Uwaaaaa abis jugak 100 beli cekelat saje. Ni br untuk aku, adik beradik n mak ayah je tau.

Oh aku beli kt Hj Ismail Group. Korang kalo g Langkawi datang sini yek. Murah2 I tell u hehe

Kalo idak takdela baru 1st day aku dah rasa miskin dok sane hehe.

Setel beli cekelat balik Chenang. Makan la pulak. Try kat Restoran Bob. Sedap jugak and murah! Korang kalo bajet trip bole la ke sini k

Setel makan jenjalan jap pastu blk tido. Giler hectic baru 1st day hehe.


bersambung lagi hehe…

Bertenang Sekejap...


posted by ceklala

3 comments

pa pe pun bagi salam dulu...

assalamualaikum :)


cane cuti korang semalam? ke mana peginye? aku? ni ha la yang nak citenye nih. cite sedih. tapi takla sedih sangat pun hehe

aku semalam kene kerja! huwaaaaaa sobs sobs :(

cam biasela. aku kang nak marah tak baik pulak. tapi tula gomen. rasenye dah bape puluh kali kot aku cite yang company aku walaupun swasta tapi job sume dari gomen. tu aku xkisah sangatla pun. tapi yang buat jadi masalahnye bile dah tercirit baru nak cari lobang. ha ni yang malas nak cite nih. mulala nak marah! uwaaaaa :(

menci tau dorang nih. hari ni nak selasa baru bg. kalo sesikit takpe ni banyak giler okeh. annual report yg 130 mukasurat suh buat siap sume dalam masa 48 jam. gile ke dak?

pikir die je nak cuti, abis aku nih? kelmarin dekat kul 1pagi br aku balik. semalam pepagi da dtg opis. last2 petang semalam aku tak larat aku selamba je balik.

giler ko. sampai sakit belakang aku ni mengadap mende alah ni. 

alhamdulillah siap jugak. kul 2 kang bos anta.


kasi aku bertenang kejap. kang aku sambung update pasal Langkawi Trip tu lg yek. selamat makan tengahari korang sume :)

serpihan kata-kata


posted by ceklala

2 comments

Jangan hanya kerana satu kesalahan, kita membenci seseorang itu 
habis-habisan. 
Boleh jadi semasa kamu memikirkan 10 kejahatannya, 
orang yang kamu benci itu sedang mengingati 20 kebaikan kamu, 
lalu dia berdoa untuk kebaikanmu.


" Hidup ini tumpang menumpang... di situlah lahirnya syukur kita kepada Allah. 
Pada sepinggan nasi yang kita makan, di situ ada nasi yang diusahakan oleh petani, 
ada ikan yang dicari oleh nelayan, ada ayam yang dipelihara oleh penternak. 
Betapa banyaknya pihak yang bekerja untuk memberikan sepinggan nasi kepada kita.. 
alangkah kerdilnya kita di bumi Allah SWT... 
maka siapakah kita untuk menolak agama Allah...?"



Isteri : Apa Yang Abg Fikirkan Tentang Saya Ek? 
Suami : Awak ABCDEFGHIJK 
Isteri : Apa Dia Tu?? 
Suami : Adorable, Beautiful, Cute, Delightful, Elegant, Foxy, Gorgeous & Hot..
Isteri : IJK? 
Suami : I'm Just Kidding. Hahaha 
Isteri : Abang ni kan. His LMN . 
Suami : LMN? Eh Apa Tuh??
Isteri : Lempang Muka Nak? 
Suami : HAHAHA XNAK!!!!

Langkawi Trip - Bajet 1


posted by ceklala

2 comments

Morning!

Entry kali ni mayb agak panjang or akan disambung ikut atas kerjaan aku di kantor ni hehe. Insyaallah aku cuba bagi tips sepanjang bajet trip aku kali ni k. sebab aku before pegi mane2 memang akan buat survey dulu supaya nanti bile sampai sane takdela tercangak2 nak gi mane buat ape sume kan hehe

Sambung cite cuti2 Malaysia semlm. Ikutkan trip aku kali ni macam kene cancel last minit tetibe, cos tetibe pulak ade job masuk. Isnin aku apply cuti terus bos confirm kate ok. Soknye selasa tetibe die kate suh postponed, memang takde maknenye aku nk postponed la kan. Sebab selalunye kalo dok postponed2 ni mmg confirm terus tak jadi hehe

Percutian kali ni aku memilih Pulau Langkawi!yeayyy

Bukan 1st time. Ntah da bape banyak kali pegi dah tak ingat. Cuma before ni pegi ngn family. Ade skali tu pegi rombongan time diploma. Dis time pegi sendiri2 je. sangat best! Plan nk ke Langkawi dah lame, adela dalam 2 bulan camtu tp rancang gitu2 je. So bile dua2 ade mase free..let’s go!

Rabu baru book hotel. Aku call merata hotel kate fully booked. Pelik jugak aku. Then aku try book guna Air Asia, eh ade pulak kosongnye. Niat asal memang nak main redah tp kang buatnye mmg fully booked bebetul penat je dok pusing2 nk cr hotel kan.

Dis time aku memang nak dok Chenang. Sebab b4 ni dok kt Kuah bosan. Aku kan giler pantai hehe

Aku g kali ni ber2 je. Ditemani anak buah abang ipar aku. Dua2 tgh bz. Selamba apply jgk cuti nasib baik approved. Niat asal nak gerak kamis malam tu jgk. Tp sebab dua2 ekor penat siangnye bz kat opis so kitorg decide gerak subuh.


aku dan anak buah..masa ni benti subuh jap kt R n R Gurun


yang paling aku suke tengok semestinye
pemandangan sawah padi!!

Subuh tak subuh jugakla. Kul 4 pagi dah gerak kuar uma. Sebab memang nak sampai jeti awal pagi. Kitorg sampai jeti Kuala Kedah tepat kul 9 pagi. Alhamdulillah parking bebetul kt depan tu. Selamat la skit. Mahal la skit tp yg penting selamat. Oh kitorg drive ye. Giler tak gigih la kan hehe

Sampai terus g kaunter beli tiket. Tak sempat nak kejar feri kul 9.30 so kitorg amik feri selepas tu kul 11.30am. Sehala rm23 kalo dari Kuala Kedah ke Langkawi ye anak2. Kalo nak murah ko gerak dari Kuala Perlis rm18 je sehala. Tapi dr jeti Kuala Kedah ni ke jeti Kuala Perlis kalo drive dalam 40 min jugakla.


beratur jangan tak beratur. aku tunggu beg kt tepi jela 


kene isi borang ni dulu. kat tepi kaunter je



Perjalanan dari Kuala Kedah ke Langkawi dalam sejam. Kalo mabuk laut jangan risau. Ade plastic beg disediakan khas untuk korang muntah dalam tu hehe

tepi jeti kuala kedah. 
aku memang suke la tgk pemandangan camni. suke sgt! :)



Bersambung….

cer teka?


posted by ceklala

2 comments

hai korang2..sihat?

3 hari aku menyembunyikan diri. ececeh..macam retis nk sembunyik2 kan hehe. takla. aku gi cuti-cuti malaysia je. tak jauh pun.

kebetulan bos dah bising2 suh abiskan cuti. so aku pun tanpa pikir panjang terus je buat plan. last minit trip! walaupun last minit tapi memang best!

just untuk pre..aku bg korang teaser dulu k. nak kasi banyak2 keje tengah bertimbun. nanti ade free aku upload and sambung cite k. korang tunggu tau.


kalo korang terer cer teka ni kat mane..nnti aku kasi cekelat!hehe


tok nenek ngn cucu sama je


posted by ceklala

4 comments

morning!

weekend baru ni kebetulan mak ayah aku turun. so kitorg berjalan2 la. tak kemana sangat pun. memula g breakfast kat village park. ala area uptown tu. nasi lemak ngn roti bakar die sedap okeh!sile la cuba jika anda kelaparan. di buka dari pagi sampai malam. aku bukan promosi ni yek. aku cuma bagitau jek hehe

setel makan ayah aku cakap nak cari baju. so membawak la kitorg ke One Utama. siyes lama giler dah kot tak jejak OU ni. adela dekat setahun. jalan2 cuci mata. aku jela cuci mata. orang lain membeli.

ntahla skang ni takde nafsu nak membeli. aku memang kalo nak membeli tengok mood dan nafsu. kalo takde memang cuci2 jela pun hehe.

turun bawah kat jusco tu bapak aku jumpala kedai sukan. nak beli baju untuk golf katenye. silekan. aku ke sebelah tu jap ade kedai all rm5! memula cuci mata. last2 terbeli jugakla sarung tangan. gedik kan beli2 sarung tangan. takpe. ade kegunaannye satu hari nanti.

akk aku anak die dah ngaruk2 naik main. kan ade mainan kat situ. ank bongsu ngn bibik tinggal uma. bibik sakit kaki. malas nak jalan. dasat bibik zaman skang. bole main request2 lagi takmo ikut kan.

memula memang anak die main. sampai taknak balik. last2 sebab lama sangat kene tunggu si kecik tu main last2 kitorg pun main skali. buktinye??



nahhh!

mak and akk aku. memula aku yang main, 
datang akk aku sibuk nak main jugak.
pas baton la kirenye ni hehe


tok melayan cucu. datang maktok mengacau jek.
terjerit2 si kenit tu kt situ kene kaco hehe


tgahari tu mak ayah aku balik dah. kejap je datang.

budak mok mata bulat ni kene tinggal ngn bibik. sian die.
geram tol la ngn mok nih. montelllll!



Rabu dengan 3 keping Gambar


posted by ceklala

4 comments

hanya menggunakan camera hp :)

Jenjalan kerja ke pantai timur


posted by ceklala

4 comments

morning!

bekfes dah? aku sudah. kole kacang 3 ketul. sedap! :)

malas nak intro panjang2. skang ni straight to the point je yek hehe. jimat masa. keje banyak nih. report tak siap lagi. lame dah aku tak wat report2 bagai nih. last buat time study. ni tetibe kene buat. sumenye pasal kursus last minit last week la.

oh aku ke kelantan. program dengan kementerian.

malas nak tulis pepanjang. korang layan gambo jela yek hehe. sory pic tak bape nak cun. sebab bukan aku yang tangkap hehe

sekitar pendaftaran dan sesi ice breaking


suke aku ngn pcik yg last pic nih..buat lawak saje hehe


pic atas adalah kami2 yang bertanggungjawab dalam kursus ni. dan yang bawah adalah kesemua peserta program selama 2 hari seramai 40 orang pengusaha industri kecil sederhana.


secara keseluruhannya..walaupun penat sangat2 tapi best! seronok dapat jumpa mereka2 ni sume yang betul2 nak membangunkan produk mereka. kitorg mengajar mereka macamana nak bina brand sendiri dan pasarkan. alhamdulillah ramai yang berpuashati :)

lepas ni kemana pulak ye. dengar kata ke selatan tanah air. tak sabar nak tunggu! sesekali bekerja sambil jenjalan ni best jugak hehe

memang tak dapat langsung bergerak kemana2. jangankan pasar siti khadijah..wakaf che yeh pun tak dapat! uwaaaa...takpela. next time g sendiri. kitorg pegi naik kete. tapi balik akhirnye aku naik flight. penat weh. tak sesabar nak balik. tak sanggup nak redah 8 jam dalam kete.

tima kasih banyak buat pcik makcik yang sama2 menjayakan program ni. banyak buah tangan kitorg dapat seperti sos cili, pau sejuk beku, serunding dan macam2 lagi. nama pun IKS kan hehe.


bengkak2 pelik


posted by ceklala

2 comments

monday blues.

isnin je mesti camni kan. aku pulak dah la pagi2 gerak dari damansara. dengan jemnye. aduhaii..patutnye aku balik uma dah malam tadi, tapi disebabkan tetibe aku alergik ntah makan ape terus tak jadi balik aku tido je. ngantuk yang amat!

memang tak pernah jadi camtu. alkisahnye petang semalam lepas mak ayah aku balik akk aku ajak lepak uptown. nak makan yong tau foo katenye. aku ikutkan aje. pergila kami berlima ngn anak2nye dan maid. laki takde sebab gi outstation. aku order cam biasa soo hoon goreng je pastu akk aku yong tau foo ngn kerang rebus.

memula makan ok je. tapi tetengah aku dukung anak die sambil makan kerang yang die kopek tetibe naik benjol2 macam kene gigit nyamuk. aku garu jela sebab ngat kot memang nyamuk kan, sekali die ngn maid die da cam jerit2 cakap abis muka2 aku bengkak!

memula aku tak perasan lagi. tapi aku pelik nape tetibe kepala aku gatal sangat2. amik compact powder nak tengok cermin sekali amik ko memang abis bengkak2 muka aku!

terus makan ubat. memang ade spare ubat alergik. tapi aku tak pernah kene alergik makan camni. yang aku tau and memang dah disahkan oleh doktor aku alergik habuk je bukan makan. ah sudah. memang terkejut la time tu. terus ajak akk aku balik.

sampai uma aku rase cam ngntuk giler. tak teringat langsung ubat tu mengantuk. memang selamat la kan kul 8 aku da bantai tido!hehe

bangun2 alhamdulillah tengok da takde bengkak. nasib cepat makan ubat. akk aku dah ajak pi klinik kalo tak surut bengkak. lepas ni kene berhati2 la bile nak makan. aduhaii...cane nak gemuk nih :(